• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2021

15:23

OVO JE POZADINA SUKOBA! Bjelogrlić nudio mito Gagi Antonijeviću, Informer došao u posed prepiski! Foto

Fotoilustracija/Novak Djurović/Informer

Vesti

OVO JE POZADINA SUKOBA! Bjelogrlić nudio mito Gagi Antonijeviću, Informer došao u posed prepiski! Foto

Podeli vest

Glumac Dragan Bjelogrlić priveden je jutros jer je mučki s leđa napao reditelja Predraga Gagu Antonijevića i udario ga više puta u glavu. Njih dvojica su u sukobu već nekoliko godina - Antonijević javno optužio Bjelogrlića da mu je 2016. godine nudio mito da bi podržao film "Jesen samuraja", dok je Bjelogrlić je te navode demantovao

 

Glumac Dragan Bjelogrlić je 2016. godine ponudio režiseru Predragu Gagi Antonijeviću mito ako on, kao član komisije Filmskog centra Srbije, izdejstvuje finansijsku podršku filmu "Jesen samuraja". Ove navode dokazuje i prepiska do koje je Informer tada došao.

Kako se iz priloženog može videti, Bjelogrlić je u mejlu naveo detalje njegove "ponude" za Antonijevića, nakon što je odgledao deo filma "Samuraj".

- Oni će mi dati sledeće nedelje budžet da vidi moj Goran (brat i suvlasnik "Kobra filma", prim.aut.) koliko im još treba da završe. Kažu da imaju još tri-četiri nedelje da snimaju i da im treba oko 250.000 (evra, prim.aut.). E sad, oni se nadaju da ćete im vi dati pare. Moje procena je da je to teško, na osnovu scenarija, ali, kako je preporuka da nam treba komedija i kako imamo problem sa publikom, možda bi mogli da donesete neki "lex specialis", da zajedno možda sa UO donesete odluku da im se da 15 miliona da završe film. U tom slučaju bih ja pokušao da uđem sa 100.000, da im tražim prvenstvo naplate (od njihovih 75 odsto 25 odsto ima distributer koji im je dao 50.000). Cenim da bi se pokrio od 100-120.000 gledalaca i onda bi išla zarada. Ukoliko bi im rekao da ću ja da sredim FCS, mogao bih da im tražim, ne znam, 35-40%, i da to ti i ja delimo - napisao je glumac  u mejlu koji je poslao Antonijeviću.

Foto: printscreen

Bjelogrlić dalje u mejlu navodi:

- Mislim da bi to naišlo i na dobru reakciju filmskog sveta. Razmisli, možda rizikujem mnogo, posle svega što sam uradio. Ti bi ostao zaštićen, ja bih prebacio na UO, ali opet ne znam. Razmisli, ti sa strane bolje vidiš stvari. Cenim da bi moglo da se zaradi oko 100 soma, a možda i više. Opet, nikad se ne zna - zaključuje Bjelogrlić.

Foto: printscreen

Reditelj je na pomenuti mejl odgovorio samo jednom rečenicom - "Ne, nikako po svim osnovama", na šta mu je Bjelogrlić napisao da u tom slučaju obriše spornu prepisku.

Foto: printscreen

Antonijević je ovu prepisku poslao u prilogu mejla kojim se obratio kolegama iz Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije. On se tu osvrnuo na sastanak, na kojem je, kako kaže, bio pominjan u negativnom kontekstu kada je reč o njegovom učešću u komisiji za dodelu sredstava za igrani film.

Antonijević je u tom obraćanju naveo je da su neke kolege spekulisale da zbog zauzetosti nije čitao predložena scenarija i tako, kako kaže, dovele u sumnju njegov profesionalni i moralni integritet bez ikakvih dokaza.

- Ništa od te njihove tvrdnje ne može biti dalje od istine. Čitam sve i to od prve do poslednje strane. Jer da ne čitam ko zna da li bi filmovi kao Ajvar, Šavovi, Zlogonje i mnogi drugi bez mog glasa u komisiji dobili podršku ili bi se podela sredstava nastavila po starom običaju i to među nekolicinom proverenih “igrača”. Ko zna da li bi neke mlade kolege i koleginice uopste dobile sansu da snime svoj prvi film - objašnjava on i dodaje:

Foto: printscreen

- Ja ne podležem ni pritiscima niti obećanjima određenih grupa koje bi želele da utiču na moj glas u komisiji. A javljali su se i pokušavali razni. Posebno me vređa kada neko poput Dragana Bjelogrlića uopšte ima hrabrosti da na sastanku takozvane grupacije, čiji je predsednik, bilo kako komentariše i morališe o mom učešću u komisiji. Govorimo o čoveku koji mi je nudio mito za podršku filmu "Jesen samuraja". U slučaju dogovora bio je spreman da im se nametne kao koproducent i "pomogne" u finansiranju filma koji sam i pre njegovog javljanja hteo da podržim svojim glasom jer mi se mnogo dopadao "Mali Buda" i potencijal "Samuraja" - istakao je reditelj i nastavio:

Foto: printscreen

- Tako me je stavio u veoma nezgodnu situaciju. Hteo sam da obavestim upravni odbor FCS, ali mi je bilo žao jer bi to verovatno vodilo diskriminaciji “Samuraja”, a možda i celog konkursa.
A opet ako se Bjelogrlić zaista uključi kao producent u “Samuraja”, onda im sigurno ne bih mogao dati svoj glas što ne bi bilo fer prema autorima. Zato sam odlučio da sačekam i bio sam u pravu. Kad je dobio negativan odgovor od mene, Bjelogrlić je ostavio “Samuraja” i odleteo da verovatno lešinari na nekom drugom mestu - naveo je Antonijević i na kraju obraćanja zaključio:

- Iz tog razloga,drage kolege, ja ne želim da budem član niti da učestvujem u radu bilo kakvih organizacija kao takozvana Grupacija gde je Bjelogrlić rukovodilac i organizator. Ne želim da svojim prisustvom dajem legitimitet i vetar u leđa korupcionašu i manipulatoru. Jer nema te zajedničke akcije koju on neće pokušati da pretvori u jačanje sopstvenog uticaja i ličnu korist. U isto vreme neću dozvoliti da on ili bilo ko drugi od kolega neosnovano dovodi u sumnju moj moralni integritet i profesionalizam kao člana komisije. Suviše sam dugo i teško radio u životu da bi stigao dokle jesam  i umeću to da zaštitim od zlonamernih.

Bjelogrlić negirao optužbe

Nakon što je Antonijević spornu prepisku sa Bjelogrlićem u kojoj mu ovaj nudi mito poslao u prilogu mejla članovima Asocijacije filmskih reditelja Srbije, ova organizacija upitala je glumca da prokomentariše pomenute navode.

Bjelogrlić je negirao ove navode, a ovim povodom ponovo se oglasio i Antonijević.

- Odgovor Bjelogrlića na moje pismo bi bio jako zabavan da posredi nije ozbiljna stvar. Pogotovu tvrdnja da sam našu prepisku u kojoj mi nudi mito falsifikovao i da će on to dokazati pred nadležnim organima. E, da ne bi sad svi večno čekali da se on tim organima obrati ja sam već preduzeo korake  u tom pravcu. Ne treba lažova i korupcionaša pustiti da pod pretpostavkom nevinosti nastavi sa mahinacijama - naveo je Antonijević i dodao da ima zvanični izveštaj Gmaila sa koje adrese mu je Bjelogrlić poslao svoje imejlove. 

- Dakle, umesto da sa kompjuterom pod miškom trči u policiju na forenzičku analizu, Bjelogrlić u svom odgovoru na moje  pismo baljezga iz očaja svakakve budalaštine uključujući i falsifikovane imejle - napisao je Antonijević i nastavio:

 - Nije ni tema zašto sam baš sada izašao sa informacijama o Bjelogrlićevim mahinacijama. Kao što sam objasnio u prvom pismu razlozi su isključivo lične prirode. Neću da dozvolim da me bilo ko, a pogotovu Bjelogrlić svojim prljavim kampanjama kao čoveka i profesionalca dovodi u pitanje. Nije ni tema što on hoće od sebe sad da napravi žrtvu nekakvog političkog progona jer zaboga baš kad je pokrenuo borbu protiv upravnog odbora FSC i Jelene Trivan namesti mu zli  “državni” reditelj falsifikovane imejlove. Njemu, Če Gevari srpskog filma. Slatko bih se smejao da mi nije odvratno.

Antonijević u svom pismu pita i kolege da li "želite da se vaš glas u komunikaciji sa medijima, kulturnom  javnošću i državnim telima nadležnim za našu delatnost čuje i ozbiljno shvati!

- Bojim se da, ako vam glasnogovornik ostane korupcionaš i lažov Bjelogrlić, to sigurno neće poći za rukom. Ne znam  koje zamerke neki od vas imaju na rad FSC-a, pa ne mogu stoga da se izjasnim da li se  sa njima slažem ili ne. Ali, u svakom slučaju podržavam vaše napore i iskreno, treba da radite ono sto mislite da je najbolje za vas. Samo nemojte dozvoliti da prljavština i nemoral jednog čoveka sve to obezvredi - zaključuje Antonijević.

Antonijević dobio zvanične informacije od Dži-mejla da mejlovi nisu falsifikovani

Nakon ove Bjelogrlićeve izjave, Antonijević je poslao dopis Grupaciji.

- Pošto vidim da je prva tačka dnevnog reda takozvane grupacije Bjelogrlićevo pismo koje mi je poslao, zahtevam od vas da u tu prvu tačku uključite i moj odgovor koji sam mu slao. Takođe, uključite i zvanične informacije koje sam dobio od 'Dži-mejla', u kojima se vidi odakle i kako mi je dotični slao svoje korupcionaške i-mejlove - poslao je Antonijević dopis Grupaciji, koja će zasedati danas u 12 sati u Velikoj sali Privredne komore.

Bjelogrlić pretukao Antonijevića

Podsetimo, glumac Dragan Bjelogrlić jutros je u Nišu u jednom hotelu kukavički napao reditelja Predraga Gagu Antonijevića. Na snimku iz hotela se jasno vidi kako Bjelogrlić prilazi Antonijeviću sa leđa i napada ga iz čista mira. Antonijević je u trenutku napada sedeo sa Vladimirom Kecmanovićem, urednikom kulturne rubrike na RTS.

Foto: printscreen

Bjelogrlić se tereti za krivično delo nasilničko ponašanje.

Antonijević je autor filma "Dara iz Jasenovca", a pre izvesnog vremena je optužio Bjelogrlića da mu je početkom 2016. godine nudio mito da podrži film "Jesen samuraja", što je Bjelogrlić demantovao uz tvrdnje da je prepiska lažirana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 2 godine

Pitajte Dragana Bjelogrlića zašto ne smije da dođe u Srpsko Sarajevo? A čest je gost muslimanskog Sarajeva... Pozdrav i podrška Gagi Antonijeviću iz Srpskog Sarajeva

vlada

pre 2 godine

Srpsko Sarajevo ne postoji! Malo pročitaj Ustav BiH i RS!!

Rade R

pre 2 godine

Bjelogrlić je dobar glumac ali mnogo loš čovek!

zarije bulatovic

pre 2 godine

to je onaj režiser što je u svom filmu SAVIOR sa denisom quaidom tako zapljunuo srbe i postavio matricu ocrnjivanja srba na najvišem nivou.

Zoran

pre 2 godine

A inače da nije bilo Bjelinog filma, Srbi bi bili pozitivci u svim filmovima?!?! Politika devedeseti, i naslednici te politike su ocrnili obraz srpskom narodu i proći će decenije dok Srbi ne budu cenjeni kao pre Miloševića!!

Predragm

pre 2 godine

Napao sa ledja. ?? A na filmu se vidi drugacije napao ga bas spreda.

homere

pre 2 godine

pogledaj ponovo.prvi udarac je bio sledja a naravno da se chovek (starac) okrenuo onda da vidi ko ga udara...

Toza

pre 2 godine

Opasan kriminalac je Bjela. Imamo Bjelin klan u kinematografiji i niko ništa.

Nemanja

pre 2 godine

A zamislite samo da se na repertoaru filmskih sustreta u Nisu davala Dara iz Jasenovca. Da li bi tada Bjela fizicki nasrnuo na Antoninevica pred mnostvom ljudi koji su dosli da prate ovaj dogadjaj!

Nemanja

pre 2 godine

Ovo ne sme da se dogadja, jos u vreme ovako velike manifestacije. Sad je u prvi plan izbila ova tuca a ne filmski susreti. Treba se utvrditi sve okolnosti i kazniti pocinioci!

Nemanja

pre 2 godine

Mislim da je ovde bilo previse alkohola. Da ne kazem nekih drugih supstanci. Ali ne moze neko da se smeje i da izlazi iz policijske stanice!

BOBA

pre 2 godine

BJELOGRLIC MI JE UVEK BIO ODVRATAN, POSEBNO OD ONDA KAD JE SA TRIFUNOVICEM NOSI MAJICE SA LIKOM JOVANA DIVJAKA. IZGLEDA DA SMO TO SVI ZABORAVILI.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija