• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2021

14:49

"NA ADRESI SAMO ŽENA KOJA SE BRINE O NJIHOVO ČETVORO DECE" Niškim hakerima se izgubio svaki trag, sve šokirala jedna informacija

Vesti

"NA ADRESI SAMO ŽENA KOJA SE BRINE O NJIHOVO ČETVORO DECE" Niškim hakerima se izgubio svaki trag, sve šokirala jedna informacija

Podeli vest

Troje od desetoro hakera iz Niša optuženih za digitalnu prevaru tešku 70 miliona dolara, po svemu sudeći, nisu više dostupni našim pravosudnim organima, pošto im se u proteklih mesec dana izgubio svaki trag!

Viši sud u Beogradu im je 23. jula ukinuo pritvor, uz obaveznu meru javljanja policiji svakog ponedeljka i četvrtka i zabranu napuštanja mesta boravka do konačne odluke o njihovom izručenju u SAD. Međutim, Marko Pavlović je poslednji put bio u policiji 29. jula, a bračni par Kristijan Krstić i Ksenija Fej Atilano Krstić 5. avgusta.


Portparolka Višeg suda Tatjana Tešić potvrdila je za naš list da se troje optuženih nisu javljali nadležnim organima, kako im je naloženo sudskim rešenjem, ali nije mogla da se izjasni o tome da li su u bekstvu "dok se to i zvanično ne utvrdi".

Advokat neobavešten
Branilac bračnog para Krstić, advokat Milan Petrović, takođe tvrdi da nije upoznat sa tim gde su oni trenutno:
- Upravo sam se vratio sa odmora i iz medija saznao da su Kristijan i Ksenija navodno nestali. Mene niko o tome nije obavestio, niti sam sa njih dvoje skoro kontaktirao. Svako ima pravo da po ličnom nahođenju donese odluku za koju smatra da je za njega najpovoljnija. Ukoliko se zaista utvrdi da nisu dostupni, sud je taj koji raspisuje potragu.

Foto: Public

Ni advokat bračnog para ne zna gde se nalaze


Inače, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je polovinom jula hitnu meru da proces ekstradicije deset državljana Srbije zaustavi do 29. septembra. To je krajnji datum za donošenje konačne odluke o tome da li bi izručenjem bila povređena njihova ljudska prava, pre svega u pogledu propisane zatvorske kazne u SAD, koja može da bude čak i doživotna.


Svih 10 programera, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula prošle godine u Nišu, gde imaju stvarno ili formalno prebivalište. Akciju su izveli pripadnici MUP-a Srbije u saradnji sa američkim FBI-jem.


Optužnicom se terete da su od 2011. godine napravili najmanje 40 lažnih digitalnih platformi (investicionih portala), preko kojih su trgovali nepostojećim kriptovalutama. Na tim lažnim platformama predstavljali su se kao "svetski tržišni lideri u binarnim opcijama" i nudili investitorima kriptovalute upola cene.


Ubeđivali su ih da imaju kompjuterske pogone za proizvodnju (takozvano rudarenje) bitkoina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Maroku, Meksiku i Kini. Međutim, čim bi investitori uplatili novac za bitkoine, hakeri bi zatvorili digitalnu platformu i otvorili novu. Svi optuženi su negirali krivicu, navodeći da su legalno radili kao posrednici za treća lica i da nisu znali gde je novac investitora završavao.

Ostavili decu?!

Činjenica je da Krstići više nisu na prijavljenoj adresi u Nišu, u šta se uverila i policijska patrola još 27. avgusta, postupajući po nalogu beogradskog Višeg suda, pišu Novosti.

Na njihovoj adresi u Nišu boravi samo izvesna žena koja se stara o njihovo četvoro maloletne dece, od kojih najmlađe ima devet meseci, a najstarije 15 godina. Ista situacije je i sa Markom Pavlovićem čija supruga je potvrdila policiji da ne zna gde se on nalazi.

Inače, Ksenija je pod pritiskom javnosti pre tačno godinu dana puštena iz pritvora, jer je postojala bojazan da će se poroditi u neuslovnoj pritvorskoj jedinici u Beogradu. U ovom trenutku nejasno je ko se brine o deci, jer je iz Centra za socijalni rad Novostima rečeno da je njihovo starateljstvo nad mališanima prekinuto 23. jula, odnosno kada je ukinut pritvor njihovim roditeljima i da je proverama na terenu utvrđeno da se roditelji nalaze u kući i da se brinu o svojoj deci.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NESTALI NIŠKI HAKERI!
Hronika

NESTALI NIŠKI HAKERI!

Troje od 10 niških hakera čije izručenje zahtevaju Sjedinjene Američke Države nisu više dostupni našim pravosudnim organima.

01.09.2021

14:44

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija