• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. IVANČEVIĆ

04.11.2021

07:20

LEGIJA ŠTRAJKUJE GLAĐU! Traži da ga puste iz stroge izolacije! NAJPOZNATIJI SRPSKI OSUĐENIK REVOLTIRAN ZBOG TRETMANA U ZABELI

Informer DN

Vesti

LEGIJA ŠTRAJKUJE GLAĐU! Traži da ga puste iz stroge izolacije! NAJPOZNATIJI SRPSKI OSUĐENIK REVOLTIRAN ZBOG TRETMANA U ZABELI

Podeli vest

* Milorad Ulemek odbija hranu, ali i svaki razgovor sa bilo kim, pa i sa advokatom, ne izlazi ni u šetnju i po čitav dan sedi u ćeliji od desetak kvadratnih metara * Traži da posle punih 17 godina bude pušten iz samice

Milorad Ulemek Legija (53), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji služi 40-godišnju kaznu zatvora u Zabeli, od ponedeljka je stupio u štrajk glađu i traži da posle 17 godina bude pušten iz samice.

Osim što odbija hranu, Legija takođe ne želi ni da izađe iz zatvorske ćelije u šetnju, on ne komunicira ni sa advokatom, zatvorskim osobljem, pa čak odbija i da se telefonom čuje sa članovima porodice.

Mesecima se žali

Sve ovo je juče za Informer potvrdio Ulemekov branilac Aleksandar Kovačević, ističući da je reč o "nenasilnom revoltu" njegovog branjenika zbog toga što Legiji niko iz Ministarstva pravde i drugih institucija mesecima nije odgovorio na žalbe koje im je uputio zbog tretmana u najčuvanijem delu Zabele, takozvanom Alkatrazu.

- Ovo je nenasilan vid otpora koji je iznuđen odsustvom bilo kakve reakcije i odgovora nadležnih na žalbe koje je Ulemek, u skladu sa zakonom, pisanim putem podnosio poslednjih meseci u vezi sa kršenjem osnovnih ljudskih prava - istakao je advokat Kovačević i dodao:

Opasan

Procenjeno da je i dalje bezbednosno opasan i da bi mogao da nastavi sa kriminalnim aktivnostima

Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda

- Za skoro 18 godina, koliko je u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, on nema nijedan disciplinski prekršaj. I pored toga, uskraćeno mu je pravo na resocijalizaciju i napredovanje, pravo na rad, školovanje i posete bliskih osoba u posebnim prostorijama, kao i Ustavom zagarantovano pravo da bude obavešten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici svake dve godine...

Nekadašnjem komandantu "crvenih beretki" Viši sud u Beogradu je u julu prošle godine poslednji put produžio boravak u "Alkatrazu", čime je Legija ostao uskraćen za pojedine privilegije koje važe za osuđenike u "otvorenim" paviljonima. To se odnosi na češće kontakte sa spoljnim svetom, angažman u nekoj od radionica, šetnju u krugu zatvora, pa i pravo na korišćenje "ljubavne sobe" sa suprugom...

Foto: Informer DN

Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović se u obrazloženju ove odluke pozvao na članove 19 i 20 Zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala. To znači da su relevantni državni organi procenili da je Legija i dalje bezbednosno opasan i da bi mogao da nastavi sa kriminalnim aktivnostima!

- Predsednik suda na svake dve godine po službenoj dužnosti ispituje da li i dalje postoje razlozi za zadržavanje u Posebnom odeljenju. Odluka se donosi na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja zatvora, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca... - precizirao je tada za naš list izvor iz suda.

Poznate Legijine izjave

  • Da sam na slobodi, za 24 sata bih okupio JSO, a za 48 sati bi Kosovo bilo naše, a onda bih se vratio ovde u zatvor sa ponosom. Pustite me na četiri dana.
  • Mera mog života je veličina nacionalnog dostojanstva i patriotizma koji nosim u sebi, a ne količina podaništva i snishodljivosti koju pokazujem prema drugima.
  • Ne znam što me više dovodite na sva ova suđenja, ja sam odavno ispušena lula.

Nije poznato zbog čega se konkretno i danas smatra opasnim prebacivanje Ulemeka u neki drugi zatvorski paviljon, niti kakva je procena bezbednosnih službi. Interesantno je da su 2016. nadležni iz uprave "Alkatraza" istakli da je on "zaslužio da dobije blaži tretman, jer je disciplinovan i primeran osuđenik", ali su ostale službe procenile "da se za to još nisu stekli uslovi".

Najpoznatiji srpski osuđenik uspeo je do sada da se "izbori" samo za pravo da se od 2018. viđa direktno sa članovima najbliže porodice, a ne preko neprobojnog stakla, kao što je ranije bio slučaj. Međutim, nije mu odobreno da koristi "ljubavnu sobu", koju je tražio pozivajući se na Ustavom zagarantovano pravo o planiranju porodice. Naveo je tada da ima veliku želju da što pre dobije muškog naslednika, pošto iz dva braka ima četiri ćerke.

Presedan oko izolacije

Inače, to što se Legija već punih 17 godina nalazi u samici jeste presedan, jer nijedan osuđenik u Srbiji nije toliko dugo bio u strogoj izolaciji. Od 2. maja 2004, kada se Legija predao posle jednogodišnjeg bekstva, bio je na sopstveno insistiranje sam u pritvorskoj ćeliji Centralnog zatvora u Beogradu. Potom je 11. jula 2010. postao prvi stanovnik adaptiranog "Alkatraza", u kojem već 11 godina samuje, takođe u samici.

Osuđen je četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora - zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, krivičnih dela "zemunskog klana", četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Oslobođen je u postupku za organizovanje navodne pobune JSO u novembru 2001.

Ulemek se nalazi u ćeliji površine deset kvadratnih metara sa video-nadzorom, a sa posetiocima može da razgovara samo jednom mesečno. Iz zatvora će, ako doživi starost, izaći tek kad napuni 76 godina, pošto mu je preostalo da odsluži još pune 23 godine!

Svedočio protiv četvorice za ubistvo Ćuruvije

Od januara 2014. u medijima se spekulisalo da bi Legija mogao da bude "nagrađen" i prebačen u "Sedmi paviljon" Zabele zbog saradnje u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije i otkrivanja njegovih egzekutora. Tužilaštvo je to odmah demantovalo, tvrdeći da Ulemek zauzvrat nije tražio nikakve privilegije, niti su mu one nuđene.

Zahvaljujući Legijinom iskazu, posle punih 15 godina došlo se do imena učesnika ovog zločina. Na optužnici su se tako našla četvorica bivših pripadnika DB - Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji su u aprilu 2019. osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Neposredni ubica, međutim, ostao je nepoznat. U ovom slučaju u toku je ponovljeno suđenje.

Legijin kum Rambo dobrovoljno u samici

Nenad Bujošević (48), zvani Rambo, bivši pripadnik "crvenih beretki" i Legijin kum, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i četvorostrukog ubistva funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali, već 20 godina se po sopstvenoj želji nalazi u izolaciji. Rambo je pravo da izađe iz izolacije stekao još pre nekoliko godina, ali se i dalje nalazi u strogo čuvanom "Sedmom paviljonu" u požarevačkom zatvoru Zabela.

Rambov prijatelj je pre nekoliko godina ispričao kako izgleda Bujoševićev boravak u zatvoru.
- Rambo mi kaže da mu je odlično. Nije u samici, već u nekoj vrsti izolacije. Sam je iz bezbednosnih razloga, jer su psiholozi zaključili da je psihički i fizički jak. Samica se smatra kaznom, što kod njega nije slučaj. On kaže da mu je super što je sam, ali mu to pravi problem zbog drugih stvari. Ne može da izlazi na vikende i odmore i nema pravo na uslovni otpust - rekao je Rambov drug i pojasnio kako izgleda jedan zatvorski dan bivšeg kapetana JSO.

- Ustaje u sedam, ali sat uvek navija na 5.55. Trening počinje u 6.45, a u 7.15 ga vode u šetnju. U ćeliji se zagreva, a napolju trenira još sat i po, dva. Rekao mi je nedavno: 'Treniram do jaja! Posle idem da klopam, čitam knjige, gledam dokumentarce na TV-u, igram soni-plejstejšn. Najviše volim dokumentarce, nebitno koje, jer mi ne treba prevod. Nemam bicepse i tricepse, ali treniram različite sportove'... Nedostaju mu koncerti. On voli hard-rok i hevi metal, onaj najteži. Čita knjige iz ekonomije, anatomije, sportske medicine... Nije uopšte poklekao. Nedaleko od njega je njegov venčani kum Legija, ali nema šanse da ga sretne ili vidi - ispričao je Rambov drug.

Ostaće upamćeno da je na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije bivši komandant JSO ostao pri iskazu iz istrage, ali je odbio da odgovara na sva dodatna pitanja. Na pitanje tužioca da li je uplašen i da li je dobijao pretnje, Ulemek je odgovorio:

- Ja uplašen?! Ne! A pretnje dobijam već 15 godina. Nemojte vi da se brinete zbog toga, sve ću sam da rešim!

Počeo da piše scenarija za serije

Legija je tokom 11-godišnje izolacije u "Alkatrazu" napisao čak 20 knjiga, a odskoro je, prema saznanjima Informera, počeo da piše i scenarija za TV serije!

- Ne mogu da otkrijem kakva je serija u pitanju i o čemu se radi, ali siguran sam da će, ako se Legijin scenario ekranizuje, to biti veliki hit - ostao je zagonetan naš izvor.

Inače, ranije su mediji objavili da Milorad Ulemek vreme u samici prekraćuje i slikanjem murala po zidovima samice.

- U pitanju su manje slike, ali svaka od njih oslikava neki segment iz njegovog života - mladost, privatni život, JSO, zatvor. Nešto možemo da prepoznamo, ali ima i slika koje su potpuno lične... Njegova ćelija sada više liči na galeriju nego na samicu - ispričao je izvor iz Zabele.

 

Najzanimljivije činjenice iz biografije

  • Rođen je 15. marta 1968. u Beogradu. Ulemeci su poreklom iz sela Pećka na Kordunu. Otac Milan je bio podoficir JNA, a majka Natalija činovnica u Poštanskoj štedionici.
  • Završio kurs za auto-mehaničara 1985. i muzičku školu, smer Violina! Iste godine beži za Francusku iz Srbije, jer je bio umešan u neuspelu pljačku.
  • Sa samo 18 godina stupa u Legiju stranaca, gde ostaje šest godina boreći se u Čadu, Libiji, Bejrutu, Francuskoj Gvajani i Iraku.* Napušta Legiju stranaca 1992, dolazi u Srbiju i pristupa Arkanovim "Tigrovima", gde ostaje četiri godine, najpre kao instruktor, pa jedan od zapovednika, a 1996. prelazi u JSO.
  • Iste godine ženi se Marijom Luković, novinarkom rođenom u Kanadi, i uzima njeno prezime. Sa Marijom ima ćerku Maju, koja ga i danas redovno obilazi u zatvoru. Posedovao je diplomatski pasoš tadašnje SRJ, a 1998. postao je komandant "crvenih beretki".
  • Posle razvoda Ulemek je stupio u vanbračnu vezu sa Aleksandrom Ivanović, s kojom je dobio još tri ćerke. Aleksandra mu sa ćerkama redovno dolazi u posetu, iako se posle njegovog hapšenja preselila u Francusku.
  • Postoje spekulacije da se upravo zbog Aleksandre nekoliko puta našao u neprilici. Navodno joj je nekoliko meseci po podizanju optužnice za ubistvo premijera Đinđića poslao buket cveća u porodilište, što ga je umalo koštalo slobode. Takođe, postoje navodi da se policiji predao upravo zbog svađe sa suprugom, ali on to nikad nije potvrdio ili demantovao.
  • Navodno se "dobrovoljno" predao 2. maja 2004. i već 17 godina je u strogoj izolaciji, što u pritvoru CZ, što u "Alkatrazu".
  • Osuđen je četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora - zbog učešća u ubistvu premijera, krivičnih dela "zemunskog klana", četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Iz zatvora će izaći tek 2044, ako dočeka 76. godinu života.
  • Tokom izdržavanja zatvorske kazne Legija je napisao 20 knjiga, a odskoro je počeo da piše i scenarija za serije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija