• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/pink.rs

16.11.2021

11:16

OSUĐENI PINK PANTERI, VINOVNICI SENZACIONALNE PLJAČKE! Ojadili Lamparda i Tamaru Eklston za 25 miliiona funti, POTROŠILI LAVOVSKI DEO PLENA?!

Vesti

OSUĐENI PINK PANTERI, VINOVNICI SENZACIONALNE PLJAČKE! Ojadili Lamparda i Tamaru Eklston za 25 miliiona funti, POTROŠILI LAVOVSKI DEO PLENA?!

Podeli vest

Organizatori najveće pljačke bogatih i slavnih u istoriji Velike Britanije uhvaćeni su zahvaljujući uličnim kamerama. Mozak operacije u kojoj su pokradeni novac i pokretna imovina vredna oko dvadeset šest miliona funti je Jugoslav Jovanović, dvadesetčetvorogodišnji italijanski državljanin. Sud u zapadnom Londonu osudio ga je na jedanaest godina zatvora

Njegovi saučesnici i specijalisti za krađu nakita, Italijani Alesandro Malteze (45) i Alesandro Donati (44) treba da odleže po osam godina i devet meseci iza rešetaka. Sva trojica služiće zatvorske kazne u Italiji, gde će biti izručeni po okončanju administrativnog dela krivičnog postupka. Četvrti član bande, Danijel Vuković, državljanin je Republike Srbije.

Britanska policija veruje da je ovaj četrdesetčetvorogodišnjak pobegao u Beograd gde se, navode britanski mediji, po svoj prilici i sada nalazi. Britanski tabloid San pominje i "propali pokušaj" izručenja Vukovića Ujedinjenom Kraljevstvu. Policija u Britaniji sumnja da je upravo Vuković, a ne Jovanović, glavni organizator spektakularnih pljački u Londonu.

Trinaest zimskih dana pljačke

 

Četvorka je osuđena, jer je tokom trinaest dana od 29. novembra do 18. decembra 2019. godine opljačkala vile naslednice bogatstva vlasnika Formule 1 Tamare Eklston, bivšeg engleskog fudbalskog reprezentativca Frenka Lamparda i u međuvremenu preminulog vlasnika fudbalskog kluba Lester Siti Višaja Šrivadanaprabe.

Najveći plen svakako predstavlja pljačka vile tridesetsedmogodišnje Tamare Eklston i njenog supruga, galeriste Džeja Ratlanda. Odneto je nekoliko stotina komada vrednog nakita kao i gotov novac. Ukupna vrednost ove pljačke procenjuje se na 25 miliona funti.

Foto: reuters

Frenk Lampard

Frenk Lampard i njegova supruga televizijska voditeljka Kristin ostali su bez ručnih satova, vrednih oko šezdeset hiljada funti. Metropoliten policija veruje da je banda spremala nove pljačke na bogate i slavne širom Evrope i nove pljačke u samoj Britaniji. Policija odbija da obelodani identitete planiranih žrtava. Lavovski deo plena nije pronađen.

Zna se samo da je banda pokrala toliko gotovog novca da je Jovanović samo u ekskluzivnoj robnoj kući Harods potrošio oko šezdeset šest hiljada funti.

"Činjenica da je toliko stvari pokradeno uprkos merama predostrožnosti vlasnika, kao i da su te stvari iznete iz zemlje i nisu pronađene, govori u prilog organizaciji, planiranju i odlučnošću kriminalaca, kao i spremnosti na veliki rizik", ocenjuje sudija Martin Edmunds, koji je izrekao presudu.

Traume posle pljačke stoleća

 

Prilikom izricanja presude, sudija Martin Edmunds istakao je da su mete odabrane zbog velikog bogatstva, ali i ukazao da "trauma opljačkanih nisu ništa manja zato što su bogati i slavni".

"Posebno je važna trauma kroz koju su prošla deca ili članovi opljačkanih domaćinstava zbog brige za njihovu bezbednost", istakao je sudija Edmunds.

Tamara Eklston, koja se sa porodicom nalazila na skijanju u Laponiji u vreme pljačke, zaklela se da kćerku nikada neće ostaviti samu. Naslednica Bernija Eklstona rekla je u intervjuu za jednu od britanskih televizija da se bukvalno plaši svake senke, a da njeno dete ne ide samo ni u toalet.

Foto: AP/Photo/Joel Ryan

Tamara Eklston

"Čudan je osećaj znati da su ti ljudi dodirivali fotografije mog deteta, koje su se nalazile na vrhu komode za nakit. Osećam se fizički napadnutom", kaže Tamara Eklston ističući da je bezbednost porodice postala njena opsesija.

U saopštenju za javnost, bračni par Lampard ističe da ima problema sa snom od pljačke pa sve do danas". Tužilac Timoti Krej u završnoj reči istakao je da "kriminalna zavera liči na zaplet iz holivudskih filmova, ali da je, nažalost, reč o stvarnom životu i stvarnim žrtvama, koje su mnogo propatile".

Ko je doakao "Pink Panterima"?

Metropoliten policija otkriva da je banda uhvaćena tako što su kamere zabeležile da je četvorka iz vile Eklstonovih pobegla običnim londonskim crnim taksijem. U tom trenutku u širem području mesta pljačke nalazilo se preko hiljadu takvih vozila.

Policija je najzad uspela da locira vozača, koji je posvedočio u koji hotel je odvezao počinioce kao i da ih identifikuje. Policija ističe da je četvorka otvaranje sefa Eklstonovih proslavila na licu mesta otvaranjem šampanjca vrednog pet stotina funti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Da li je moguće da su otišli taksijem i to do hotela u kojem su odseli?

sledeća vest

Vesti

"Iskreni patriota, ali nadasve veliki profesionalac": Predsednik Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Radeta Brajovića!
Politika

"Iskreni patriota, ali nadasve veliki profesionalac": Predsednik Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Radeta Brajovića!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća porodici, prijateljima i kolegama povodom smrti Radisava Radeta Brajovića, dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" u kome je istakao da je sa tugom primio vest o njegovoj smrti, jer je, kako je rekao, sa njim otišao još jedan veliki deo časne istorije našeg novinarstva.

08.07.2024

17:53

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija