• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

20.12.2021

10:29

TUĐMAN U PANICI PROTERAO ARKANA! Plašio se šta bi rekao da mu je suđeno u Hrvatskoj!

Zoran Sinko/printscreen

Vesti

TUĐMAN U PANICI PROTERAO ARKANA! Plašio se šta bi rekao da mu je suđeno u Hrvatskoj!

Podeli vest

Nekadašnji operativac Državne bezbednosti Boža Spasić otkrio je nove detalje hapšenja Željka Ražnatovića Arkana u Hrvatskoj nekoliko meseci pre početka ratnih sukoba

Advokat Anto Nobilo, nekadašnji hrvatski tužilac, koji je nakon hapšenja vodio slučaj Ražnatovića, podsetimo, izjavio je za Kurir da su Arkana morali da oslobode nakon direktne intervencije iz kancelarije predsednika Hrvatske Tuđmana.

Spasić je potvrdio da poznaje Nobila.

- Sarađivali smo za vreme suđenja (nekadašnjem pripadniku Savezne službe državne bezbednosti Josipu) Perkoviću za ubistvo nekadašnjeg direktora INA Stjepana Đurekovića. Nobilo je dolazio pet-šest puta u Beograd tražeći podatke da je Beograd kriv za to ubistvo - rekao je Spasić.

Foto: printscreen/Kurir tv

Boža Spasić

Spasić navodi da mu i dalje nije jasno zašto ga je Arkan nakon hapšenja uvukao u ceo slučaj.

- Slučaj mi je neprijatan jer me je Arkan uvukao u priču. Mi smo inače prekinuli sve odnose sa Arkanom 1983. na 1984. godinu jer je pucao gumenim mecima na dva policajca - rekao je Spasić i dodao da nema smisla čuvati tajne države koja ne postoji više od 30 godina.

Hapšenje Arkana u Dvoru na Uni

Osvrnuo se na hapšenje Arkana u Dvoru na Uni.

- Arkan je išao za Knin sa nekim Bandićem. Knin je tada bio epicentar okupljanja srpskih snaga koje su htele da zadrže srpske teritorije. Nobilo nije dobro rekao. Arkan nije imao jedan nego 10 heklera i još nekoliko pištolja. Zaustavila ih je obična policija i odvela u zatvor u Sisak. Odmah se pozvao na Saveznu službu državne bezbednosti sa kojom godinama nije imao nikakve veze - rekao je nekadašnji operativac.

Odmah nakon hapšenja stigla je depeša u SSDB.

- Sedeo sam mirno u kancelariji. Zovu me kolege da ispitaju slučaj. Imali su depešu metar sa metar da je Arkan uhapšen u Hrvatskoj i da je rekao da sam mu dao 10 heklera. Kad su pripadnici policije popisali brojeve automata i poslali saveznom SUP, dobili su odgovor da je srpska bezbednost to dala iračkoj ambasadi, a da su čuvari ambasade oružje prodali Arkanu. Popili su tu priču. SSDB je u ovom slučaju nit luk jeo, nit luk mirisao - rekao je Spasić.

Kročiš li u Hrvatsku, uhapsićemo te

Perković mu je zatim poslao poruku da će biti uhapšen ako kroči na teritoriju Hrvatske.

- Perković je zvao koleginicu i rekao joj da mi prenese da nikad više ne kročim na teritoriju Hrvatske jer ću biti uhapšen - dodao je Spasić.

Nobilo je ubrzo podigao optužnicu protiv Arkana.

- Zvali smo Perkovića koji je u međuvremenu postao jedan od Tuđmanovih savetnika. Rekli smo mu da ide kod Tuđmana i da mu kaže da će Arkan na suđenju da kaže sve. Moraće da otkrije da ste učestvovali u svim operacijama i da će to biti neprijatno za Tuđmana. Dogovoreno je da se osudi tako što će biti proteran - rekao je Spasić.

Dodao je da je Perković na zahtev Beograda lično otišao u zatvor u Sisku kako bi razgovarao sa Ražnatovićem.

- Tražili smo od Perkovića da ode u Sisak u zatvor. Arkan je posle pričao da je Perković stao na ulaz u ćeliju i dao mu znak da se sve snima - rekao je nekadašnji operativac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 2 godine

Ovakva laž prevazilazi sve moguće okvire razumnog. Spasić se u to vreme nije ništa pitao, ali baš ništa niti za bilo šta. Bio je u potrazi za poslom, jer se Savezni SUP raspao. U to vreme o kojem on svedoči, vladao je haos u svim državnim institucijama SFRJ. On je običan lažov, koji koristi javne medije da plasira svoje "istine", koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću, ali baš nikakve.

NEBOJŠA

pre 2 godine

спасић лаже скоро па ко СТАЉИН

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17