• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.12.2021

17:13

NEZAPAMĆENE SUME Uhapšeni zelenaš i njegova supruga iz Kragujevca, SPISAK ONOGA ŠTO SU OTELI LJUDIMA JE NEVEROVATAN

Privatna arhiva

Vesti

NEZAPAMĆENE SUME Uhapšeni zelenaš i njegova supruga iz Kragujevca, SPISAK ONOGA ŠTO SU OTELI LJUDIMA JE NEVEROVATAN

Podeli vest

Zelenaš Marinko M. (40) iz Kragujevca uhapšen je juče zbog sumnje da je pozajmljivao novac ljudima uz astronomsku kamatu, pa im je preko suda, na osnovu duga, oteo više od 30 stanova, kuća i pomoćnih objekata, kao i više od 16 hektara zemlje, čija se vrednost procenjuje na oko 400.000 evra!

Uhapšena je, takođe, i Marinkova nevenčana supruga J. Đ. (31), koja je novcem od zelenaških kamata kupila sebi nekretnine u vrednosti od 80.000 evra.

Utajio i porez
Kako je saopštio MUP, od bahatog zelenaša i njegove supruge oduzet je automobil "audi A8L", a po nalogu tužilaštva, do daljeg im je zabranjeno raspolaganje nad 12 kuća, četiri stana, nekoliko pomoćnih zgrada, kao i nad jednim lokalom i 48 katastarskih parcela poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, ukupne površine 16,5 hektara na teritoriji Kragujevca, Knića i Topole.


- Osumnjičeni je od 2014. građanima Kragujevca i okolnih mesta pozajmljivao novac uz zelenašku kamatu. On je sa dužnicima sačinjavao ugovore o zajmu, koje nije overavao kod javnog beležnika, a priznanice o pozajmicama su potpisivane kod advokata. Inače, na ugovorima i na priznanicama upisivan je iznos pozajmice koji je bio mnogo veći od onog koji je isplaćen dužnicima, pošto je tu bila uračunata i glavnica duga i sve zelenaške kamate za određeni period. Pošto ogromna većina dužnika nije uspela da isplati ceo dug sa kamatama, osumnjičeni je pokretao sudske postupke protiv njih i oduzeo im je imovinu - objasnili su u policiji i dodali:


- Marinko M. je na taj način došao u posed najmanje 30 stanova, kuća i lokala, kao i poljoprivrednog i građevinskog zemljišta vrednog 45.854.955 dinara.
U policiji ističu i da je uhapšeni zelenaš neovlašćenim kreditiranjem ljudi, odnosno na ime zelenaških kamata, od dužnika uzeo još 51.139.984 dinara, za koje nije podnosio poreske prijave, čime je oštetio budžet Srbije za više od 1,5 miliona dinara, pa će odgovarati i za pranje novca.


Žena prala novac
Kada je reč o Marinkovoj nevenčanoj supruzi, ona se tereti da je od 2016. kupila imovinu u vrednosti od 80.000 evra iako je znala da taj novac potiče iz kriminalnih delatnosti, pa je protiv nje podneta krivična prijava za pomaganje u pranju novca.
Marinku i njegovoj supruzi je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu.


Preti mu do deset godina zatvora

Uhapšenom Marinku M., ukoliko bude osuđen, preti do deset godina zatvora za teži oblik krivičnog dela pranje novca, pošto je ukupan iznos stečen ovim krivičnim delom veći od 1,5 miliona dinara. U akciji hapšenja opasnog zelenaša učestvovali su pripadnici MUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Bezbednosno-informativnom agencijom i Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17