• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/kurir

23.12.2021

11:18

BEŽIŠ U SMRT, JER TI OD ŽIVOTA NAPRAVE PAKAO! Jeziva ispovest rođaka žrtve zelenaša, horor počinje PRIJATNIM RAZGOVOROM

Vesti

BEŽIŠ U SMRT, JER TI OD ŽIVOTA NAPRAVE PAKAO! Jeziva ispovest rođaka žrtve zelenaša, horor počinje PRIJATNIM RAZGOVOROM

Podeli vest

Kragujevčani Marinko M. i njegova vanbračna supruga Jelena Đ. uhapšeni su zbog sumnje da su od dužnika, kojima su davali novac na kamatu, lažnim ugovorima o zajmu oduzeli 30 stanova, kuća i poslovnih prostora i građevinsko zemljište u vrednosti većoj od 45 miliona dinara.

O temi zelenašenja se, čini se, ne govori dovoljno, a posledice koje trpe žrtve zelenaša su zastrašujuće.

Rođak jedne od žrtvi zelenaša otkrio je šta preživljavaju osobe koje dođu u situaciju da duguju novac.

- Teško mi je govoriti o ovome. Posebno kad neko mnogo blizak izvrši samoubistvo. I to zbog novca. Užasan pritisak.Koliko znam tu su bili neki posrednici koji su prijatni. Kada novac treba da se vrati kreće veliki pritisak. Zovu non-stop telefonima i kao slučajno prolaze pored kuće. Kada pozajmica nije vraćena na vreme krenuli su još veći pritisci. Pretnje su bile direktne i pretili su porodici. Ovde više ni novac nije bio bitan - kaže rođak žrtve zelenaša.

Otimali kuće, stanove njive i placeve

Osumnjičenima se na teret stavlja krivično delo pranja novca i pranja novca u pomaganju, a uhapšeni su u akciji "Gnev" u kojoj su učestvovali MUP, SBPOK, BIA, poreska policija i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Foto: Printscreen

 

Prilikom hapšenja od osumnjičenih je oduzet automobil marke "audi A8L", dok im je na osnovu naredbi nadležnog tužilaštva zabranjeno raspolaganje nepokretnostima, uz upis zabrane u javnu knjigu, otuđenja i opterećenja, i to 12 kuća, četiri stana, četiri pomoćne zgrade, jedan poslovni prostor i 48 katastarskih parcela poljoprivrednog i građevinskog zemljišta površine 16.56.08 hektara na teritoriji Kragujevca, Knića i Topole.

- Zakonska kazna za zelenašenje zavisi od količine stredstava koje su u pitanju, koja su uzeta. Zavisi od toga da li je organizovani kriminal ili pojedinačni slučaj. Kazne se kreću do 8 godina, i po meni je ta kazna zaista mala. To nije nov pojam. Pojam je nastao još u srednjem veku, kada su od seljaka uzimali zeleni plod pšenice, kako bi ga posle preprodavali. - kaže Gordana Mišev, ekspert za bezbednost.

Žrtve se u očaju odlučuju za suicid

Osobe koje su žrtve zelenaša neretko, kada ne mogu da se nose sa problemima, se odlučuju na suicid.

- Osoba koja planira da se ubije lekovima, planira kojim će lekovima da se ubije, gde će to učiniti... Suicid češće izvršavaju žene od muškraca, dva do tri puta češće. Kod nas je veća stopa suicida na severu, nego na jugu zemlje. Isto je značajan podatak da jedna polovina ljudi koja pokuša da izvrši suicid preživi - kaže dr Emilija Novaković, klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Foto: Ministarstvo finansija

 
Blanko priznanice sam dopisivao 

Izvor iz Kragujevca kaže da je Marinko M. imao razrađenu šemu po kojoj je varao građane, i to je radio godinama.

- Davao je novac na kamatu, i to se godinama pričalo po Kragujevcu, izdavao blanko priznanice, a na njih posle upisivao proizvoljne iznose. Interesantno je da je on i vlasnik jedne advokatske kancelarije, iako nije pravnik. Navodno, on je angažovao advokatski tim koji radi za njega. Osim toga, sumnja se da poseduje i agenciju za nekretnine - priča izvor iz istrage i dodaje:

- Marinko M. je većinu novca uspeo da uvede u legalne tokove, ali je ipak propustio da to uradi za sve pare za koje je varao narod, pa je tako i uhapšen. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LISICE ZA ZELENAŠA PREVARANTA! Posuđivao novac na kamatu pa upisivao veće iznose, OTIMAO NEKRETNINE!
Hronika

LISICE ZA ZELENAŠA PREVARANTA! Posuđivao novac na kamatu pa upisivao veće iznose, OTIMAO NEKRETNINE!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Bezbednosno-informativnom agencijom i Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, u nastavku akcije „Gnev“ uhapsili su M. M. (1981) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, i J. Đ. (1990), koja se sumnjiči za krivično delo pranje novca u pomaganju.

22.12.2021

09:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija