• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

24.01.2022

13:08

Užički vatrogasci spasli 3.000 knjiga iz požara

Z. G.

Vesti

Užički vatrogasci spasli 3.000 knjiga iz požara

Podeli vest

U požaru koji je noćas izbio u selu Drijetanj na Beloj zemlji kod Užica u nekadašnjoj školi, koja je kasnije pretvorena u stambeni objekat, sve je izgorelo sem knjiga i jedne table

Na svu sreću niko nije stradao, a vlasnica objekta Olivera Nikolić, kako kaže, zahvalna je do neba užičkim vatrogascima koji su joj spasili preko 3.000 knjiga.

- Još uvek sam pod stresom, ali ovi mladićima vatrogascima zahvalna sam do neba, što su sprečili da izgore moje knjige. Izgoreo je ceo sprat i potkrovlje, ali knjige nisu. Police sa knjigama su ostale čitave. One knjige koje su počele da gore ovi hrabri ljudi su ih bacili u sneg, pa su malo nagorele. Knjige u prizemlju su potpuno čitave – kaže Olivera.

Foto: Z. G.

Olivera Nikolić

Ovaj objekat je nekada bila osnovna škola u Drijetnju, sagrađena 1936. godine. Pored knjiga, ostala je cela i tabla na kojoj piše kako je ova škola nastala.

- Moj deda Mihailo Nikolić je nazivao svoju kuću i dao bude škola. I tu je bila škola do 1948.godine, kada je napravljena nova škola u selu. Zatim je moj otac Milenko, koji je mnogo voleo knjige i imao broj 1 člansku kartu u užičkoj biblioteci, počeo da skuplja knjige. Kada je pročitao sve knjige iz biblioteke počeo je da nabavlja svoje. Izradio je i pečat i svaka njegova knjiga, odnosno ove knjige koje su spasili vatrogasci, imaju taj pečat – kaže Olivera i dodaje da joj te knjige mnogo znače.

Foto: Z. G.

Jedan deo knjiga je dala i školskoj biblioteci u Drijetnju.

Ova među prvim školama na teritoriji Užica je bila svojevrsni spomenik, pa bi možda trebalo i grad Užice da se uključi u njenu obnovu.

U gašenju požara, koji je izbio oko 1 sat po ponoći, učestvovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Bilo je snega na putu te su jedva stigli do mesta požara, a zatim su razvukli creva u dužini oko 100 m. Creva su se skoro ledila na temperaturi od -10 stepeni. Požar su uz nadljudske napore ubrzo lokalizovali, a zatim ugasili i spasili knjige.

- Pitali su me da li treba da iznesu knjige, ali sam im rekla da ostanu na policama, jer u ovoj situaciji ne znam gde bi ih. Ja sam trenutno kod komšija – dodala je Olivera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17