• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T.I.

04.02.2022

07:15

KO MINIRA POČETAK SUĐENJA BANDI VELJE NEVOLJE? Na godišnjicu hapšenja najopasnije koljačke bande jedna stvar nikome nije jasna

M.S./Printskrin

Vesti

KO MINIRA POČETAK SUĐENJA BANDI VELJE NEVOLJE? Na godišnjicu hapšenja najopasnije koljačke bande jedna stvar nikome nije jasna

Podeli vest

Zloglasna koljačka banda koju predvode Veljko Belivuk i Marko Miljković Mesar uhapšena je pre tačno godinu dana, ali početak suđenja još je neizvestan i još nije sasvim jasno gde je zapelo!

Suđenje 30-članoj bandi još nije zakazano iako je zakonski rok za određivanje pripremnog ročišta istekao čak pre dva meseca! S jedne strane, sudija Zorana Trajković, kojoj je dodeljen ovaj predmet, pravda se da nije u mogućnosti da zakaže početak suđenja zbog zdravstvenih problema.

Na drugoj strani, kada sudija obavesti predsednika suda da je sprečena da zakaže početak suđenja, on mora da se postara da se datum prvog ročišta odredi odmah, ali ni on to nije uradio, čime je praktično prekršen zakon.

U toku provere

Iz Višeg suda u Beogradu nisu želeli da nam otkriju šta će predsednik Aleksandar Stepanović preduzeti po pitanju zakazivanja pripremnog ročišta i da li se eventualno razmišlja da se delegira neki drugi sudija umesto Zorane Trajković, s obzirom da je reč o pritvorskom predmetu i slučaju za koji je javnost izuzetno zainteresovana.
- Predsednik suda se obraćao sudiji da se izjasni o razlozima nezakazivanja ročišta. Ona je još na bolovanju i sad čekamo njenu prateću medicinsku dokumentaciju. O daljem toku postupka i šta sve može da se desi i kako, preuranjeno je komentarisati - kratko je izjavila portparolka Višeg suda Tatjana Matić.

Foto: MUP Srbije

Privođenje bande Velje Nevolje u februaru prošle godine


Inače, optužnica protiv Belivuka i 29 njegovih saradnika postala je pravosnažna 9. novembra i početak suđenja, odnosno pripremno ročište, po zakonu je moralo da bude zakazano najkasnije 30 dana od tada, tačnije 9. decembra. Sudija Trajković je u međuvremenu dostavila potvrdu o sprečenosti za rad, na osnovu koje je zaključeno da nema mogućnosti da se pripremno ročište zakaže na vreme.


Podsetimo, Belivuk i još 29 osoba uhapšeni su 4. februara prošle godine, a za sada se terete optužnicom za pet teških ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja. Grupa je bila deo "kavačkog klana", koji je godinama u ratu sa "škaljarskim", a utvrđeno je da su ubijali uglavnom članove iz suparničke grupe.


Žrtve su ubijali u kući u Ritopeku, nadomak Beograda. Posle ubistava, njihova tela su sekli i mleli u mašini za mlevenje mesa pa bacali u Dunav. Tužilaštvo ovu grupu odnedavno sumnjiči i za još dva ubistva, ali je taj postupak trenutno u fazi istrage. Osim toga, Belivuk i Marko Miljković su i u Crnoj Gori pod istragom zbog dvostrukog ubistva i otmice.

Foto: marko đoković/peđa milosavljević

Kuća strave u Ritopeku

Jake veze u policiji

Ova grupa imala je jake veze i podršku u policiji, što je dosadašnjom istragom potvrđeno. Tako se na optužnici našla Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a, kao i Goran Papić, nekadašnji zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i inspektor ove službe Božidar Stolić.
Hrkalovićki suđenje treba da krene početkom marta zbog toga što je, između ostalog, skrivala dokaze protiv Belivuka i Miljkovića dok im se sudilo za ubistvo Vlastimira Miloševića u januaru 2017, što je poznato kao "ubistvo na šinama". Papiću se već sudi da je uticao da se mimo propisa Miljkoviću vrati blindirani automobil, koji mu je policija oduzela, dok se Stoliću na teret stavlja da je članovima grupe odavao poverljive informacije iz policijskih istraga. 



Zakonik o krivičnom postupku, član 346

Predsednik sudskog veća će odrediti pripremno ročište najkasnije u roku od 30 dana ako je optuženi u pritvoru, odnosno u roku od 60 dana ako je optuženi na slobodi, računajući od dana prijema potvrđene optužnice u sud. Ako predsednik veća ne odredi pripremno ročište u tom roku, obavestiće o tome predsednika suda, koji će preduzeti mere da se pripremno ročište odmah odredi.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljuba

pre 2 godine

Sve mi se čini da će ovi krvoloci i koljači uskoro da budu pušteni jer sudske procedure nisu ispoštovane. Pa ljudi moji, da li je ovo moguće? Umesto da zakaže suđenje, sudija se navodno razbolela, a predsednik suda "ne zna šta da preduzme", i umesto da primeni Zakon, on čeka izveštaj lekarske komisije o bolesti sudije. Pa dokle ove mafijaške zavrzlame?

Milan63

pre 2 godine

Zašto se ne odredi drugi sudija za ovaj predmet ako je gospođa bolesna? Imam utisak da izbegava vođenje predmeta ili se uplašila. Čini se da je u pitanju još jedna opstrukcija u sudskom sistemu, a kada se zna ko je na čelu Višeg suda u Beogradu, ništa čudno. Ima li nekoga u ovoj državi ko će tome više jednom da stane na put ili nema?

Marina

pre 2 godine

Xe xe srpsko pravosuđe. Pola njih treba da se uhapsi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!
napeto

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su "ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi".

03.05.2024

10:06

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!
Planeta

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!

Od Linkolnove pobede na izborima, pa do danas svi američki predsednici bili su ili iz Republikanske ili iz Demokratske partije, a uspostavljena je dominacija ove dve stranke i u Kongresu. Formalno, postoje i druge koje mogu da učestvuju na izborima. Međutim, njihovi rezultati su zanemarljivi, navodi se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočen Evrope (IPESE)

03.05.2024

10:36

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija