• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

12.02.2022

12:30

KRVAVI RAT OKO PREVLASTI NA BALKANU! Kavački klan ne miruje, hoće da izbace albansku mafiju iz posla s kokainom

printscreen

Vesti

KRVAVI RAT OKO PREVLASTI NA BALKANU! Kavački klan ne miruje, hoće da izbace albansku mafiju iz posla s kokainom

Podeli vest

Rat između albanske mafije i kavačkog klana počeo je prema navodima iz istrage još prošle godine kad je ubijen Bardok Planaj zvani Kum

Ubistvo Albanca Ergisa Dašija (34) u Ekvadoru otvorilo je temu o komešanju podzemlja koje nastavlja da vodi krvavi rat oko prevlasti, a njegova likvidacija je potvrdila da kavački klan ne miruje.

Sumnja se da je smaknuće Albanca naručio upravo pomenuti klan iz Crne Gore. Ergis Daši je upucan u restoranu koji se nalazi u luci u Ekvadoru iz koje odlaze velike pošiljke droge i to upravo tovari koji idu preko kavačkog klana.

- Daši je bio veza između albanske i ruske mafije. Bila su dva napadača. Jedan je nosio buket cveća što je svojevrsna poruka u smislu odlaska na groblje. Ubijeni je vodio tajni život u Ekvadoru, gde nije imao dosije, a bio je umešan u trgovinu kokainom. U napadu je povređena i žena (26) - otkrio je izvor iz tamošnje istrage.

Albanci su prema jednoj verziji prijavili policiji da u Crnu Goru stiže veliki tovar kokaina čiji su vlasnici kavčani i time ujedno prekršili "sveto pravilo" da nema cinkarenja. Ta droga je ubrzo zaplenjena. Pretpostavlja se da je reč upravo o sedam tona narkotika koji je nađen sa natpisima S.R.B. i R.S.B. Navodno su tom dojavom hteli da kavčane na neko vreme sklone sa tržišta.

Foto: Printskrin Youtube/Kanal MUP-a RH i policije

Zaplenjena droga

A prema drugoj verziji priče Zvicerovi "pajtosi" su preuzeli veći deo distribucije kokaina u Evropi nakon što je kavački klan oslabljen na prostoru Crne Gore i Srbije. To je prema rečima upućenih zasmetalo Albancima u Ekvadoru koji su sa kavčanima sklopili dogovor o saradnji.

Rat između albanske mafije i kavačkog klana počeo je prema navodima iz istrage još prošle godine kad je ubijen Bardok Planaj zvani Kum.

Navodni šef albanske mafije izrešetan je u martu prošle godine dok je bio u automobilu u Skadru, a sumnja je odmah bačena na pripadnike kavačkog klana. Planaja su pratila dvojica napadača koji su ga sustigli nekih 150 metara od kuće u kojoj je živeo. Oružje iz kojeg su pucali pronađeno je u automobilu zapaljenom na prilazima Skadru.

- Kao potencijalne ubice šefa albanske mafije označeni su kavčani. Sumnja se da je okidač za likvidaciju bio gubitak droge - preneli su tada albanski mediji.

Planaj je inače bio glavni osumnjičeni u nekoliko mafijaških istraga, uključujući šverc droge, pranje novca, a pred poterom italijanske policije njegovi ljudi su 2014. godine u more bacili 210 kilograma droge.

Foto: mup

Radoje Zvicer

Inače, prema nezvaničnim podacima Interpola, u Ekvadoru boravi oko 3.000 Albanaca koji rade u narko kartelima.

Kancelarija UN za drogu i kriminal je u izveštaju konstatovala da su se organizovane kriminalne grupe sa Balkana pozicionirale u sam vrh evropskog tržišta drogom i da su količine koje nabavljaju sve veće.

Klanovi iz Albanije i Crne Gore imaju svoju "stalnu postavu" u zemljama Latinske Amerike, ali i u zemljama Evrope preko kojih se obavlja tranzit. Škaljarski i kavački klan tesno sarađuju sa mafijama iz susednih zemalja jer je tržište narkotika u EU teško najmanje 30 milijardi evra.

Očigledno je da je došlo do problema koji nije mogao lako da bude prevaziđen, a i ubistvo Dašija u Gvajakilu to dokazuje.

Navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, podsetimo, pobegao je u februaru prošle godine neposredno nakon što su uhapšeni njegovi saradnici Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Zvicer je poslednji put navodno lociran u Brazilu. Sumnja se da je preko Bosne i Hercegovine napustio Balkan, a potom mu je do Južne Amerike jedna stanica bila Španija. Pojedini mediji su objavili i da je Zvicer bio lociran u Parizu.

Očigledno je da je imao jake pomagače i dobro pripremljenu logistiku i sigurne lokacije s obzirom na to da je "ispario" dok je bio na merama.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija