• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.02.2022

13:56

OVAKO JE LAŽNI HUMANITARAC VOJKAN KRSTIĆ OJADIO TRI BEOGRADSKE OPŠTINE

privatna arhiva/mup

Vesti

OVAKO JE LAŽNI HUMANITARAC VOJKAN KRSTIĆ OJADIO TRI BEOGRADSKE OPŠTINE

Podeli vest

Dok je Krstiću prošle sedmice nakon hapšenja određen pritvor, njegovi pomagači, zaposleni u opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara pušteni su da se brane sa slobode

Vlasnik firme "Elita gradnja" d.o.o. Beograd Vojkan Krstić, koji je poznat i kao prvi čovek Spasilačkog centra Srbije, tereti se da je oštetio budžete tri beogradske opštine za oko 10 miliona dinara, a svojoj firmi u tom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist, na ime uvećanih iznosa za usluge odnošenja smeća i šuta sa teritorija ovih opština.

Dok je Krstiću prošle sedmice nakon hapšenja određen pritvor, njegovi pomagači, zaposleni u opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara pušteni su da se brane sa slobode.

Prema saznanjima Tanjuga, u toku 2019. godine izvršitelj GO Čukarica D.T. po prethodnom dogovoru sa Krstićem sačinio je dva Zapisnika o izvršenju preko drugog lica u koje je uneo neistinite podatke, tako što je uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada, a što obavlja Krstićeva firma.

Krstić je potom na osnovu Zapisnika sačinio račune na iznose od 1.785.600 dinara i 1.008.000 dinara i dostavio ih opštini Čukarica, pa su mu isplaćeni 19. septembra i 12. decembra 2019. godine.

Na taj način je kako se sumnja, "Elita gradnja" isplaćen veći iznos u odnosu na vrednost stvarno izvršenog posla.

To je omogućila član Veća GO Čukarica i predsednik Komisije za predmetnu javnu nabavku V.J. koja je račune prihvatila kao verodostojne isprave i overila oh svojim potpisom, iako je znala da nisu predhodno potpisom prihvaćeni od strane službenog lica određenog za praćenje realizacije javne nabavke i da nije dostavljena potvrda o odvozu i smeštaju otpada na gradsku deponiju Vinča, a što je bio jedan od uslova ove javne nabavke i zaključenog ugovora sa PD Elita gradnja doo.

Na ovaj način je pribavljena protivpravna imovinska korist PD“ Elita gradnja“ d.o.o. Beograd u iznosu od 2.793.600 dinara, u kom iznosu je GO Čukarica naneta šteta.
 

Foto: Republika.rs

Vojkan Krstić

Slična mahinacija je, kako se sumnja, ponovljena je i dve godine kasnije, s tim što je drugi izvršitelj GO Čukarica M.Ć. sastavio Zapisnik o izvršenju preko drugog lica u koji je uneo neistinite podatke i uvećavao količinu uklonjenog smeca i drugog otpada.

Krstiću je tako isplaćeno 4.451.160 dinara 24. maja 2021. godine, nakon što je račun overila V.J, sumnja Odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje vozi istragu protiv Krstića i ostalih.

Takođe, kako se sumnja, u toku 2021. godine načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti u GO Zvezdara N.P. sačinio je tri naloga za čišćenje terena od šuta i drugog otpadnog materijala u koje nije uneo količinu postojećeg i uklonjenog otpada, kao ni vreme kada je realizovano, pri čemu za te tri lokacije nije predhodno ni preduzeo službene radnje utvrđivanja količine šuta i drugog otpadnog smeća, pa nisu ni doneta rešenja komunalne inspekcije.

Po osnovu ovih naloga Krstić je naplatio 2.993.760 dinara, čime su on i Perić, kako se sumnja, pribavili protivpravnu imovinsku korist za Elita gradnju u iznosu od 2.993.760 dinara, a u kom iznosu je GO Zvezdara naneta šteta.
 

Foto: Republika.rs

Opština Vračar je na sličan način oštećena za daleko manji iznos od oko 130.000 dinara, a Krstiću su u tome pomogli zaposleni u opštini D.O. i Ž.P.

Reč je o uvećanim računima za uklanjanje ličnih stvari u ulici Maksima Gorkog i o uopšte nerealizovanim uslugama za uklanjanje reklama sa javnih površina u Bulevaru oslobodenja i Bičevskoj, pošto su reklame uklonili sami Delhaize Serbia d.o.o. i pd Morfeus direckt communications d.o.o.

Krstić se tereti za četiri krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, od kojih je jedno u produženom trajanju, V.J. za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, a N.P. D.T, M.Ć, Ž.P. i D.O, za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Krstić je poznat investitorima i vlasnicima građevinskih firmi u Beogradu koji su ga u više navrata optužili da ih ucenjuje, zahtevajući od njih da šut i otpad sa gradilišta voze na njegove divlje deponije, na čemu on zarađuje velike sume novca.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17