• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv

17.02.2022

10:52

SRPSKI NOVINAR NARKO-DILER! I ranije bio osuđivan, krio se pod imenom oca nemačke nacije

MUP Srbije

Vesti

SRPSKI NOVINAR NARKO-DILER! I ranije bio osuđivan, krio se pod imenom oca nemačke nacije

Podeli vest

Muškarcu osuđenom na četiri godine zatvora od januara do aprila 2021. stigle tri pošiljke droge čistoće iznad 80 odsto

Srbina (32) sa adresom u Salcburgu koji je austrijskim vlastima rekao da je frilens novinar okružni sud u ovom gradu osudio je na četiri godine zatvora zbog posedovanja ukupno tri kilograma kokaina vrhunskog kvaliteta.

Istom prvostepenom presudom, koju je, prema pisanju Salcburger nahrihtena, u utorak izreklo veće sudije Betine Maksons Кurkovski, ovaj već osuđivani Srbin ostao je i bez 115.000 evra koje je uložio u posao s kokainom, kao i bez 34.000 evra koji su nađeni i oduzeti tokom pretresa njegovog stana u junu 2021. godine.

Srbinu se na teret stavlja da je kokain naručio od dve neidentifikovane osobe iz Srbije. Droga mu je stigla u tri ture, u periodu od februara do aprila prošle godine.

Prokrijumčario ju mu je u kamionu kurir koji je takođe neidentifikovan. Srbin je pošiljke preuzimao u uslužnoj zoni na auto-putu Goling.

Priznao pritisnut dokazima

Na početku suđenja, u januaru, Srbin je negirao optužbe o trgovini narkoticima na veliko, ali u nastavku procesa je pokajnički priznao delo.

Dosadašnja istraga pokazala je da je Srbin za “vođenje posla” koristio takozvani anom telefon i da je u komunikaciji koristio nadimak Bizmark, po čuvenom nemačkom političaru iz druge polovine 19. veka, poznatom i kao „čelični kancelar”.

Međutim, kako se ispostavilo, upravo namera da se korišćenjem kriptovanog telefona zaštiti Srbina je koštala slobode – u trag mu je
ušla američka federalna policija, koja je o Bizmarkovom “poslu” obavestila austrijsku policiju.

Кriptovani telefon ga koštao slobode

Federalni istražni biro (FBI) tvorac je pomenutih uređaja, koji su i nastali kako bi lovili kriminalce. “Anom” kriptovani telefoni smatrani su sigurnim od prisluškivanja i “provaljivanja”. Na takav glas su dospeli uz pomoć Australijanca turskog porekla Hakana Ajika (43), koji je u podmetačini učestvovao nevoljno – i sam ih je koristio.

Videći da Ajik, koji je uspešno izbegao hapšenje prilikom krijumčarenja 230 miliona dolara vredne pošiljke heroina u Hongkongu, i sam koristi “anom”, za njim su posegli mnogo manji igrači na svetskom narko-tržištu.

Jedan od njih navodno je bio i Dario Đorđević, zvani Dekster i Đoks, koji važi za jednog od saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, navodnih vođa jednog od najozloglašenijih kriminalnih klanova koji je operisao u regionu i imao jake veze s “kavačkim klanom”.

Pao kad i Veljin taster

Đorđević je, podsetimo, uhapšen u Beču takođe u junu 2021. Кako je tada saopštila austrijska policija, uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji koju je predvodio FBI. Prema rečima generalnog direktora za javnu bezbednost Austrije Franca Rufa, Đorđević se skrivao u Turskoj i Grčkoj, a u Beč je stigao nekoliko dana pre hapšenja. Osumnjičen je da je vođa kriminalne organizacije, kao i za posedovanje 10 kilograma heroina zaplenjenog prilikom hapšenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija