• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.03.2022

20:42

KO JE KRAO STRUJU U ČIČA DRAŽINOJ KUĆI?

Vesti

KO JE KRAO STRUJU U ČIČA DRAŽINOJ KUĆI?

Podeli vest

Tačno šest meseci prošlo je od kada je otkrivena skandalozna krađa struje u spomen-domu Dragoljuba Draže Mihailovića u Ivanjici, gde je krišom instalirana računarska oprema za "rudarenje" kriptovaluta, ali još se ne zna ko stoji iza toga!

Policija je u međuvremenu privela nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su učestvovale u obijanju Dražine kuće i višemilionskoj krađi struje, ali niko od njih nije zadržan u pritvoru.

Kako je Informer ranije pisao, skandalozna krađa otkrivena je početkom septembra, sasvim slučajno, kada je jedan od funkcionera opštine Ivanjica ušao u đeneralov spomen-dom kako bi proverio rasvetu koja je trebalo da bude puštena za vreme Nušićijade u ovom gradu.

Ispostavilo se da je u domu krišom instalirana kompjuterska oprema za kopanje bitkoina vredna više od 5.000 evra, koja je bila podešena na daljinske komande.

- Policija je od tada privela nekoliko osoba na informativni razgovor, ali niko nije uhapšen - rekao je naš sagovornik iz istrage, i dodao:

Foto: informer.rs

- Svi koji su bili privedeni pušteni su nakon saslušanja jer se ispostavilo da nemaju veze sa ovim slučajem. Obavljen je razgovor i sa zaposlenima u opštini, kao i sa članovima Ravnogorskog pokreta kojima je Čiča Dražin dom davno dodeljen na korišćenje, ali bez rezultata.

Prema rečima našeg sagovornika, pre nekoliko meseci priveden je muškarac kog je policija u nekoliko navrata zatekla da se šeta oko spomen-doma i zagleda ga.

- On se pravdao da je samo hteo da proveri instalacije u spomen-domu. Kazao je sve što zna o računarskoj opremi koja je bila instalirana u tom zdanju i osobama koje bi mogle da imaju veze sa tim. Postoje indicije o tome ko je krišom rudario kriptovalute u Dražinoj kući, pri čemu je nelegalno potrošio veliku količinu struje, ali još niko nije optužen za to - napominje naš izvor.

U međuvremenu EPS je podneo krivičnu prijavu protiv "NN izvršilaca" koji su toj kompaniji naneli milionsku štetu, a istraga je u rukama Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Podsetimo, celokupna računarska oprema za rudarenje kriptovaluta bila je prikačena na strujni priključak koji je izveden u Čiča Dražinom spomen-domu za eventualne potrebe grada, na primer, radi javne rasvete i slično. Sve to ukazuje da su prevaranti dobro znali da u Dražinom spomen-domu postoji takav priključak, na kom se ne evidentira potrošnja struje, pošto nema brojila.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija