• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.04.2022

07:00

Otkrivamo šta piše u naredbi o sprovođenju istrage! General štitio tajkuna?! Uhapšen i jer je zamenio šoferšajbnu

RTV Printscreen

Vesti

Otkrivamo šta piše u naredbi o sprovođenju istrage! General štitio tajkuna?! Uhapšen i jer je zamenio šoferšajbnu

Podeli vest

Slobodan Malešić (46) sumnjiči se da je bio "lični policajac" biznismena Dženana Kujovića, za šta je, navodno, zauzvrat dobio nameštaj za vikendicu i stipendiju za sina. General se tereti i da je o svom trošku popravio službeni BMW posle udesa?!?

Policijski general Slobodan Malešić (46), načelnik novosadske policije, koji je uhapšen u ponedeljak, tereti se da je bio "lični policajac" biznismena Dženana Kujovića iz Prijepolja i da je minirao istragu poslovanja njegovih firmi! U naredbi o sprovođenju istrage, u koju je Informer imao uvid, piše da je general za tu uslugu od biznismena dobio nameštaj za svoju vikendicu i stipendiju za sina?!?

Zasluge

Kolege su za Malešića rekle da je jedan od najzaslužnijih za razbijanje "kavačkog klana" i za hapšenje bande Veljka Belivuka

Malešić se, takođe, tereti i da je o svom trošku zamenio šoferšajbnu na službenom BMW-u nakon manjeg udesa, koliko god to apsurdno zvučalo?!?

Nameštaljka i tračevi

Ove optužbe šokirale su Malešićeve kolege, koje su redom stale u njegovu odbranu, tvrdeći da mu je sve namešteno i da je optužen na osnovu posrednih svedočenja i tračeva, o čemu je Informer pisao u jučerašnjem broju. Pošto smo imali uvid u naredbu o sprovođenju istrage, prenosimo vam precizno sve za šta generala sumnjiče u Tužilaštvu za organizovani kriminal.


Istragom su, naime, osim Maleševića, obuhvaćeni i policajac iz Prijepolja Ljubomir Stanišić, zatim policajac iz Užica Dragan Kovačević, biznismen Dženan Kujović, rukovodilac u JP "Putevi Srbije" Darko Savić i rukovodilac u JP "Koridori Srbije" Ivan Pavlović.


Malešić se, pre svega, tereti da je od 2018. do 2022. uticao na Stanišića i Kovačevića da miniraju istrage Kujovićevih firmi "Matador šped" i "Matador plus", za šta su, navodno, dobili izvesne nagrade i naknade. Malešić je tako, kako se sumnja, od Kujovića dobio nameštaj za splav na Savi i za vikendicu u okolini Prijepolja, odakle je rodom, kao i stipendiju za sina u iznosu od 25.000 dinara. Stanišić je, navodno, takođe dobio nameštaj od Kujovića.


Malešić se, zatim, tereti i da je 2018. preko tadašnje državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović naložio načelnici Službe za kriminalističku analitiku u MUP da iz policijskog sistema ukloni napomenu za nadzor i praćenje Kujovića. Načelnica je to i učinila, ali je u sistem ubacila i napomenu da "postoje operativna saznanja da se Kujović bavi preprodajom droge i trgovinom ljudima i da je nadzor nad njim ukinut na urgenciju Slobodana Maleševića 7. jula 2018, ali da je nadzor zatim i vraćen 13. jula 2018". Ovde je, međutim, potpuno nejasno zašto su u MUP i tužilaštvu čekali četiri godine da se istraže ovi navodi.


Dalje se u naredbi o sprovođenju istrage navodi da je policajac Stanišić, na nagovor Maleševića, početkom 2021. zaštitio Kujovićevog rođaka iz Prijepolja, kog je supruga prijavila za porodično nasilje. Kujovićev rođak je tako, navodno, izbegao i pritvor i krivičnu prijavu.


Malešić se takođe tereti i da je u martu 2021. uticao na Darka Savića iz "Puteva Srbije" i Ivana Pavlovića iz "Koridora Srbije" da urgiraju kod rukovodioca firme "Azvirt", koja izvodi radove na Koridoru 11 i obilaznici oko Beograda, da kao podizvođača angažuje Kujovićevu firmu i njegove kamione.


Na kraju, Malešić se tereti i zbog toga što je u julu 2021, nakon manjeg udesa na autoputu kod Lajkovca, o svom trošku u ovlašćenom servisu zamenio šoferšajbnu i popravio krov na službenom policijskom BMW-u. Iako ovo zaista zvuči apsurdno, u tužilaštvu tvrde da je general pričinio štetu MUP jer nije prijavio udes, pa je polisa osiguranja na to vozilo otkazana!


Malešić i svi ostali obuhvaćeni istragom u ovom slučaju terete se za trgovinu uticajem.

'Srpski Eliot Nes'

Malešićeve kolege oštro su negodovale zbog njegovog hapšenja, tvrdeći da mu je sve namešteno kako bi mu se ukaljao ugled i kako bi ispao iz trke za mesto direktora policije. Redom su za uhapšenog generala govorili da je jedan od najzaslužnijih za razbijanje "kavačkog klana" u Srbiji i za hapšenje bande Veljka Belivuka, kao i njihove bliske saradnice Dijane Hrkalović.
Dok je bio na čelu policije u Kragujevcu, Malešić je dobio nadimak "srpski Eliot Nes", zbog odličnih rezultata u borbi protiv kriminala.


Advokat: Malešić tražio poligraf!

Advokat Veljko Delibašić, branilac generala Slobodana Malešića, istakao je da je njegov klijent negirao sve optužbe na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu i da je tražio da ide na poligrafsko ispitivanje kako bi dokazao svoju nevinost.


- O neozbiljnosti krivične prijave govori i to da je u početku bilo 10 tačaka za koje se Malešić sumnjiči. On je saslušan u utorak u šest ujutru, a tek u 18 sati tog dana je odlučeno da mu se odredi pritvor do 30 dana. Za to vreme, od pomenutih deset tačaka optužbe, ostalo je samo pet, a i te optužbe su neozbiljne. Eto, to je dokaz da časnom policajcu neko pokušava da napakuje krivicu - napominje Delibašić i dodaje da je isključivi motiv hapšenja njegovog klijenta da se on satanizuje i spreči da se kandiduje za direktora policije!


Branilac generala Malešića je kao primer apsurdnosti krivične prijave naveo i slučaj sa popravkom službenog BMW-a.


- Desila se saobraćajna nesreća. Nekom kamionu je otpao točak, a na službenom BMW u kom je bio Malešić pukla je šoferšajbna. On nije imao vremena za uviđaj, nego je otišao u ovlašćeni BMW servis i o svom trošku popravio staklo. I zamislite, njega terete za to?! Čovek je svojim novcem platio štetu! - ističe advokat.


Prema njegovim rečima, Malešić i Kujović se poznaju jer su obojica iz Prijepolja.


- Tačno je da je generalov sin perspektivan košarkaš i da je dobio stipendiju od 25.000 dinara od Kujovićeve firme, ali šta je tu sporno? Šta sad, zato što je generalov sin, treba da sedi u kući i da ništa ne radi - pita se Delibašić.


Komentarišući optužbe da je Malešić uticao na kolege da zaštite Kujovićeve firme od istrage, advokat objašnjava da je iz nekog razloga u te firme sve češće dolazila kontrola, zbog čega je Dženan napisao prigovor Višem tužiocu u Kraljevu.


- Tužilac je proučio predmet i rekao da policija nema više nikakvog razloga da kontroliše te firme. Međutim, neki policajac iz Užica je, uprkos tome, ponovo naredio kontrolu. Tada je drugi policajac iz Užica pozvao Malešića i pitao ga za savet, na šta mu je general odgovorio da "sve uradi po zakonu". Za sve ovo imamo snimke telefonskih razgovora - objašnjava Delibašić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tužilaštvo trazi pritvor za načelnika novosadske policije i ostale
Hronika

Tužilaštvo trazi pritvor za načelnika novosadske policije i ostale

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da odredi pritvor načelniku novosadske policije generalu Slobodanu Malešiću, kao i još dvojici policijskih službenika i jednom preduzetniku koji su uhapšeni prošle noći pod sumnjom da su trgovali uticajem i zloupotrebili službeni položaj

05.04.2022

17:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija