• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Šević

09.04.2022

13:36

(VIDEO) GLEDAO SAM U OČI UBICU IZ IVANČE! Ovo je policajac koji je pre devet godina PRVI STIGAO NA MESTO MASAKRA, LJUBIŠA JE UBIO 13 LJUDI!

printscreen

Vesti

(VIDEO) GLEDAO SAM U OČI UBICU IZ IVANČE! Ovo je policajac koji je pre devet godina PRVI STIGAO NA MESTO MASAKRA, LJUBIŠA JE UBIO 13 LJUDI!

Podeli vest

Ljubišu Bogdanovića smo zatekli u dvorištu, nosio je pištolj. Kolege i ja smo viknuli: 'Stoj, policija!', a on je pobegao iza kuće i ubio se. Ubrzo smo videli da je likvidirao 13 ukućana i komšija, priča policajac Marko Vasić

 

 

Kad je stigla prijava da neko puca u Velikoj Ivanči, trojica kolega i ja smo prvi stigli do kuće Ljubiše Bogdanovića. Zatekli smo ga u dvorištu, bio je hladnokrvan, nosio je pištolj... Viknuli smo: "Stoj, policija!", a on je pobegao iza kuće i ubio se. Tek nakon toga smo shvatili da je prethodno likvidirao čak 13 ukućana i komšija.

Ovo priča policajac Marko Vasić (34) iz Mladenovca, koji se pre tačno devet godina u Velikoj Ivanči našao oči u oči sa monstrumom Ljubišom Bogdanovićem (60), odgovornim za najveće masovno ubistvo u novijoj istoriji Srbije.

Pucao im u glavu

Bogdanović je, naime, svoj krvavi pir počeo u zoru, 9. aprila 2013. noseći pištolj CZ-88, za koji je imao dozvolu. Najpre je u svojoj kući ubio sina Branka (41), majku Dobrilu (83) i ranio suprugu Javorku. Potom je u kući Despotovića likvidirao Mikaila (60), pa Milenu (60), Gorana (24), Jovanu (21) i malog Davida (2). Onda je u kući Ješića ubio Miloša (48) i Ljubinku (64), zatim je u kući Mijailovića likvidirao Velimira (78) i Olgu (79), a u domu Stekića Danicu (78) i Draganu (50). Kada mu je nestalo municije, vratio se kući da uzme još metaka i sigurno bi nastavio masakr, da ispred kapije nije ugledao policijsku patrolu, u kojoj je bio Marko Vasić.

- Tog jutra smo oko pet sati dobili prijavu od neke uplašene devojke iz Velike Ivanče, koja je u panici rekla da neko puca na njenog muža. Ispostavilo se kasnije da je to bila Jovana Despotović, koja je ubijena s detetom u naručju ubrzo posle tog poziva - priča Vasić, i dodaje:

Foto: N.Š.

 

- Kolege i ja smo za samo petnaestak minuta stigli do Ivanče... Sećam se da sam prvo video Ljubišinog komšiju, koji je prestravljen držao psa u naručju i samo rekao: "Čuo sam pucanj! Eno Ljubiše, izlazi iz kuće". Krenuli smo ka Bogdanoviću, držao je pištolj i čulo se neko škljocanje, kao da mu se metak zaglavio u cevi... Kad smo mu viknuli da baci oružje, pobegao je iza kuće i čuo se pucanj.

Vasić je zatim s kolegama pozvao pojačanje, pa su preko susednog dvorišta Despotovića krenuli da provere šta se dešava iza Ljubišine kuće, pošto nisu bili sigurni da je mrtav.

- Videli smo ga kako leži u lokvi krvi, pucao je sebi u čelo i razneo sebi glavu. Pored njega je bio pištolj... Zatim smo ušli u Ljubišinu kuću i u hodniku smo prvo primetili ranjenu Javorku. Bila je svesna, rekla je: "Ljubiša nas je sve pobio". Onda smo u sobi pronašli tela njihovog sina Branka i Ljubišine majke Dobrile. Ispostavilo se da im je Ljubiša oboma pucao u glavu - priča Vasić.

Tuga

Najžalije mi je onog deteta koje je ubijeno u majčinom zagrljaju. Ljubiša je čak i njemu, onako malom, pucao u glavu, ej...
Marko Vasić

 

Milan je potom sa kolegama krenuo do kuće Despotovića i naišao na još strašniji prizor.

- Prvo smo u jednoj spavaćoj sobi, u krevetu, pronašli tela Milene i Mikaila Despotovića, imali su rane od metaka na glavama. U susednoj sobi smo zatekli mrtve njihovog sina Gorana, snajku Jovanu i malog Davida. I njima je Ljubiša pucao u glave... Jovana je bila u krevetu, malog Davida je držala zagrljenog, bilo je očigledno da je pokušala telom da zaštiti dete, ali nije uspela... Sa njih je jorgan bio zbačen dopola - priča naš sagovornik.

Foto: Zoran Sinko

 

Videvši strašan masakr, policajci su pretpostavili da ima još žrtava u susednim kućama, i na njihov užas, bili su u pravu.

- U kućama porodica Ješić i Mijailović pronašli smo još četiri tela. U domu porodice Stekić zatekli smo mrtve Danicu i Draganu... Posle smo saznali da je Ljubiša pokušao da uđe u još jednu kuću, ali su vrata bila zaključana i ta porodica se spasla - napominje Vasić.

Inače, ovaj policajac je bio tek dve godine u službi kad se desio masakr, a sada je vođa smene u policijskoj stanici u Mladenovcu. Priznaje da ni posle devet godina nije miran na pomisao i sećanje na zločin u Velikoj Ivanči.

- Skoro svakog dana setim se tog masakra... Tuga me obuzme, najžalije mi je onog deteta koje je ubijeno u majčinom zagrljaju. Ljubiša je čak i njemu, onako malom, pucao u glavu, ej... Ne mogu da shvatim, kako je mogao... Često se pitam da li bismo uspeli da spasemo bar neki život da smo bili bliže, da smo ranije stigli... - kaže Vasić.

Javorka živi sama, ćerke je posećuju

 

Meštani Velike Ivanče ispričali su nam da Javorka živi sama i da retko izlazi iz kuće i dvorišta.
- Ne komunicira maltene ni sa kim iz komšiluka, ali povremeno je obiđu njene dve ćerke. S vremena na vreme obiđe grob sina Branka u Velikoj Ivanči i Ljubišino grobno mesto u Rajkovcu. Mnogi u selu i dalje veruju da je ona znala šta Ljubiša smera, a da je ćutala, ali ja, posle svega, ne verujem u to. Pa Ljubiša je i nju hteo da ubije. Dva puta je pucao u nju, ali je preživela - priča meštanin Velike Ivanče.

Foto: Informer DN

Javorka Bogdanović

Podsetimo, Javorka je mesec dana posle zločina ispričala za Informer da u njenoj kući, uoči masakra, nije bilo svađe:

- U zoru Ljubiša je ušao u moju sobu i upalio svetlo. Probudila sam se i pitala ga koliko je sati. On je rekao: "Pet i petnaest. Baki, došao je kraj našim mukama! Prvo ću tebe da ubijem, da nekog ne bi obavestila. Onda ću još nekoga da ubijem, pa posle Branka kada pođe na posao, i na kraju sebe."

MASAKR U ZORU: Ovu su žrtve sumanutog Ljubiše Bogdanovića

Foto: Informer DN

 

 

Pre tačno devet godina dogodio se najveći masakr u Srbiji u selu Velika Ivanča, nekoliko kilometara od Beograda, kada je Ljubiša Bogdanović (60), do tada miran i porodičan domaćin, bez ikakvog povoda u zoru, dok su još spavali u svojim kućama, pobio 13 svojih rođaka i komšija.

I baš na godišnjicu najvećeg masakra u Srbiji, skoro golobradi mladić Ilija Glišović (22) iz Kulinovaca u okolini Čačka nožem je ubio oca Milana, majku Snežanu i dedu Sretena. Slučajnost?, možda i jeste ali je stravična. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija