• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Rafailović

14.04.2022

18:32

SRBIJA NA NOGAMA, BRAT SMESTIO SESTRI, DECA PRETUKLA RODITELJE... OD OVOG SE KOSA DIŽE NA GLAVI!! Šta je u glavama ovih ljudi...

Vesti

SRBIJA NA NOGAMA, BRAT SMESTIO SESTRI, DECA PRETUKLA RODITELJE... OD OVOG SE KOSA DIŽE NA GLAVI!! Šta je u glavama ovih ljudi...

Podeli vest

Sve više je primera nasilja koje se vrši nad starijim osobama. Da tragedija bude još veća, nasilje vrše deca nad roditeljima, ali i drugi najbliži srodnici

Hajrija Ramadani za Informer.rs navela je nekoliko primera od kojih se kosa diže na glavi.

- Uglavnom deca terorišu roditelje zbog nekretnina. Imam jedan slučaj gde je sin sa snajom, koja je advokat, nakon očeve smrti stan prepisao na sebe, a majku je smetio u jednu sobicu.

Foto: Informer.rs/J.R.

Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja Hajr

Ovim rečima započinje razgovor Harija Ramadani, predsednica udruženja "Hajr" kojoj se, kako kaže, sve češće javljau starije osobe koje trpe nasilje.

- Toj ženi su sin i snaja zabranili da se kreće kroz stan. Samo može do kupatila i nazad. Nema s kim ni kod lekara da ode, niti zovu lekara da dođe kod nje. Žena se plaši da će umreti, samo zbog toga što žele da je se što pre reše - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- Najčešći razlozi za nasilje su, nažalost, stanovi. Roditelji potpišu ugovor sa decom o doživotnom izdržavanju i prepišu im stanove. Onda nastaje pakao jer pokušavaju na sve načine da se reše svojih roditelja ili rođaka, jer ne žele da brinu o njima - kaže Hajrija.

Ona dodaje da najčešće starije osobe ne znaju kome da se obrate za pomoć, ali se i plaše da to urade. 

- Kada dođu i zatraže pomoć, mole da to ostane među nama, jer se plaše kako će nasilnici tek onda reagovati. To su ljudi koji nisu sposobni da vode računa o sebi, a deca ne žele. Pokušaju da kroz prepisivanje stanova dopru do njih i kupe pažnju i ljubav koju zaslužuju, ali tek onda im se to obije o glavu - kaže Hajrija. 

Foto: Informer.rs/J.R.

Žrtva nasilja

Brat silom smestio sestru u dom zbog stana 

Isti problem je, kako kaže, i u drugom slučaju koji nam je navela. 

- Bakica je svojevremeno bila apotekarka, brat joj je lekar. Ugledna porodica do starosti, kada joj je brat, verovatno poludeo i poželeo sestrin stan - kaže naša sagovornica i skoro u dahu nastavlja: 

- Ona je vlasnica velikog stana. Brat, kako bi ga se dokopao, je sestru proglasio ludom i dementnom i smestio je u neki dom koji uopšte nije bio registrovan. Ko zna šta bi bilo da njena prijateljica nije počela da je traži - kaže predsednica udruženja "Hajr" 

Prema njenim rečima, ta prijateljica je tražila pomoć od njihovog udruženja.

- Ona se zabrinula jer nigde nije mogla da je nađe. Došla je nekako do broja telefona. Kada se prvi put čula sa njom rekla joj je da je zatvorena u jednoj sobi i da sme da priča samo kad je sama. Nije znala ni gde se nalazi - objašnjava Hajrija. 

Foto: Pixabay

Nemoćna starica

Kako je navela, zahvaljujući toj prijateljici uspeli su da dođu do doma i da je nađu.

- Tada smo shvatili da je žena zdrava. Uspeli smo da je vratimo u njen stan i u stalnom kontaktu je sa prijateljicom, ali i sa nama - kaže Harija Ramadani i ističe da je . 

Na kraju dodaje da svima, koji se obrate, njihovom udruženju pomažu u pravnom smislu, ali i psihološkom. A što se tiče ove vrste nasilja, ističe da ga, jednako trpe starije žene ali i muškarci. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BAKA SA ŠESTORO UNUČADI DOČEKALA SREĆU! Siročići ratnog vojnog invalida spašeni bede, NAJSTARIJI POKUŠAO DA SE UBIJE (FOTO)
Srbija

BAKA SA ŠESTORO UNUČADI DOČEKALA SREĆU! Siročići ratnog vojnog invalida spašeni bede, NAJSTARIJI POKUŠAO DA SE UBIJE (FOTO)

Zahvaljujući humanim ljudima, koje je dirnula njihova teška sudbina, sedmočlanoj porodici Cvetković iz niškog naselja Brzi Brod smeše se lepši dani. Teško bolesna Dušanka i šestoro njene unučadi, dece njenog pokojnog sina Bojana, ratnog vojnog invalida, doskora su živeli u nemaštini i pritisnuti dugovima od kojih im je najteže padao onaj milionski, za struju

08.03.2022

13:44

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija