• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Kurir.rs

03.05.2022

09:19

KORAĆ SAZNAO DA MU SE SPREMA HAPŠENJE ILI LIKVIDACIJA? Čovek od poverenja Luke Bojovića bezbedniji u zatvoru nego na slobodi

printscreen

Vesti

KORAĆ SAZNAO DA MU SE SPREMA HAPŠENJE ILI LIKVIDACIJA? Čovek od poverenja Luke Bojovića bezbedniji u zatvoru nego na slobodi

Podeli vest

Filip Korać, koji se u proteklom periodu skrivao u različitim zapadnoevropskim zemljama, navodno saznao je da se nalazi na poternici Hrvatske, a to pretpostvalja se nije bio jedini razlog razlog za predaju

Kako sagovornici medija navode pretpostavlja se da je Korać otkrio da neko planira njegovu likvidaciju, pa je procenio da je bezbedniji u zatvoru nego na slobodi i odlučio je da se preda.

Foto: Informer

Filip Korać imao hrvatsku putovnicu

- Ne treba zaboraviti da je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pre hapšenja pokušavao da dođe do Koraća na sve načine, kao i da su mu preko Skaja slali slike masakriranog tela Gorana Veličkovića i pretili - navodi izvor Kurira:

- Moguće je da se Korać zamerio i drugim grupama iz regiona koje su nastavile da posluju kad je u Srbiji razbijen najmonstruozniji klan, pa da su ga i oni ganjali.

Radili za oba klana

Škaljarci i kavčani dokumenta kupovali kod iste grupe

Hrvatska grupa koja je prodavala pasoše kriminalcima razbijena je još 2019. godine, a na njenom čelu se nalazio Nusret Seferović, do tada poznat kao predsednik Unije Roma.

On je sarađivao s pevačicom Ankicom Demirović i njenim suprugom, a u akciji "Krtica" pohapšeni su i policijski službenici.

- Istraga je pokazala da je ova grupa sarađivala i s kavačkim, ali i sa škaljarskim klanom. Oni su pronalazili ljude koji su rođeni u Hrvatskoj, ali nikad nisu vadili dokumenta u ovoj zemlji, i na njihove podatke stavljali slike kriminalaca kojima su isprave prodavali. Nabavljali su pasoše, lične karte, ali i vozačke dozvole. Cena se kretala do 15.000 evra - pisao je ranije 24.hr.

Izvor otkriva i da su na razotkrivanju kriminalaca s lažnim identitetima na originalnim pasošima radile zajedno hrvatska i srpska policija jer je najčešće reč o hrvatskim i srpskim ispravama.

- Nakon razmene podataka s partnerskim službama, bili su laki za praćenje. U Evropi je pao veliki broj kriminalaca, kod nas je u istoj akciji procesuiran i vođa "kavčana" Radoje Zvicer - otkriva sagovornik i dodaje da se protiv Zvicera vodi postupak u našoj zemlji zbog falsifikovanja dokumenata.

On dodaje da u Tužilastvu za organizovani kriminal postoji udarna grupa koja radi upravo krivična dela koja se tiču procesuiranja falsifikatora isprava uz otkrivanje lažnih identiteta kriminalaca.

- Postoje indicije da je on duže vreme koristio lažni pasoš na osnovu koga je praćen - kaže izvor.

Foto: Informer.rs/Darko Cvetanović

Sahrana Nikole Bojovića

Advokat Gordan Preglej

Gordan Preglej, advokat Filipa Koraća, za Kurir je naveo da se njemu javio "gospodin Korać i rekao mu da je saznao da se protiv njega u Hrvatskoj vodi postupak za krivično delo falsifikovanje isprava".

- On je želeo rešiti tu situaciju, jer to je bagatelni postupak, kao i stotine drugih za to krivično delo, nema tu misterije nikakve - objašnjava Koraćev branilac i dodaje da su nakon toga otišli u policiju.

- Kako je njemu još ranije određen pritvor, u istrazi, jer se pretpostavilo da se do njega ne može doći, on je zadržan u Remetincu - dodao je Preglej i objasnio da se s klijentom još nije sastao u Remetincu, pošto je on zbog mera protiv koronavirusa u izolaciji, ali da će to uraditi čim bude mogao.

On je naglasio da njegov klijent neće biti izručen Srbiji.

- Koliko je meni poznato, u Srbiji se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak, pa stoga nema potrebe da gospodin Korać bude izručen - pojašnjava Preglej.

 

Bivši obaveštajac Boža Spasić smatra da je Filip Korać jedna od najmisterioznijih ličnosti srpskog podzemlja.

- Filip Korać je tempirana bomba, to je čovek koga juri više kriminalnih organizacija, a sa druge strane je još uvek u mogućnosti da daje naređenja. Interesantno je da je on pasoš najverovatnije nabavio od grupe koja je uhapšena još 2019. godine, a koja je preko saradnika u policiji dobijala originalna dokumenta. U pasošu bi stajala prava slika, ali bi ime i prezime pripadali drugom čoveku - kaže Spasić:

- Verovatno je ponovo pokrenuta akcija i češljala su se ta dokumenta, pa mu je neko javio da je bolje da se sam prijavi.

Spasić smatra i da je Korać, koji je bio meta i klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, najbezbedniji u zatvoru.

- Njemu je zatvor praktično sigurna kuća, bezbedniji je tamo nego u svim zapadnoevropskim zemljama u kojima se krio proteklih godina. Kad bude izašao, verovatno će ponovo nabaviti druga dokumenta i izgubiće mu se svaki trag.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija