• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.05.2022

11:01

OPASNO, NEZAPAMĆEN BROJ POŽARA U SRBIJI! Za dva meseca čačanski vatrogasci intervenisali 142 puta, UZROK LJUDSKI FAKTOR!

Freepick

Vesti

OPASNO, NEZAPAMĆEN BROJ POŽARA U SRBIJI! Za dva meseca čačanski vatrogasci intervenisali 142 puta, UZROK LJUDSKI FAKTOR!

Podeli vest

Na području Moravičkog okruga tokom marta i aprila bilo je preko 100 požara, a jedan od najčešćih uzroka jeste ljudski faktor, odnosno nemarnost i nepažnja građana

- U martu i aprilu, vatrogasno-spasilački bataljon Čačak, ukupno je imao 174 događaja. Od toga su bila 142 požara, od čega 86 na otvorenom prostoru- rekao je Borivoje Gačić, komandir vatrogasno-spasilačkog bataljona Čačak.

On je naveo da je u Čačku bilo 28, u opštini Gornji Milanovac 23, Ivanjici 20, i Lučanima 15 događaja.

Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, a često obuhvataju velike površine i postoji realna opasnost po zdravlje i život građana, rekao je Gačić dodajući i da nanose veliku materijalnu štetu.

Naglasio je da najčešći uzrok ovih požara jeste ljudski faktor, odnosno nepažnja građana.

On je napomenuo da je Odeljenje za vanredne situacije u Čačku tokom prethodna dva meseca izvršilo preko 30 obilazaka terena i tom prilikom je pisano 15 prekršajnih naloga, onim licima za koje se utvrdilo da su vršila spaljivanje na otvorenom prostoru.
Drastične kazne za spaljivanje na otvorenom prosturu
 

Podsetio je da je zabranjeno paljenje vatre u šumi ali i 200 metara od ruba šume, kao i spaljivanje biljnih ostataka, ostataka useva i smeća na otvorenom prostoru.

- Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i preduzeća koja se bave poljoprivredom da poljoprivredne poslove obavljaju uz maksimalnu opreznost, da postuju sve mere kako ne bi došlo do nastanka i širenja požara- dodao je Gačić.

Ukoliko se ustanovi da je vršeno spaljivanje na otvorenom prostoru, kazne su 10.000 dinara za fizička lica, odnosno 300.000 do milion za pravna lica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17