• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informe/T. IVANČEVIĆ

23.07.2022

12:56

HRONOLOGIJA - OVO SU PRESUDNI MOMENTI U ISTRAZI UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ!

Vesti

HRONOLOGIJA - OVO SU PRESUDNI MOMENTI U ISTRAZI UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ!

Podeli vest

Zoran Marjanović (43) osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu na 40 godina zatvora jer je, kako se navodi, sa umišljajem, na svirep i podmukao način 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu (33) na nasipu u Borči! Njemu je nakon izrečene presude određen i obavezan pritvor do konačne presude

Dok je sudija Jelena Škulić izricala presudu, Zoran Marjanović, koji je u Palatu pravde došao u pratnji devojke Zorice, sina Uroša, brata Miloša, snaje Milice i petoro prijatelja, potpuno mirno je prihvatio odluku suda. On, inače, na presudu ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Hronologija

U nastavku pogledajte presudne momente od trenutka ubistva Jelene Marjanović do izricanja presude njenom suprugu Zoranu: 

2. april 2016. - Jelena Marjanović je krenula da trči nasipom u Borči oko 16.30. 

3. april 2016. - Jelenino telo nađeno u kanalu oko 14.30, Zoran priveden na saslušanje i zadržan 48 sati.

Foto: Informer DN

Uviđaj na nasipu u Borči

6. septembar 2017. - Zoran Marjanović ulazi u rijaliti "Zadruga" i pred širokim auditorijumom negira da je ubica.

Foto: Printscreen TV Pink

Zoran Marjanović, Zadruga

14. septembar 2017. - Tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje Marjanovića, ali policija nije htela da ga hapsi u "Zadruzi". U dogovoru sa TV Pink on je izašao iz rijalitija zbog navodnih problema sa Centrom za socijalni rad zbog ćerke Jane.

Foto: printscreen

Zoran Marjanović sa ćerkom Janom u Zadruzin

15. septembar 2017. - Zoran uhapšen u porodičnoj kući u Borči. Određen mu je prvi put pritvor do 30 dana.

Foto: Informer

Zoran Marjanović

19. septembar 2017. - Zoranovi otac Vladimir i brat Miloš prvi put došli da ga obiđu u pritvoru u CZ.

22. septembar 2017. - Miloš Marjanović se oženio dugogodišnjom devojkom Milicom.

10. oktobar 2017. - Centar za socijalni rad starateljstvo nad Zoranovom i Jeleninom ćerkom Janom privremeno dao njegovom bratu Milošu.

16. oktobar 2017. - U Višem tužilaštvu u Beogradu počelo saslušanje svedoka. Zoranovi roditelji Vladimir i Zorica i brat Miloš iskoristili pravo da ne svedoče, dok je Teodora Krsmanović, sestra od strica ubijene pevačice, izjavila da je Zoran psihički mučio Jelenu.

6. novembar 2017. - Mala Jana prvi put bila u poseti Zoranu u Centralnom zatvoru.

12. decembar 2017. - Zoranu produžen pritvor za još tri meseca.

18. januar 2018. - Apelacioni sud poništio odluku o produženju pritvora, sa obrazloženjem da su potrebni "čvršći" dokazi protiv Marjanovića.

19. januar 2018. - Vanraspravno veće Višeg suda ponovo odlučilo da produži Zoranu pritvor do 10. marta, navodno, jer protiv njega "postoje novi dokazi" i zbog uznemirenja javnosti.

19. februar 2018. - Podignuta optužnica protiv Marjanovića zbog teškog ubistva supruge. Kao ključni dokaz pominje se blato sa njegovih pantalona, koje je identično blatu iz kanala.

20. mart 2018. - Viši sud vratio optužnicu na dopunu "radi boljeg razjašnjenja stanja stvari i da bi se ispitala osnovanost optužnice.

21. jun 2018. - Mala Jana (7) saslušana u Višem tužilaštvu, po nalogu suda, kada je u potpunosti potvrdila očev iskaz.

26. jun 2018. - Marjanoviću opet produžen pritvor do 30 dana.

27. jun 2018. - Podignuta nova, dopunjena optužnica protiv Marjanovića.

12. jul 2018. - Ukinut mu pritvor, pošto je Apelacioni sud konačno uvažio žalbe branilaca.

Foto: pink.rs

Zoran Marjanović

13. septembar 2018. - Apelacioni sud ukinuo rešenje o potvrđivanju optužnice.

22. oktobar 2018. - Viši sud, po nalogu Apelacionog suda, naredio tužilaštvu da ispravi sedam spornih stavki u optužnici.

17. aprila 2019. - Više tužilaštvo podiže treću po redu optužnicu.

30. aprila 2019. - Viši sud je potvrdio optužnicu.

1. jula 2019. - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio rešenje Višeg suda od 30. aprila, kojim je optužnica potvrđena.

5. novembar 2019. - U Višem sudu u Beogradu počelo suđenje Zoranu Marjanoviću, koga optužnica tereti da je izvršio teško ubistvo.

Foto: Marko Đoković

Zoran MArjanović, suđenje

8. jul 2022. - Iznošenje završnih reči na suđenju. Tužilac traži 40 godina, odbrana oslobađajuću presudu.

22. jul 2022. - Zoran Marjanović prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene.

Foto: Zoran Sinko

Uhapšen Zoran Marjanović

 

Ključni dokazi

U opširnom obrazloženju presude, čije je čitanje trajalo skoro sat i po, sudija Škulić se detaljno osvrnula na sve ključne dokaze na osnovu kojih je sudsko veće donelo odluku.

- Ne postoji savršen zločin! Sud stoji pri čvrstom uverenju da je Marjanović na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu, pri čemu je to unapred planirao. Optuženi i žrtva su u pratnji maloletne ćerke došli na nasip kobnog dana kako bi Jelena trčala. Ona je počela da trči, ali je Zoran ubrzo krenuo za njom i sustigao ju je - navela je sudija i dodala:

- Uspeo je da je nagovori da se spuste ka kanalu, gde joj je zadao brojne povrede, najverovatnije metalnim predmetom, dok je ona bežala i pokušavala da se spasi. Treba napomenuti da je Marjanović prethodno svesno ugasio telefon na 26 minuta, ali je na osnovu baznih stanica utvrđeno da se on tada nalazio u blizini mesta gde je Jelena ubijena.

Sudija Škulić je tezu odbrane da je Jelenu napala nepoznata osoba, možda i migrant iz obližnjeg prihvatnog centra, okarakterisala "apsurdnom". Pozvala se prvenstveno na mišljenje veštaka da je ovo ubistvo bilo veoma lično i da ga je počinio neko ko je imao jake emocije prema žrtvi.

- Zvuči previše maštovito da je Jelenu neko nepoznat nasumice mučio i ubio, a da Zoran, koji ima dobar vid i još bolji sluh, to ne čuje i ne vidi na brisanom prostoru. Sud smatra i da je njegova preplašenost, odmah posle nestanka supruge, kao i prijava policiji i potraga za njom bila prenaglašena.

Foto: ATA

Zoran Marjanović pre izricanja presude

Sakrio oružje

Sudija Škulić je dodala da je Zoran negde uklonio i najverovatnije uništio oruđe koje je koristio u zločinu, kao i crnu jaknu koju je nosio kobnog dana.

Odmah nakon izrečene presude Zoranu je uručeno rešenje o određivanju pritvora, a ispred sudnice su ga sačekali najbliži, koji su ga zagrlili i pružili mu podršku. Brat Miloš mu je rekao: "Drži se, brate, ovo je nepravda i ne može da opstane", na šta mu je Zoran tužnog izraza lica odgovorio: "Ma, naravno, znam!"

Potom su se svi zajedno oko 12.30 dovezli do porodične kuće u Borči. Samo sat i po nakon toga po Marjanovića je došla Interventna policija, koja ga je uhapsila i prvo sprovela u stanicu u 29. novembra, a potom u Centralni zatvor. Dok je Zorana sa lisicama na rukama iz kuće izvodila policija, Zorica Zoka Mitrović je vikala da ne ide u "tu vučju jazbinu" bez advokata.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija