• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

25.07.2022

07:00

ISTRAGA UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ PUNA GREŠAKA I PROPUSTA! Sedam dokaza i sporova na suđenju Marjanoviću

Informer

Vesti

ISTRAGA UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ PUNA GREŠAKA I PROPUSTA! Sedam dokaza i sporova na suđenju Marjanoviću

Podeli vest

Apelacioni sud je u više navrata od tužilaštva tražio da ispravi 'kardinalne greške', u spisima falile čak i fotografije mesta ubistva, a veštaci nisu ispitivali Zoranovu krv na ruci i Jeleninu u kolima...

Optužnica Višeg tužilaštva u Beogradu na osnovu koje je Zoran Marjanović (43) u petak osuđen na 40 godina zatvora jer je 2. aprila 2016. godine ubio svoju suprugu Jelenu više puta je ispravljana i prerađivana zbog brojnih nepravilnosti. Apelacioni sud je 2018. godine naložio tužilaštvu da hitno mora da ispravi čak sedam spornih stavki u optužnici.

Tužilaštvu je trebalo devet meseci da ukloni sve te nedostatke kako bi optužnica protiv Zorana Marjanovića 1. jula 2019. godine postala pravosnažna. Dakle, od prvog podizanja optužnog akta do finalne verzije optužnice proteklo je 15 meseci.

Teški propusti

Kao prvi propust Apelacioni sud je 22. oktobra 2018. godine naveo da je neophodno saslušanje Zoranove i Jelenine ćerke Jane, jer je njen prvi iskaz uzet nezakonito (opširnije na stranama 2-3).

Foto: printscreen

Drugi sporan dokaz, koji se u tom trenutku nije nalazio u optužnici, a za koji je Apelacioni sud smatrao da je neophodan, jesu video-snimci nasipa na kom je 2. aprila 2016. godine ubijena Jelena Marjanović.

- Potpuno je nejasno zašto tužilaštvo i policija nisu te snimke odmah uvrstili u dokazni materijal. Podsetiću vas da je Apelacioni sud to tražio tek dve godine nakon zločina. Dve godine niko se nije setio ni da obezbedi snimke sigurnosnih kamera sa kuće u ulici Put za Crvenku, odnosno, svih kadrova koji gledaju na nasip? Pa to je strašan propust - objašnjava sagovornik Informera iz Apelacionog suda koji je detaljno upućen u ovaj slučaj.

Na spisku propusta u istrazi kao treći po redu navodi se i zahtev da se uradi veštačenje ogrebotine na Zoranovoj ruci što od 2016. do 2018. nije urađeno!?! Naime, odmah posle Jeleninog ubistva Zoran je na desnoj ruci imao posekotinu. Biološkom fakultetu u Beogradu dostavljen je bris DNK uzet sa ogrebotine, ali taj materijal nije veštačen više od dve godine?!

- Imate osumnjičenog za ubistvo i tako važan trag, koji bi mogao da ukaže da li su se Zoran i Jelena borili, a onda sve to ostavite po strani, kao nebitno!?! Zaista su napravljene velike brljotine prilikom istrage ubistva Jelene Marjanović. Osim toga, podsetiću i da je Apelacioni sud 2018. ukazao da u predmetu fali foto-dokumentacija sa uviđaja, te je naloženo da se te fotografije izrade i dodaju predmetu. Zamislite samo, u predmetu o ubistvu nisu postojale fotografije mesta zločina! To su zaista nedopustive greške! - kaže naš sagovornik.

Foto: Zoran Sinko

Krv u kolima

Peta stavka koja je po nalogu Apelacionog suda morala da bude ispravljena ticala se veštačenja traga krvi koji je pronađen na zadnjem sedištu 'mercedesa' kojim su se Jelena i Zoran sa malom Janom kobnog dana dovezli do nasipa.

Utvrđeno je da DNK materijal izolovan sa zadnjeg sedišta 'mercedesa' pripada Jeleni i da po svom intenzitetu odgovara jačem tragu krvi. Međutim, u fazi istrage nije obavljeno veštačenje tog traga, pa je ostalo nepoznato na koji je način mogao nastati i koja je njegova starost.

Kako je istakao Informerov sagovornik, Apelacioni sud je tužilaštvu naredio i da mora da veštači mobilni telefon svedoka-bicikliste Milana R. kojim bi trebalo da se ukaže na to da li je on zaista u vreme ubistva, između 17.05 i 17.10 časova, bio na nasipu.

- U nalogu za dopunu optužnice sud je naveo i da je neophodno da se obavi dopunsko veštačenje Zoranovog telefona i da se objasni na koji se način može dokazati da li je on zaista isključio telefon po dolasku na nasip. Vi čoveka teretite za ubistvo, a nemate sve potrebne dokaze i objašnjena. Zaista mi nije jasno zašto je istraga sprovedena tako neozbiljno - zaključuje naš sagovornik iz Apelacionog suda.

 

Jelena Marjanović (33), pevačica "Granda", pronađena je mrtva 3. aprila 2016. nakon 20 sati potrage, u kanalu u Borči.
U narednim danima policija je saslušala niz svedoka, a pod lupom istrage najpre su se našli Zoran i članovi njegove porodice, otac Vladimir i majka Zorica, kao i brat Miloš i Zoranov sin iz prvog braka Uroš. Svi oni negirali su učešće u ubistvu.
Zoran je uhapšen 15. septembra 2017. godine i proveo je u pritvoru deset meseci, a nakon toga se branio sa slobode sve do izricanja presude od 40 godina zatvora u petak, kada mu je ponovo određen pritvor i trenutno se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija