• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Libertas press

05.09.2022

17:11

MODUS OPERANDI ŠVERCA CIGARETA! Policajci Milović i Lazović duboko uključeni u kriminalne aktivnosti

printscreen Libertas press

Vesti

MODUS OPERANDI ŠVERCA CIGARETA! Policajci Milović i Lazović duboko uključeni u kriminalne aktivnosti

Podeli vest

Nakon što je Libertas u maju ove godine objavio samo deo nalaza Europola, Katnić je javno tvrdio da je "Petar Lazović bio na tajnom zadatku i da je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima i da je o svim radnjama pravovremeno obaveštavao pretpostavljene”. Milovića nije branio, niti je objasnio zbog čega je i protiv njega zatvorio istragu

Policajci Ljubo Milović i Petar Lazović duboko su upleteni u kriminalnu aktivnost krijumčarenja cigareta, piše u izveštaju Europola koji je 16. jula 2021. godine dostavljen crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu, u koji je, kako tvrdi Libertas imao uvid.

Foto: printscreen Libertas press

 

Europol je crnogorskom Specijalnom tužilaštvu napisao u izveštaju da su 2. februara 2021. godine SKY korisnici Petar Lazović i Ljubo Milović kreirali čet grupu sa korisnikom Tot i da je ta čet grupa “kreirana isključivo u kriminalne svrhe krijumčarenja cigareta“.

- Lazović i Milović su duboko involvirani u ovu kriminalnu aktivnost i postoje na stotine poruka vezanih za ovu kriminalnu aktivnost. Ovaj čet je samo primer koji oslikava njihov način rada (modus operandi). Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem cigareta, molimo pošaljite Europolu zahtev za dobijanje neobrađenih podataka - piše u izveštaju Europola.

Libertas u nastavku objavljuje deo prepiske između Lazovića, Milovića i izvesnog Tota.

Foto: printscreen Libertas press

 

Libertas nije uspeo da sazna da li je neko od crnogorskih nadležnih organa poslao zahtev za dobijanje i podataka koje Europol nije obradio i da li su ih dobili.

Bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, nakon što je od Europola, 16. jula 2021. godine, dobio izveštaj u kojem su ga iz te evropske Agencije za sprovođenje zakona obavestili da su policajci Lazović i Milović pripadnici organizovanog kriminalnog klana Kavač i da bi istraga usmerena na njih trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije, 14. septembra 2021. godine je, u ime Specijalnog državnog tužilaštva, tražio od Europola da mu pomognu i pošalju još podataka.

- Prema do sada prikupljenim podacima, postoji osnov sumnje da su policijski službenici Lazović Petar i Milović Ljubo prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su organizovali Kašćelan Slobodan i čiji su pripadnici Zvicer Radoje i druga lica“, piše u zamolnici koju je Katnić poslao Europolu.

-Specijalno državno tužilaštvo sprovodi istragu, u predmetu poslovne oznake Ktr-S br. 242/21, zbog postojanja osnova sumnje da su određeni policijski službenici u prethodnom periodu postali pripadnici kriminalne organizacije Kavač, koja je delovala na teritoriji Crne Gore i više drugih evropskih zemalja i protiv kojih se pred Specijalnim državnim tužilaštvom sprovodi istraga u više krivičnih predmeta zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika Crne Gore (KZ CG), teško ubistvo iz člana 144 KZ CG, ubistvo iz člana 143 KZ CG i drugih krivičnih dela“, piše u tom dokumentu.

Foto: printscreen Libertas press

 

Europol je odgovorio na Katnićev zahtev, ali je specijalni tužilac Saša Čađenović, 20. januara 2022. godine, doneo odluku da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Nakon što je Libertas u maju ove godine objavio samo deo nalaza Europola, Katnić je javno utvrdio da je “Petar Lazović bio na tajnom zadatku i da je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima i da je o svim radnjama pravovremeno obaveštavao pretpostavljene”.

Milovića nije branio, niti je objasnio zbog čega je i protiv njega zatvorio istragu.

Katnić je u februaru iste godine završio tužilačku karijeru.

Nakon što je Libertas 3. maja počeo da objavljuje navode iz izveštaja Europola, novoizabrani glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, formirao je novi predmet koji je 18. jula rezultirao hapšenjem policajca Petra Lazovića i nalogom za hapšenje njegovog kolege Ljuba Milovića, koji je u bekstvu.

Libertas nije objavio šifre pod kojima su bili registrovani kriptovani telefoni u aplikaciji, već samo kodna ili imena korisnika da, eventualno, ne bi naštetio istrazi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija