• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

09.10.2022

12:55

STRUČNJACI OBJASNILI! Otac koji je udavio rođeno dete u Vršcu, IMAO TEŽAK POREMEĆAJ LIČNOSTI

printscreen

Vesti

STRUČNJACI OBJASNILI! Otac koji je udavio rođeno dete u Vršcu, IMAO TEŽAK POREMEĆAJ LIČNOSTI

Podeli vest

MARKO B. (35) iz Vršca, koji je 4. oktobra zadavio ćerku Petru (2), a zatim izvršio samoubistvo, imao je težak poremećaj ličnosti koji je zapravo prouzrokovao zločin - kažu stručnjaci analizurajući njegove dijagnoze

Podsetimo, od stravičnog zločina danima se postavlja pitanje da li je tragedija mogla biti sprečena i da li su instutucije zakazale. Marko B. imao je dve dijagnoze koje su ustanovljene u vreme kada je veštačen od strane stručnih timova zbog nasilja nad suprugom Suzanom B. kada mu je određena zabrana prilaska njoj i kući. 

- Prema presudi, u vremenskom periodu od 2017. i zaključno sa 29. aprilom 2022. usled mešovitnog poremećaja ličnosti i anksiozno depresivnog poremećaja, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio je spokojstvo, telesni integritet i duševno stanje svoje supruge tako što ju je u dužem vremenskom periodu fizički i psihički zlostavljao - stoji u presudi, gde se navodi, da je kontrolisao svaki njen korak, šta radi i s kim se viđa, kao i da je dobijala šamare za svaku sitnicu.

Foto: privatna ahiva

 

Mešovit poremećaj ličnosti

Psihijatar Ivica Mladenović kaže da mešoviti poremećaj ličnosti zapravo prouzrokovao zločin, jer je on dosta komplikovaniji oblik od anksioznog depresivnog.

- Mešoviti poremećaj ličnosti je zapravo dosta kompleksniji i u njemu imamo nekoliko oblika - zavisnog, anskisoznog, opsesivnog, antisocijalnog, narcisoidnog, disocijalnog i upravo zbog svih poremećaja stanje tog čoveka je ozbiljnije - kaže Mladenović i nastavlja:

- Kod ovog višegodišnjeh zlostavljanja supruge, čovek je emotivno nestabilan i veoma impulsivan. Ovaj oblik mešovitog poremećaja je veoma teško izlečiti i zbog njega ispaštaju svi ljudi koji okružuju takvu osobu.

On kaže i da su takve osobe često nezadovoljne životom.

- Nanose ozbiljnu štetu bližnjima i u pitanju je hroničan problem. Anksiozni poremećaj ličnosti je najblaži oblik poremećaja i mi ga zovemo "uslužna dijagnoza" - objašnjava Mladenović.

Istog mišljenja je i psiholog Snežana Repac, koja kaže da čovek koji je spreman da presudi svom detetu pa sebi nestabilna osoba.

- Pod mešovitim pojmom znači da su veštaci procenili i uočili nekoliko psihičkih promena kod njega. U ovu podgrupu spada narcisodnost, koja je sigurno doprinela tragediji, ali ne mora uvek da bude praćena super-egom, koliko ume sam karakter da odredi ličnost - tvrdi Repac.

Foto: Printscreen

 

Emotivni nedostaci

Ona kaže da drugi poremećaj - anksiozno depresivni poremećaj, stanje nervnog sistema.

- Ono na šta treba obratiti pažnju kod ovog tipa poremećaja jeste emotivni poremaćaj. Uz depresiju koja ga je obuzela, ima i emotivne nedostatke kojih ne može da se oslobodi. NJegova duša je prazna i "mora" da se hrani tuđom, u ovom slučaju ženinom - kaže Repac.

Psiholog objašnjava da je teško pomoći takvim osobama.

- Mislim da je ovde u pitanju narcisodna osoba u depresiji i to je sigurno jedan od najtežih slučajeva ličnosti. Kada shvati da je ostavljen i da nema izvor energije koji je stalno iscrpljivao, postaje besan, ljubomoran i tada dolazi do krvoprolića.

Prebacivanje odgovornosti

* Ministarstvo za brigu o porodicu: Nadležan je Pokrajinski sekretrijat za socijalnu politiku

* Pokrajinski centar za socijalnu politiku: Odgovornost Centra za socijani rad je u tome što slučaj ove porodice nije praćen ranije, o detetu se nije bi razmatralo, a trebalo je

* Centar za socijani rad u Vršcu: Nismo vršili postupak starateljstva deteta niti model viđanja sa detetom, jer postupak za razvod nije bio ni pokrenut

* Osnovni sud u Vršcu: Doneli smo presudu za nasilje u porodici, slučaj starateljstva nad detetom nije u našoj nadležnosti

* Više javno tužilaštvo: Pokrenut predmet radi utvrđivanja da li je bilo propusta u Centru za socijalni rad

Foto: printscreen

 

Epilog

* Suzana B., majka ubijene Petre: Rekla sam svima da će ubiti moju ćerku, niko me nije slušao

Hronologija

29. aprila 2022. - Suzana B. prijavila muža za nasillje u porodici

3. jun - Osnovni sud u Vršcu zabranio Marku prilazak Suzani na udaljenosti od najmanje 300 metara, na godinu dana

27. septembar - Marko osuđen u sudu u Vršcu uslovno na godinu dana zbog nasilja nad suprugom Suzanom

4. oktobra - Marko ubio u njegovom stanu ćerku Petru (3) pa se obesio


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

pazite se osoba koje imaju izrazene arkade .. bez obzira na pol ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija