• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.10.2022

08:49 >> 13:57

NE SLAŽEM SE ŠTO JE SUĐENJE JAVNO! Evo šta je Belivuk rekao iznoseći svoju odbranu pred sudom!

Miloš Rafailović

Vesti

NE SLAŽEM SE ŠTO JE SUĐENJE JAVNO! Evo šta je Belivuk rekao iznoseći svoju odbranu pred sudom!

Podeli vest

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića upravo je počelo u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu

13.37 - Počinje iznošenje odbrane - BELIVUK OPET ZA GOVORNICOM

Pošto su se svi optuženi izjasnili, za reč se ponovo javio Belivuk, počinje iznošenje odbrane.

Veljko Belivuk je izašao za sudsku govornicu. Sudija ga je upozorila da ne može da čita odbranu, pošto je poneo papire sa sobom, ali je on naveo da su mu to samo beleške, zapisnici sa saslušanja svedoka saradnika.

- Ne slažem se da je sada suđenje otvoreno za javnost. Javnost je i do sada bila prisutna, baš dok sam stajao za ovom govornicom, izašle su naše slike u medijima. U proteklih par dana objavljivani su transkripti sa ovih suđenja, koja su bila zatvorena za javnost. Govorili smo da nam se krše prava, neću da se žalim, nisam Kalimero, ali sve od A do Š je izašlo u javnosti - naveo je Belivuk na početku izlaganja.

On je rekao i da smatra da je ovo početak istrage, a ne suđenja, nazivajući presedanom to što je optužnica protiv njih uopšte podignuta.

Belivuk je u sudnici naveo i da smatra da je cela optužnica izmišljotina i da ne stoji da su se on i ostali branili ćutanjem, jer su izjavili da nisu krivi.

Naveo je da su im "nakačena" silna ubistva, tvrdeći da su Skaj dokazi montirani. O konkretnim krivičnim delima i brutalnim ubistvima u kući strave u Ritopeku do sada nije rekao ni reč osim da nisu krivi.

Belivuk je pokušao da ospori i iskaze svedoka saradnika, navodeći da Bojan Hrvatin nije sam napisao svoje priznaje već da mu je neko sugerisao šta treba da govori.

- Mediji kažu, sram ga bilo hoće da sruši kredibilitet svedoka saradnika?! Pa šta bi trebalo, da ga izljubim ovde? Epa, možda bi to bilo dobro za medije, ali neće moći - rekao je Belivuk, a onda naveo da je drugi svedok saradnik Nikola Spasojević pokušao tri puta da se ubije u zatvoru i da im se žalio da mora da nauči šta da ispriča.

Belivuk je pred sudom naveo i da je tačno da mu je Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, prijatelj.

- Jeste, Miljković i ja smo u januaru išli na babine - rekao je Belivuk, u kontekstu da su hteli, mogli su da pobegnu iz države da ne bi bili uhapšeni.

- Mogli smo u Panamu da odemo, al nismo, u Srbiju smo se vratili. Evo, moram svima da kažem nije Radoje Zvicer ubijen. Evo baš mi ih je žao - rekao je Belivuk u sudu.

Iako nije detaljno govorio o sedam zločina, trgovini drogom niti o držanju oružja, Belivuk je na kraju izlaganja izjavio da neće da odgovara na pitanja.

- To je sve što imam da izjavim, nadam se da vas nisam udavio - rekao je Belivuk, pošto je prethodno pozvao sudiju da trojicu svedoka saradnika vrati u pritvor "pa da vidi šta će da bude".

13.20 - Izjašnjavanje optuženih

Optuženi odgovaraju na pitanja sudije da li optužnicu razumeju, da li će iznositi svoju odbranu i odgovarati na pitanja, kao i da li priznaju izvršenje krivičnih dela.

Miloš Budimir: Razumeo optužbu, želim da se izjasnim. Nijedno krivično delo nisam učinio, pa nemam šta da kažem. Prijatno, doviđenja

Marko Budimir: Razumeo sam optužbu, želim da se izjasnim, ne priznajem nijedno krivično delo

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić: Poštovanje, dobar dan. Razumeo sam u potpunosti. Kriv sam. U skladu sa sporazumom ću se izjasniti.

Nebojša Janković: Razumeo sam optužbu, želim da se izjasnim. Ne priznajem nijedno krivično delo.

Vlade Draganić: Jesam razumeo, želim da se izjasnim. Nisam kriv.

Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin: U skladu sa sporazumom sa tužilaštvom, izjasniću se.

Dejan Tešić: Jesam razumeo navode optužbe, izjasniću se. Ne priznajem, naravno

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević: Izjasniću se u skladu sa sporazumom

Nemanja Đurić: Sve sam razumeo, nisam učinio nikakvo krivično delo

Nemanja Lakićević: Jesam razumeo, nisam kriv, hoću

Marko Andrić: Jesam razumeo, navodno da ću se izjasniti. Nemam šta da priznam

Vlade Georgiev: Razumeo sam, naravno da ću se izjasniti. Ne priznajem ni jedno krivično delo,nisam kriv, nisam ništa uradio

Aleksandar Vučeljić: Razumeo sam optužbu, izjasniću se, ne priznajem, nisam kriv

Milovan Tadić: Dobar dan, razumeo sam, izjasniću se, ne priznajem ni jedno krivično delo

Filip Ivanovski: Da, razumeo sam, nemam šta da priznam

Slađana Sekulić: Razumela sam optužnicu, izjasniću se na navode, nisam počinila krivično delo.

Boris Karapandžić: Ne, ne razumem optužbu. Razumem da je na srpskom jeziku, ali je ne razumem. Jedva čekam da se izjasnim, naravno da nisam kriv.

Nikola Stefanović: Razumeo sam, naravno da ću se izjasniti, nisam izvršio krivično delo.

Vladimir Grek: Razumeo sam optužnicu, sve je ovo izmišljotina, izmišljena priča. Evo izjasnio sam se, nisam počinio ni jedno krivično delo.

Vladimir Grek: Razumeo sam optužnicu, sve je ovo izmišljotina, izmišljena priča. Evo izjasnio sam se, nisam počinio nijedno krivično delo.

Aleksa Šejić: Razumeo sam, izjasniću se. Ne priznajem ni jedno krivično delo koje mi stavlja tužilaštvo.

Mijat Simeunović: Razumeo sam, izjasniću se. Nisam kriv.

Miloš Lukić Selak: Razumeo sam, naravno da ću se izjasniti, mogu i odmah. Nisam učinio ni jedno krivično delo.

Aleksa Dunjić: Razumeo sam, nisam kriv ni za jedno delo koje mi se stavlja na teret

Vojislav Đorđević: Razumeo sam, naravno da ću se izjasniti. Ne priznajem nijedno krivično delo.

Aleksa Stošić: Nisam razumeo optužbu, samo jezički. Ne priznajem nijedno krivično delo.

Vladimir Dimitrijević: Jesam razumeo, ne priznajem izvršenje krivičnih dela.

Senad Rešović: Dobar dan sudiji i veću, neću se izjasniti na navode optužnice. Pomenuo me Bojan Hrvatin, da me neko normalniji pomenuo pa ajde, čovek konzument narkotika, ležao 15 godina za ubistvo.

Dragan Mitrović: Razmeo sam, nisam kriv

13.19 - Miljković za govornicom

Sudija je potom i Miljkovića pozvala i da odgovori na ista pitanja, da li je optužnicu razumeo, da li će iznositi svoju odbranu i odgovarati na pitanja, kao i da li priznaje izvršenje krivičnih dela.

Marko Miljković: Dobar dan. Raumeo sam optužbu, želim da se izjasnim. Ne priznajem nijedno krivično delo za koje me optužuje ovo tužilaštvo.

13.10 - Belivuk za govornicom - počinje da svoju odbranu

Sudija je pozvala Belivuka da se izjasni o optužnici.

Veljko Belivuk: Dobar dan, Veljko Belivuk. Optužbe sam razumeo. Želim da se izjasnim, ali ne želim da odgovaram na pitanja.

Sudija: Da li priznajete izvršenje krivičnih dela?

Belivuk: Ne priznajem ni jedno krivično delo

Inače, u rukama je nosio tri papira, za govornicu je izašao u pratnji zatvorskih stražara, koji su ga pratili u stopu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

13.00 - Završeno čitanje druge optužnice

Upravo je zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić završio sa čitanjem optužnica protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Sudija je oštećene, suprugu Gorana Veličkovića i oca Lazara Vukićevića zamolila da napuste sudnicu, jer će naknadno biti saslušani kao svedoci.

Sudija Vinka Beraha, saopštila je i odluke koje je sudsko veće donelo. Izdvojeni su zapisnici o saslušanju u policiji osumnjičenih Alekse Šejića i Vladimira Dimitrijevića. Kako je sudija navela, zapisnici o saslušanju u prostorijama SBPOK-a ukazuju da na zapisnike nije uneto da li žele da uzmu branioce, već su im dodeljeni po službenoj dužnosti, pa saslušanje i zapisnici predstavljaju nezakonite dokaze.

Foto: Foto: Marko Đoković

12.53 - Mihajlovića ubili zbog saradnje sa suparničkom grupom

- Tokom marta 2019. Belivuk i Miljković su doneli odluku da se ubije Goran Mihajlović, zbog saradnje sa suparničkom kriminalnom grupom. Kako je pročitao tužilac, 1. aprila 2019. vezali su mu u Ritopeku Belivuk i Miljković ruke i noge, ispitivali ga gde i koliko droge drži a sutradan su ga ubili, tako što su ga otrovali nepoznatom supstancom. Telo su stavili u najlone, a potom u kamion natovaren peskom, prebacili ga u kuću u Surduku. Na placu kuće, napravili su lomaču od ćumura, starih automobilskih guma i zapalili telo. Belivuk je potom macolom usitnio nesagorele delove tela, a potom ostatke u džaku odvezli do Pupinovog mosta i bacili ostatke u Dunav.

12.45 - Nikolu Mitića presreli na Dedinju, pa ubili u Ritopeku

- Zbog sumnje da ih neko od pripadnika suparničke grupe prati, organizovali kontra pratnju. Okrivljeni saradnik Srđan Lalić je uočio hondu koja prati Belivuka i Miljkovića, te su ga po presretanju u blizini ambasade SAD na Dedinju, na javnom mestu izveli iz vozila, savladali ga i odvezli u prostorije ispod Južne tribine na stadionu FK Partizan, gde su ga ispitivali i tukli, zahtevajući da kaže za koga radi. Primorali su da im da šifru za skaj telefon, našli kontakt sa Lazarom Vukićevićem, nakon čega su telefon bacili u Dunav a njega odvezli u Ritopek, gde je i ubijen - naveo je tužilac.

Belivuk i Miljković, ostali su na stadionu kako bi se sonom kiselinom uklonili tragovi, a potom okrečili farbom, dok su ostali u Ritopeku nastavili da muče Mitića, odsekli su mu prst na nozi, a potom ga udavili kablom oko vrata. Telo su isekli, samleli u mašini za mlevenje, spakovali u džakove i ostatke bacili u Dunav.

12.35 - Navijačka grupa kao paravan

Kako je naveo tužilac, Belivuk i Miljković su stvorili plan da pod paravanom navijačke grupe Principi naprave kriminalnu grupu koja je za cilj imala sticanje finansijskih sredstava, ali i uzimanje primata u podzemlju, a ostali su postali članovi kriminalne grupe. Vođe su, kako je naveo tužilac, odlučili ko, kada i gde će biti otet i ubijen.

Koristili su skaj telefone, na kom je svaki otkrivljeni imao svoje šifrovano ime, Belivuk je bio Soprano, Miljković Kratos.

- Namamljivali su oštećene, otimali ih, ubijali u Ritopeku u prostoriji koju su među sobom zvali klanica. U tom prostoru su imali instaliranu mašinu za mlevenje mesa, a prostorije su posle zločina detaljno čistili kako bi prikrili tragove. Od organizatora grupe, za izvršenje krivičnih dela, dobijali su novac - naveo je tužilac čitajući optužnicu.

Kako je naveo, bračni par Slađana Sekulić i njen suprug Vlado Georgiev, Belivuku su na raspolaganje stavili svoju kuću u Tršiću, a takođe su iz iznajljenog stana u Humskoj osmatrali da li neko obilazi prostorije na stadionu Partizana koje je koristio.

Prostorije u Humskoj, među sobom su zvali "baza".

12.26 - Čita se druga optužnica

Posle pauze na suđenju Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe, pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavljeno je javno suđenje, čitanjem druge po redu optužnice protiv zloglasnog klana.

Drugom optužnicom, na teret su im stavljena ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Mitić je, podsetimo, ubijen u avgustu 2020. a Mihajlović u aprilu 2019.

Foto: Foto: Marko Đoković, Miloš Rafailović

12.15 - Za reč se javio Marko Miljković

Nakon pauze, koja je usledila posle čitanja prve optužnice, za reč se javio Marko Miljković, a stražari su ga izveli za sudsku govornicu.

- Ja sam opomenut prošli put kada sam iskoristio reč "fingirao", a tužilac je sada rekao "fingirali saobraćajnu nesreću", dok je čitao optužnicu. Molim Vas, ako nije dozvoljeno meni, nemojte da dozvolite ni tužiocu da koristi tu reč. Pozivam se na član zakona 369 - rekao je Miljković stojeći za sudskom govornicom.

11.21 - Završeno čitanje prve optužnice

Zamenik tužioca je završio sa čitanjem prve optužnice, sada je pauza od 40 minuta, nakon čega bi tužilac trebalo da nastavi sa čitanjem druge optužnice podignute zbog ubistava Nikole Mitića i Gorana MIhajlovića.

U delu sudnice, koji je namenjen za publiku i neprobojnim staklom je odvojen od dela sudnice u kom sede optuženi, kako saznajemo, nema nijednog člana porodice niti prijatelja optuženih. U publici su samo predstavnici medija.

10.40 - Pročitane poruke sa Skaja posle ubistva Veličkovića

Zamenik tužioca, citirao je i poruke koje su posle ubistva Veličkovića razmenjivali optuženi. Jedna od njih glasila je "Vidi lutko, Meksiko usred Beograda".

Kako se u optužnici navodi, i posle ove likvidacije, očistili su kuću u Ritopeku, a samlevene delove tela bacili u Dunav.

10.22 - Počelo čitanje optužnice

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Pavlović pročitao je tačku optužnice koja se odnosi na ubistvo Aleksandra Gligorijevića i prešao na sledeću, tačku tri optužnice, koja se odnosi na ubistvo Gorana Veličkovića.

10.19 - Optužnica ima više od 350 strana

Sudija je upravo saopštila optuženima da pažljivo prate tok glavnog pretresa, da mogu da postavljaju pitanja, da imaju pravo da uskrate odgovor na postavljena pitanja, da se odazivaju svim pozivima suda.

Potom je sudija pozvala tužioca da pročita optužnicu ili da je usmeno izloži. Tužilac upravo počinje sa čitanjem optužnice protiv klana, koji se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, jedno silovanje i držanje oružja.

Inače, optužnica ima više od 350 strana.

Foto: Informer

10.09 - Advokati tražili poverljiv razgovor sa optuženima

Sudija Vinka Beraha najavila je da je suđenje javno i da će se tonski snimati, ali su onda advokati odbrane zatražili da im dozvoli da na kratko imaju poverljiv razgovor sa optuženima, koji sede u izdvojenom delu sudnice, iza pregrade od zaštitnog stakla.

Sudija im je dozvolila, pa je većina branilaca iskoristila priliku da uđe i porazgovara sa klijentima, između kojih u boksu za optužene sede zatvorski stražari.

10.00 - Belivuk izašao pred sudsku govornicu

Veljko Belivuk, organizator kriminalne grupe prvi je izašao za sudsku govornicu, kako bi pre iznošenja odbrane sud utvrdio njegove lične podatke. Obučen u belu majicu, farmerke i bele patike, dok su oko njega stajala dvojica zatvorskih stražara, rekao je da u njegovim ličnim podacima nema nikakvih izmena.

- Apsolutno je sve isto - kratko je rekao Belivuk.

Podsetimo, on je ranije izjavio da je oženjen, otac maloletne dece, da je njegova supruga vlasnik stana u kom žive na Zvezdari, kao i da je bio zaposlen u podrumu pića u kom je mesečno zarađivao oko 60.000 dinara.

Ostali optuženi, nisu izlazili za sudsku govornicu, već su iz boksa za optužene samo potvrdili da u njihovim ličnim podacima nema izmena.

9.53 - Miljkovićev advokat se javio za reč

Pre početka suđenja, branilac Marka Miljkovića, advokat Vladimir Petrović javio se za reč i zatražio da im se pre početka suđenja saopšti da li je sudsko veće odlučilo da li će se Skaj koristiti kao dokaz. On je naveo da će, ukoliko sud ne saopšti tu odluku biti "prinuđeni da to rešavaju na procesni način".

- U ovom trenutku, odluku nismo doneli, saopštila je sudija navodeći da nije u obavezi da pre početka suđenja sudsko veće donese odluku o svim dokazima.

9.45 - Sudija je počela da proziva prisutne u sudnicu

Prisutni su dvojica organizatora, braća Miloš i Marko Budimir, svedok saradnik Srđan Lalić, Nebojša Janković, Vlade Draganić, svedok saradnik Bojan Hrvatin, Dejan Tešić, svedok saradnik Nikola Spasojević, zatim optuženi Nemanja Đurić, Nemanja Lakićević, Marko Andrić i ostali.

Sudija je konstatovala da su ispunjene procesne pretpostavke da se glavni pretres održi, pošto su svi optuženi i njihovi branioci došli u sud.

Glavni pretres u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića počinje u 9.30 minuta. Oni se sa svojim saradnicima terete sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Okrivljeni bi danas trebalo prvi put javno da iznesu svoju odbranu, pošto je pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost.

Foto: Informer

Prvo pripremno ročište održano je u martu, a ubrzo nakon toga, u aprilu je uhapšen advokat Dejan Lazarević branilac Miljkovića u Belivuka i još nekoliko članova ove grupe, zbog čega su u dva navrata odloženo pripremno ročište.

Pripadnici grupe su na pripremnim ročištima negirali izvršenje svih dela koja im se stavljaju na teret, navodeći da su slike iz kuće u Ritopeku na kojima se vide pripadnici ove grupe sa ubijenim muškarcima, fotošopirane i da im je "sve namešteno".

Svi pripadnici su negirali sem trojice okrivljenih koji su priznali krivična dela za koja se terete. Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srdjan Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Podsetimo, sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Foto: informer.rs

Po završetku suđenja, Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Drugom optužnicom terete se za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

Na suđenje optuženi su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

Foto: Informer

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Đorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija