• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

03.11.2022

17:37

UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC OSTAJE U SRBIJI! Zbog nedolaska prevodioca odloženo saslušanje o ekstradiciji

D.K.

Vesti

UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC OSTAJE U SRBIJI! Zbog nedolaska prevodioca odloženo saslušanje o ekstradiciji

Podeli vest

Ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov do daljnjeg će ostati u Srbiji jer je danas po drugi put odloženo saslušanje radi ekstradicije koju njegova domovina traži a zbog nedolaska prevodioca za ukrajinski jezik.

Advokat Tanja Savić, članica petočlanog tima odbrane Naumova objasnila je razloge odlaganja saslušanja.

- Današnje saslušanje nema veze sa postupkom koji je protiv mog klijenta pokrenut za krivično delo za koje se sumnjiči da ga je izvršio u Srbiji. Taj postupak ide svojim tokom, još nije došlo do optuženja a danas je moj branjenik trebao samo da iznese svoj stav u pogledu zamolnice koju je Ukrajina radi njegove ekstradicije, uputila Srbiji. Zbog nedolaska prevodioca za ukrajinski jezik saslušanje je odloženo za 7. novembar – kazala je Savić.

Dodala je da je Naumov upoznat sa detaljima zamolnice za njegovo izručenje Ukrajini.

- Dostavljena mu je zamolnica sa prilozima, kao što smo pretpostavljali on se sumnjiči samo za krivična dela iz oblasti opšteg kriminaliteta, zloupotrebi službenog položaja, proneveri i slično – rekla je Savić. Dodala je da su njenom klijentu određena dva pritvora, jedan za pranje novca a drugi ekstradicioni.

- Pritvor za pranje novca traje do 2. decembra, a ekstradicioni najduže godinu dana. Na taj pritvor ćemo se mi žaliti. Videćemo kakva će odluka biti po žalbi, da li može istovremeno i ekstradicioni pritvor i pritvor po ovom prvom osnovu - istakla je Savić.

Foto: informer.rs

Smaragdi pronađeni u kolima

Na pitanje zbog čega se Naumov plaši za svoj život u slučaju izručenja u Ukrajinu kada u toj zemlji nema smrtne kazne, Savić je rekla da je to zbog funkcije koju je obavljao pre nego što je napustio zemlju.

- On je bio načelnik Službe bezbednosti Ukrajine i nagrađivani predstavnik te službe. Plaši se za svoj život upravo zbog svih tih poslova koje je obavljao protiv ostalih lica - izjavila je Savić.

Pet advokata branilo Naumova 

Prema njenim rečima, pravni tim koji brani Naumova danas je imao pet advokata, a na sledećem ročištu će im se pridružiti i šesti. Za Vladimira Đukanovića, koji je danas takođe bio u sudnici, Savić je kazala da stigao po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.

U niški sud stigli sui Naumovi roditelji, koji, kako je kazala Savić, imaju pravo da ga posećuju u pritvoru.

- On je tražio je da ga posete predstavnici ambasade Ukrajine i jeste došlo je do toga, ali pre podnošenja zamolnice Republike Ukrajine, nakon toga više ne - izjavila je Savić.

Na prethodnom ročištu održanom 25. oktobra pročitana je zamolnica Ukrajine, u kojoj se govori o sedam različitih krivičnih dela za koja ga sumnjiče, uglavnom imovinskih ali se ne pominje veleizdaja, za koju je Zelenski saopštio da je Naumov u toj zemlji optužen.

Foto: informer.rs

Novac
Upravljao državnom agnecijom za Černobilj
 

Sva pomenuta dela odnose se na period kada je rukovodio Državnom agencijom za Černobilj, a ranije je objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i time pomogao lakšem osvajanju ovog strateškog postrojenja. Osim ove agencije, radio je i u državnom tužilaštvu i u Službi bezbednosti Ukrajine.

Naumov je iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a njegov advokat Milan Petrović ranije je rekao se sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju, gde je juna uhapšen na graničnom prelazu Preševo. Kod sebe je tada imao 650.000 evra, 125. 000 dolara i dva smaragda, pa je osumnjičen i za pranje novca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija