• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.D.- T.I.

10.11.2022

07:00

ZADAVLJENI, ZAKLANI, SAMLEVENI I BAČENI U DUNAV! Lalić rasvetlio čak 20 mafijaških ubistava! OVO SU ŽRTVE BELIVUKOVOG KLANA!

printscreen

Vesti

ZADAVLJENI, ZAKLANI, SAMLEVENI I BAČENI U DUNAV! Lalić rasvetlio čak 20 mafijaških ubistava! OVO SU ŽRTVE BELIVUKOVOG KLANA!

Podeli vest

Srđan Lalić otkrio da je klan Veljka Belivuka organizovao najmanje 20 ubistava od kojih su sva, osim jednog, izvršena tokom 2019. i 2020. godine. Od toga je sedam likvidacija obuhvaćeno optužnicom, a čak 13 nije

Srđan Lalić, svedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića Mesara i njihovih koljača, rasvetlio je tokom dvodnevnog svedočenja u Specijalnom sudu čak 20 mafijaških ubistava ovog klana!

Sve likvidacije, osim jedne, izvedene su u roku od samo dve godine - tokom 2019. i 2020. Od toga, sedam ubistava je obuhvaćeno optužnicom protiv Belivukovog klana, a čak 13 nije!

Izdajnici ili 'škaljarci'

Lalić je u ponedeljak i utorak u Specijalnom sudu u Beogradu skoro šest sati opisivao jeziva mučenja i likvidacije ljudi, u kojima su direktno učestvovali Belivuk i njegovi koljači, mahom za račun "kavačkog klana" i njihovog šefa Radoja Zvicera. Žrtve su bile ili navodni "izdajnici" ove bande ili pripadnici suprotstavljenog "škaljarskog klana".

Goran Mihajlović iz Resnika, po Lalićevom svedočenju, otet je 1. aprila 2019, kada je odvezen u kuću u Ritopeku, gde je otrovan tako što su mu pripadnici klana ubrizgali cijanid iz šprica bez igle u usta. Potom su njegovo telo prevezli u jednu vikendicu u Surduku, u kojoj su Belivuk i njegovi saradnici spalili telo u buretu i bacili u Dunav.

Foto: Tanjug/Informer/Privatna arhiva

Aleksandar Gligorijević Puki (42) bio je član Belivukove navijačke grupe "Principi", ali su ga Belivuk i Miljković označili kao izdajnika. Oteli su ga i odveli u "klanicu" u Ritopeku, gde su ga satima mučili, pa zadavili i nožem na njegovim leđima urezali reč "izdaja". Sve su to slikali i te slike poslali "škaljarcima" preko Skaja. Nakon toga su raskomadali telo, samleli u mašini za mlevenje i bacili u Dunav.

Foto: printscreen/društvene mreže

Aleksandar Gligorijević Puki

Prema Lalićevim tvrdnjama, Goran Veličković Goksi (33) otet je 3. avgusta 2020. jer je radio za "škaljarce". Goksi je takođe odveden u Ritopek, gde mu je Miljković, nakon višesatnog mučenja, sekirom odsekao glavu. Nakon toga je samleven i i bačen u Dunav.

Foto: Privatna arhiva

Goran Veličković Goksi

Nikola Mitić (33) likvidiran je 10. avgusta 2020, samo nedelju dana nakon ubistva Goksija. Mitić je, kako je Lalić rekao, otet na Dedinju i odveden najpre u bunker na stadionu Partizana, gde je isprebijan, a zatim u Ritopek, gde su mu tokom mučenja odsekli prst, nakon čega je zadavljen, zaklan, samleven i bačen u Dunav.

Foto: nestalisrbija.rs

Nikola Mitić

Lazar Vukićević (31), "škaljarac" i navijač Crvene zvezde, po Lalićevom svedočenju, namamljen je 14. oktobra 2020. u Ritopek. Mučen je tako što su mu Belivukovi koljači lomili prste čekićem, tukli ga lopatom, nabijali mu dršku od metle u analni otvor, a zatim ga zadavili. Telo je raskomadano, samleveno i bačeno u Dunav.

Foto: printscreen

Zdravko Radojević (41) iz Koteža otet je i ubijen u "klanici" u Ritopeku 10. novembra 2020. Bio je u kumovskim odnosima sa Milošem Budimirom, jednim od najvažnijih pripadnika klana. Prema iskazu koji je Lalić dao pred sudom, Belivuk i Miljković su sumnjali da Radojević šuruje sa "škaljarskim klanom", pa je otet i odveden u Ritopek. Zatim su ga skinuli golog, položili na stomak, postavili mu dasku ispod glave, a Belivuk mu je sekirom odsekao glavu. Nakon toga je samleven i bačen u Dunav.

Foto: Informer DN

Marko Miljković i Zdravko Radojević

Milan Ljepoja (44) iz Niša otet je i likvidiran 9. decembra 2020. u Ritopeku, a razlog je bio taj što je Ljepoja navodno organizovao pokušaj ubistva Radoja Zvicera u Kijevu u maju 2020. Prema Lalićevom svedočenju, Ljepoja je pretučen u dvorištu, a zatim unet u kuću, gde su ga koljači skinuli golog. Tamo je zadavljen žicom, nakon čega ga je Belivuk zaklao. Telo je, kao i u ranijim slučajevima, samleveno i bačeno u Dunav.

Foto: Informer

Milan Ljepoja

Srđan Lalić je tokom višesatnog svedočenja opisao i ubistva koja nisu obuhvaćena optužnicom, a da li će tužilaštvo proširiti istragu protiv Belivukovog klana, ostaje da se vidi.

Misterija: Gde je novac klana?

Srđan Lalić tokom svedočenja ni u jednom trenutku nije pomenuo gde se nalazi ogroman novac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mesara. Sumnja se da je reč o desetinama miliona evra, kojima policajci još nisu ušli u trag. Nastavak suđenja zakazan je za danas (četvrtak), kada će se videti da li će Lalić nastaviti da svedoči, pa možda i otkrije gde je taj novac, ili je možda i završio izlaganje.

Tako je Lalić otkrio da je, po nalogu Miljkovića, 2. novembra 2019. u Ulici Grčića Milenka u Beogradu ubijen i Ljubomir Kića Marković (39), jedan od viđenijih navijača Partizana. Lalić tvrdi da je Kiću ubio pripadnik klana Ljubomir Lainović, uz pomoć saradnika Milije Brašnjovića.

Lalić je potvrdio da je Miljković naredio i ubistvo svog kuma Mirka Kojića Koje (46) 25. marta 2019. godine. Koju je, po rečima svedoka, Miljković zadavio kablom u Ritopeku, a telo je potom raskomadano i bačeno u Dunav.

Foto: Printscreen Pink

Srđan Lalić

Karatista Vlastimir Milošević (34), Miljkovićev kum, ubijen je 30. januara 2017. na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta. Za to ubistvo suđeno je Belivuku, Miljkoviću i Mirku Kojiću, ali oni su ubrzo oslobođeni optužbi, zato što je dokazni biološki materijal pod misterioznim okolnostima bio kontaminiran. Lalić je, međutim, pod zakletvom izjavio da je i sam učestvovao u praćenju Miloševića, a da ga je lično ubio Miljković.

Foto: Informer

Vlastimir Milošević

Svedok okrivljeni je otkrio i da je sa ostalim članovima Belivukove bande učestvovao u praćenju i likvidaciji istaknutih članova "škaljarskog klana" Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43) 19. januara 2020. u restoranu u Atini. Pucala su četvorica ubica, od koji su dvojica bili, po Lalićevim tvrdnjama, Ljubomir Lainović i Milija Brašnjović. Njima dvojici je Radoje Zvicer za taj posao obećao milion evra, ali im je isplaćeno samo po 250.000. Međutim, Lainović je ubrzo potom, po Belivukovom naređenju, likvidiran na Kosovu, a Brašnjović je nestao.

Lalić je, takođe, do detalja opisao trostruku likvidaciju u Crnoj Gori u oktobru 2020. (tužilaštvo te zemlje je već pokrenulo sudski postupak protiv Belivuka, Miljkovića i ostalih optuženih za taj zločin). Reč je o otmici i ubistvu Mileta Radulovića Kapetana (51) i njegovih prijatelja Damira Hodžića (23) i Adisa Spahića (33).

- Kapetana su Belivuk i Miljković namamili u jednu vikendicu u Crnoj Gori preko izvesnog Pište, koji je bio "trojanski konj" u "škaljarskom klanu", za šta ga je Zvicer nagradio sa milion evra. Belivuk i Janković su u vikendici odmah ubili Hodžića i Spahića, a Kapetana su oteli i zadavili ga kablom dva meseca kasnije - ispričao je Lalić.

Foto: ATA Images, Tanjug/Zoran Žestić, Informer/Miloš Rafailović

U međuvremenu, Miljković je preko Kapetanovog "skaj" telefona stupio u kontakt sa viđenijim "škaljarcima", među kojima je bio i Jovan Vukotić, pokušavajući da ih namami u klopku.
Lalić je objasnio i kako je došlo do likvidacije Aleksandra Šarca (35), koji je bio "pink panter" i blizak saradnik "škaljarskog klana". Šarca je upucao Lazar Ilić (24) u oktobru 2020. u sačekuši u TC "Ušće".

- Znali smo da je Šarac imao blindiran auto i pet kilograma kokaina uz sebe. Bio je oprezan, nosio je pancir. Ilića je angažovao Zvicerov saradnik Nikola Vušović i obećao mu 50.000 evra. To znam pošto se Zvicer žalio kasnije da mu Vušović traži pare jer nema da isplati pucača - rekao je Lalić.

Što se tiče Rileta Kapetana, za koga je Lalić rekao da je ubijen u Turskoj i nije mu pomenuo puno ime, najverovatnije se radi o "škaljarcu" Risti Mijoviću (31) sa Cetinja, koji je nestao pre dve godine. Zbog sumnje da ga je mučio, pa njegovo telo spalio i zakopao u dvorištu svoje vile u Istanbulu, u nedelju je uhapšen "kavčanin" Željko Bojanić (56) iz Kotora.

Zvicer u bekstvu

Izvesni Joka, kog je Lalić takođe pomenuo samo po nadimku, ubijen je, po Lalićevim rečima, 2020. u Španiji, u režiji "kavačkog klana". Po svemu sudeći, Joka je zapravo Jova Jovanović, jedan od vođa "škaljaraca". Sumnja se da ga je Miljković namamio preko "skaj" telefona Mileta Kapetana.

Foto: printscreen

Govoreći o ubistvu "škaljarca" Miloša Peruničića (41) iz Bara, koji je izrešetan u Marbelji 2. juna 2020, Lalić je rekao da su u tome učestvovali izvesni Nemanja Simić Simke i čovek po nadimku Duško.

- Peruničić je bio kum Alana Kožara. Miljković je uradio pripremu ubistva, Simke je pucao, a Duško je bio vozač - objasnio je Lalić.

Podsetimo, Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika koljačke bande uhapšeni su u Srbiji 4. februara 2021. pod sumnjom da su pod plaštom Partizanove navijačke grupe "Principi" radili za "kavački klan". Zvicer je ubrzo posle hapšenja Belivuka i njegove bande nestao i još je u bekstvu. E. I.

Nepoznata sudbina još tri osobe

Srđan Lalić je tokom svedočenja pomenuo još tri osobe, čija je sudbina nepoznata. Najpre je pomenuo da su Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, i Veljko Belivuk početkom 2016. od njega tražili da im pronađe plac u blizini Beograda kako bi tamo spalili neku dokumentaciju (Stanković je, inače, ubijen 12. oktobra 2016. u blizini Centralnog zatvora).

- Posle sam saznao da nisu palili papire nego nečiji leš, ali ne znam čije je to telo bilo - rekao je Lalić.

On je u nekoliko navrata pomenuo i Miliju Brašnjovića kao pucača "kavačkog klana", a ispostavilo se da je reč o sinovcu Mike Brašnjovića (53), koji je bio optužen u predmetu "stečajna mafija", a obesio se u pritvoru 2006. Lalić je za Miliju Brašnjovića rekao da mu se u međuvremenu izgubio svaki trag.

U svom iskazu Lalić je pomenuo i da su u Beogradu jedno vreme pratili "škaljarca" Gorana Vlaovića (35), pokušavajući da ga ubiju, ali nisu uspeli. Međutim, Vlaović je ipak likvidiran, ali tek 25. avgusta ove godine na Pagu, godinu i po dana nakon hapšenja Belivukove bande.

Bećirić: Tužilaštvo da proširi istragu

Advokat Denis Bećirić smatra da bi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal trebalo da pokrene istragu o zločinima koje je u svom iskazu pomenuo Srđan Lalić, a koji nisu obuhvaćeni optužnicom.

- U našem zakonu predviđeno je da, ako tužilaštvo sazna da je počinjeno neko krivično delo, ono to mora da istraži. Kako je tužilaštvo došlo do tih informacija, to nije važno. Mogli su da pročitaju i u novinama i da vide da je počinjeno krivično delo i da na osnovu toga nalože istragu i utvrđivanje činjenica. Ovde u konkretnom slučaju imamo da je svedok okrivljeni izneo saznanja o zločinima tokom svedočenja i tužilaštvo to sada mora da istraži - rekao je Bećirić, i dodao:

- Optuženi, ako se dokaže postojeća optužnica, mogu da budu osuđeni na maksimalnu kaznu, odnosno na doživotni zatvor, a tužilaštvo bi moglo posle da podigne i drugu optužnicu, kad se prikupi dovoljno dokaza. Međutim, ako se dokazi prikupe pre donošenja presude, postojeća optužnica se može proširiti i za ta ubistva koja do sada nisu bila procesuirana.

Milosavljević: Da se reaguje po sili zakona

Advokat Nebojša Milosavljević ističe da bi tužilaštvo moralo da reaguje po sili zakona nakon što je Srđan Lalić, pored sedam ubistava iz optužnice, svedočio o još 13 likvidacija.

- Tužilaštvo mora da utvrdi sve činjenice i da dobije dodatne informacije u vezi sa svim tim ubistvima. Verujem da će slike i prepiske sa aplikacije Skaj, za koju od početka svi okrivljeni tvrde da se ne sme koristiti kao dokaz, ipak na kraju biti priznati kao dokazni materijal. Već smo imali slučaj na jednom suđenju kod nas da je sadržaj sa Skaja priznat kao dokaz, ali ta presuda još nije pravosnažna - uveren je Milosavljević.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ohica

pre 1 godinu

Ja koliko se secam, predsednik rece da u poslednjih nekoliko godina nije bilo nijedno mafijasko ubistvo! Sta je sad ovo?

kriveljan

pre 1 godinu

Jel' se to hvalite odredima smrti iz SNS kartela? Šta je sa Rošavim, kako je?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija