• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

29.11.2022

15:39

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRIMANJE MITA! Bivši upravnik KPZ Niš i tri saučesnika uskoro pred sudom!

infomer.rs

Vesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRIMANJE MITA! Bivši upravnik KPZ Niš i tri saučesnika uskoro pred sudom!

Podeli vest

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podiglo je optužnicu protiv bivšeg upravnika Kazneno popravnog zavoda u Nišu Dejana Panića, vaspitača u ovoj ustanovi Snežane Milikić i Hidajeta Jašarevića zbog primanja mita dok se Darko I. tereti za davanje mita.

- Više javno tužilaštvo Posebno odeljenja za suzbijanje korupcije podiglo je optužnicu zbog opravdane sumnje da su četvoro optuženih u periodu od 17. novembra 2021. godine do decembra 2021. godine svesni svojih radnji, činjenice da su one protivpravne i zabranjene počinili delo primanja odnosno davanja mita – navelo je VJT u Nišu u optužnom aktu.

Dejan Panić kao službeno lice upravnik Kazneno popravnog zavoda u Niš je kako navodi tužilaštvo „ posredno zahtevao i primio određeni novčani iznos za sebe da u vezi sa svojim službenim ovlašćenjem izvrši službenu radnju koju ne bi smeo izvršiti. Konkretno, on se tereti da je obezbedio da se u izveštaj o vladanju i ponašanju osuđenog lica sačinjenoj po molbi za uslovni otpust unese zaključak „ da je mala verovatnoća od ponovljenog vršenja krivičnog dela iako ovaj zaključak nijež mogao biti formiran na osnovu kriterijuma definisanih pravilnikom o tretmanu, programu postupanja, rasvrstavanju i naknadnom razvrstavanju osuđenih lica.“ Taj zaključak je bilo neophodno uneti u izveštaj o vladanju  kako bi se kod suda ishodovalo usvajanje molbe osuđenika za uslovni otpust.

Hidajet Jašarević i Snežana Milikić se terete da su mu u ovom delu umišljajno pomogli i to tako što je Jašarević po dogovoru sa upravnikom stupio u kontakt sa Darkom koji je ispunio formalni uslov za podnošenje molbe za uslovni otpust.

- Prilikom telefonskih razgovora obećao je da će mu upravnik obezbediti da izveštaj o vladanju i ponašanju osuđenog lica sadrži pozitivno mišljenje KPZ o stepenu ispunjenosti programa postupanja i opravdanosti uslovnog otpusta ali da za  to traži iznos od pet hiljada evra na šta je osuđenik pristao – navelo je VJT u Nišu.

Foto: D.K.

Dejan Panić

Darko I. je 28. novembra sproveo dogovor pa je u restoranu hotela  u okolini Kragujevca optuženom Hidajetu predao dogovoreni iznos a on je taj novac 5. decembra u kafani u mestu Zlatari uručio Paniću.

- Upravnik je 7.decembra doneo pozitivan izveštaj o vladanju i ponašanju osuđenog pri čemu mu je pomogla vaspitač koja je kao realizator tretmana za osuđenika sačinila i potpisala pozitivan izveštaj o vladanju i ponašanju a potom i formulisala mišljenje zavoda o stepenu ispunjenosti programa postupanja i opravdanosti uslovnog otpusta u koji je po prethodnom dogovoru sa upravnikom, unela navedeni sporni zaključak. Tako sačinjeno mišljenje upravnik je potpisao i dostavio Višem sudu u Kragujevcu čime je izvršio krivično delo primanje mita iz člana 367 stav 3 u vezi stava 1 Krivipčnog zakonika – navelo je VJT.

VJT je za primanje mita u pomaganju optužilo i Hidajeta Jašarevića kao i vaspitača Snežanu Milikić dok se osuđenik Darko I. tereti za davanje mita iz člana 368 stav 1 Krivičnog zakonika.

Krivični zakonik za delo iz člana 367 stav 3 a koje se odnosi na primanje mita od strane službenih lica, predviđa kaznu zatvora od tri do 15 godina. Osuđenik koji je davao mito da bi ranije napustio zatvor  mogao bi da dobije zatvor od šest meseci do pet godina. Svi oni su uhapšeni 22. decembra prošle godine a postupanje u ovom slučaju preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu.

Međutim, nakon sprovedene istrage odlučeno je da se predmet na dalje postupanje uputi Višem javnom tužilaštvu u Nišu. S obzirom na to da je optužnica Višeg javnog tužilaštva stupila na pravnu snagu, zakazano je i pripremno ročište u ovom predmetu nakon čega će početi i glavni pretres pred Višim sudom u  Nišu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija