• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

26.12.2022

11:51

GRADONAČELNIK PIROTA: VANREDNA SITUACIJA OSTAJE NA SNAZI, cistrena sa amonijakom nije završila u Nišavi

D.K.

Vesti

GRADONAČELNIK PIROTA: VANREDNA SITUACIJA OSTAJE NA SNAZI, cistrena sa amonijakom nije završila u Nišavi

Podeli vest

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas da vanredna situacija u ovom gradu ostaje na snazi ali da građani nisu ugroženi, te da je najbolja vest da cisterna sa amonijakom koja je juče izletela sa pruge, nije završila u Nišavi, kako se isprva smatralo

Gradonačelnik je istakao da je jutros mobilnim instrumentima izmerena koncentracija amonijaka na pet lokacija u gradu, rezultat je 0. 

- Ali je koncentracija amonijaka blizu mesta događaja povećana. Angažovaćemo ljude iz Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda i Ministarstva za zaštitu životne sredine da postave mobilne aparature za merenje amonijaka koje ćemo najverovatnije locirati u industrijskoj zoni jer je ona najbliža mestu događaja i blagovremeno obaveštavati građane o rezultatima merenja - kazao je Vasić na konferenciji za štampu kojoj je prisustvovao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i zamenik načelnika sektora za vanredne situacije MUP -a Srbije Boban Stevanović.

Foto: Informer

 

Komentarišući akcident do koga je došlo juče na pruzi između Pirota i Bele Palanke, Vasić je saopštio da su iskliznule četiri cisterne.

- Od 20 cisterni, četiri su skliznule iz šina, iz jedne curi amonijak, ekipa koja je na licu mesta utvrđuje da li moće da se izvrši zaptivanje te cisterne. Po nekim slobodnim procenama pola cisterne je već iscurelo u vazduh, nadamo se da veće štete neće biti. Najvažnije je da nema dodira amonijaka sa rekom Nišavom, to nam se učinilo zbog gustog dima do čega dolazi usled hemijske reakcije amonijaka sa vodom ali se ispostavilo daje gas reagovao sa maglom iz atmosfere - rekao je gradonačelnik Pirota.

Foto: D.K.

 

Vasić je istakao da je formirana komisija koja je u zasedanju, a koja će dati instrukcije za dalje postupanje.

- Komisiju je formirana od Ministarstva infrastrukture, vlasnika robe, Centra za vanredne situacije i ljudi koji imaju iskustva na terenu od kojih Štab za vanredne situacije očekuje instrukcije za dalje postupanje. Od njih zavisi da li ćemo vanrednu situaciju produžavati li ćemo je ukidati, da li ćemo deci naložiti da idu u školu ili da se drži onlajn nastava. Danas će onlajn nastavi sigurno biti ali u toku dana ćemo odlučiti da li će đaci sutra ići u školu.  Naši dalji koraci zavise od stanja na terenu, od koncentracije amonijaka, od stanja cisterne od toga šta će nam ta stručna komisija reći na koji način to možemo otkloniti. Što se tiče trenutne situacije, možemo reći da su građani bezbedni ali je preporuka na osnovu saveta iz Zavoda za javno zdravlje da ne napuštaju domove bez preke potrebe  a ako to ipak učine da nose maske KN 95. Stanje na terenu se neprestano prati, moj pomoćnik  za mesne zajednice je u kontaktu sa ljudima koji žive na toj teritoriji Staničenje, Crničevo  i Sopotski Han . Tri porodice iz Sopotskog Hana su evakuisane ali  tamo imaju i životinje, omogćićemo uz pomoć MUP -a da večeras dođu do svojih kuća, onda ćemo ih ponovo vratiti u grad da noć provedu na bezbednom mestu - objasnio je Vasić.

Foto: informer

 

Gradonačelnik je kazao da se uzrok iskliznuća cisterni ne zna.

- Uzroci se pretpostavljau, sada se bavimo saniranjem i sprečavanjem štete. Snabdevanje grada je uredno a što se tiče otvaranja autoputa, to zavisi od izveštaja Komisije. Vrši se merenje koncentracije amonijaka, predlažu mere kako ukloniti cisternu, te informacije očekujemo za sat i po do dva, od toga će zavisiti naše dalje postupanje. Lično ne verujem da će autoptu u toku današnjeg dana biti deblokiran - zaključio je Vasić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17