• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

06.01.2023

17:15

UGLEDALI SU PRIZOR KOJI LEDI KRV U ŽILAMA, A ODAHNULI TEK KAD JE MATEJ PRODISAO! Iz šahta dubokog nekoliko metara izbavljen trogodišnjak

R.B.

Vesti

UGLEDALI SU PRIZOR KOJI LEDI KRV U ŽILAMA, A ODAHNULI TEK KAD JE MATEJ PRODISAO! Iz šahta dubokog nekoliko metara izbavljen trogodišnjak

Podeli vest

Kad čuješ krik majke i vidiš komešanje ljudi, a znaš da si potreban nekom, ne razmišljaš

Ne odlažeš problem, ne stojiš, nego potrčiš i daš sve od sebe da pomogneš - i danas isto, gotovo uglas govore Saša Lalić (26) i Andrija Trifunović (29), vatrogasci spasioci iz Zaječara, kao i 13. juna prošle godine, kada su iz šahta punog vode, izvukli trogodišnjeg Mateju M. i reanimacijom mu spasli život.

Kao što to čine poslednje tri godine, Lalić i Trifunović, drugovi i kolege, nakon završene dnevne smene, vraćali su se zajedno kući i vozeći pored Popove plaže videli su dramu.

- Gužva, vriska i cika na šetalištu. Kolega je usporio da proverimo da li je neka svađa ili tuča. Iz meteža se čulo da neko pominje dete. Zaustavili smo se i istrčali - kaže Andrija Trifunović.

Ugledali su prizor od koga se ledi krv u žilama. Prolaznici su se tiskali oko izbezumljene majke, panično dozivajući pomoć, a iz šahta u koji je upao mališan šetajući sa majkom, gotovo da se opipljivo mogla čuti jedino - tišina. Sablasna i teška. Vreme je izmicalo...

- Samo smo stopala detetova videli u toj tmini. Procenili smo da je dubina oko četiri metra, plus voda. Kolega je otrčao do vozila, uzeo sajlu za vuču i opasao se oko grudi - priča Trifunović.

- Nije bilo vremena da sajlu vežemo, pa smo je samo zategli oko mog grudnog koša. U tom prostoru nisam uspeo da lepo priđem detetu jer je šaht bio uzan. Zgrabio sam ga za nogu i dao znak kolegi da nas podigne. Nisam obraćao pažnju na sajlu koja se zatezala oko mene, cepajući mi majicu i stvarajući modrice - nastavlja Saša Lalić.

Tu na pločniku šetališta drama se nastavila: Mateja nije davao znake života.

- Bio je bez svesti, modar u licu i ukočene vilice. Odmah sam počeo reanimaciju srca, kako sam znao i umeo. Samo smo razmišljali da dečaku bude bolje. Odahnuli smo kad je počeo da diše, kad je došao sebi. Predali smo ga Hitnoj pomoći koja je u međuvremenu stigla - kaže nam Andrija.

Slučajno ili ne, Mateja i Andrija su rođeni istog dana, 26. jula.

- Nismo bili u Zaječaru kad je Mateja slavio treći rođendan pa nismo mogli da budemo gosti na njegovoj zabavi, ali smo otišli posle. Ostali smo u kontaktu, čujemo se i vidimo povremeno. Pazimo na njega - kažu ovi skromni mladići.

Pravovremena i efikasna reakcija dvojice zaječarskih vatrogasaca i spasavanje života dečaka koji u trenutku drame nije imao ni tri godine, odjeknula je Srbijom. A, njih dvojica vele da su radila svoj posao.

- Ipak, svi nas od tada gledaju drugačije, ali mi ovaj posao radimo svaki dan, a on je takav da spasavamo ljude, životinje, imovinu... Lepo jeste, ali je deo onog što smo izabrali za svoje zanimanje. Maštali smo o ovom pozivu još kao deca - kaže Lalić, koji je vatrogasac spasilac već tri godine.

Njegov drug i godinu iskusniji, Andrija Trifunović dodaje:

- Kolege su nas poštovale i pre letošnjeg događaja, ali su oduševljeni jer su ovim našim delom i naša jedinica i vatrogastvo podignuti na neki viši nivo. To je divan osećaj.

Cela Srbija zna za nas!

ANĐELI ČUVARI

Nemio događaj, srećom, na dečaku nije ostavio posledice. Sada uživa u detinjstvu radujući se sa svojim najbližima i drugarima.

- Nema dana da ne pita kada ću da ga vodim kod njegovih vatrogasaca, da ih vidi. Stalno ih pominje. Nemam reči da im se zahvalim - kaže Matejina majka Anita Božilović. - Moje dete je dobilo prijatelje za ceo život, dvojicu anđela čuvara, Sašu i Andriju.

NAGRADA I MEDALjA

Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Sašu Lalića i Andriju Trifunovića zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva. Ova dvojica odvažnih momaka su i prvi dobitnici nagrade za hrabrost “Hajduk Veljko” Grada Zaječara.

- Velika su čast ove nagrade. Znače i nama lično, a i našoj jedinici jer pokazuju da neko vidi i ceni ono što radimo svakodnevno - kažu naši heroji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija