• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija/Informer.rs

26.01.2023

17:03

UBIJENI BOJAN MIRKOVIĆ PRAĆEN "SPECIJALNIM" TELEFONIMA! Tužilaštvo razotkrilo TAJNO POZNANSTVO DVOJICE OPTUŽENIH

Vesti

UBIJENI BOJAN MIRKOVIĆ PRAĆEN "SPECIJALNIM" TELEFONIMA! Tužilaštvo razotkrilo TAJNO POZNANSTVO DVOJICE OPTUŽENIH

Podeli vest

U nastavku suđenja optuženima za ubistvo Bojana Mirkovića (34) 12. novembra 2020. godine, u beogradskom naselju Belvil svedočio je Dragomir Vasiljević, veštak za telekomunikacije, koji je radio prostorno-vrememsko veštačenje mobilnog telefona kojim je praćen ubijeni

Na optuženičkoj klupi nalaze se Ivan Nikčević, Lazar Tejić, Bojan Kovačević i Dušan Kokoruš.

Vasiljević je analizirao prostorno-vremensko veštačenje baznih stanica mobilnih telefona "Samsung S-7", kojeg je nazvao "specijalom-1", zatim GPS ("specijala-2") i privatnog telefona koji je oduzet od Dušana Kokoruša prilikom hapšenja.  

Utvrdio je da se u više navrata bazna stanica "specijale-1" poklapa sa baznom stanicom privatnog telefona oduzetog od Kokoruša, na baznoj stanici Batajnica-Toplana.

Oni su preko telefona "Samsung S-7"( "specijala-1"), a koji je bio povezan sa GPS uređajem, kojeg su postavili ispod Mirkovićeva automobila pratili njegovo kretanje.

Veštak je utvrdio da je u privatnom telefonu Kokoruša bila inostrana kartica, kao i da sa tog broja nikad nije bilo SMS kontakata, niti bilo kakve druge komunikacije. Kako je ustanovio, mobilni je radio po principu internet veze i aplikacija. Prema njemu, zaključio je da je reč o zaštićenim aplikacijama, odnosno kriptovanom telefonu.

Foto: Informer - Zoran Sinko/Tanjug

 

Signal tog telefona se poklapa sa signalom aparata "Samsung S-7", koji je sudski veštak označio kao "specijal-1", dok je "specijal -2"  bio GPS i kartica u njemu koji su nađeni ispod Mirkovićevog automobila. Broj koji se nalazio u GPS je isti onaj koji je Nikčević kupio na trafici Buvljaka, što je i sam naveo u svojoj izjavi. 

"Specijala-1" je telefon "Samsung S- 7", u kojem je bila jedna kartica, a u "specijali-2" je bio GPS sa karticom. Bazna stanica "specijale-1" je bila Batajnica-Toplana. Od Kokoruša je oduzet njegov privatni telefon u kojem je bio inostrani broj. Kada je taj telefon veštačen, signal tog telefona, odnosno bazna stanica, preklapao se više puta sa istom baznom stanicom u Batajnici-Toplana, gde je bila "specijala-1". Odatle i proizlazi zaključak da je Kokoruš i koristio "specijalu-1" i koristio je za praćenje Mirkovića.

Prema nalazu veštaka, DNK optuženog Kokoruša je nađen na kartici "specijala - 2" (GPS) i kartici koja je bila njemu. Kod Lazara Tejića nađen DNK trag koji postavio pod automobila Bojana Mirkovića. 

U KUĆNOM PRITVORU SA NANOGICOM

Više tužilaštvo je ustanovilo da se Nikčević i Kokoruž odranije poznaju. Naime, Tužilaštvo je tražilo dokaz da li su oni nekad zaustavljani od saobraćajne policije.

Utvrđeno je da Kokoruža 2020. legitimisala saobraćajna policija kada je vozio "smart", koji je bio iznajmljen od jedne renta-kar agencije. Proverom je ustanovljeno da je "smart" iznajmio Nikčević, neposredno pre zločina.

DNK je Lazara Tejića je su pronađen na GPS uređaju, a od Kokoruže na obe kartice.

Inače, Nikčević je pušten na slobodu bez jemstva, iako ga je nudio u više navrata. Zamenik tužioca razjasnio je na početku jučerašnjeg suđenja da oni nisu dali bezuslovnu saglasnost da se optuženi Ivan Nikčević pusti na slobodu. Kako je objasnio, tužilaštvo je dalo saglasnost za jemstvo od 70.000 evra, koje je ponudio Nikčević i da se pusti u kućni pritvor sa nanogicom.

Viši sud je odbio jemstvo, a Apelacioni sud je posle toga razmatrao žalbu odbrane na ranije rešenje Višeg suda o produženju pritvora Nikčeviću i ocenio da posle dve godine ne postoji više osnov da mu se produžava zbog uznemirenja javnosti, jer je samo po toj tački i bio u pritvoru. Tužilac je naglasio da oni nisu dali saglasnost da se Nikčeviću ukine pritvor.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februara, a vrlo je moguće da se proces uskoro okonča. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija