• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.V.

03.02.2023

09:54

TRI GODINE OD UBISTVA STEFANA FILIĆA I DALJE BEZ PRAVOSNAŽNE PRESUDE! Za zločin ispred diskoteke Brodolom NEMA KAZNE?!

Vesti

TRI GODINE OD UBISTVA STEFANA FILIĆA I DALJE BEZ PRAVOSNAŽNE PRESUDE! Za zločin ispred diskoteke Brodolom NEMA KAZNE?!

Podeli vest

Ni nakon tri godine od tragične smrti osamnaestogodišnjeg Stefana Filića iz Starog sela, nema pravosnažne presude za okrivljene koji su ga 2. februara 2020. godine pretukli ispred diskoteke “Brodolom” u Velikoj Plani, zbog čega je, nakon 30 sati provedenih u komi i preminuor

Porodica i prijatelji, paljenjem sveća i polaganjem cveća na mestu na kojem je mučki pretučen, obeležili su trogodišnjicu ubistva, a potom posetili i njegov grob, gde je održan parastos.

- Oduzeli su nam te i to ne možemo da oprostimo, nemoj niko ni da traži od nas. Tri godine posle tvog odlaska čekamo da dobiješ bar mir koji zaslužuješ,da pravda dođe po svoje, a nje nema, ni ne nazire se. Sedimo i čekamo, ne znamo ni koga, ni šta?

Foto: J.V.

 

Ko će nama, jednoj ranjenoj generaciji, pokazati lice pravde, kada će ova naša zemlja Srbija biti zemlja pravednosti? Kad će ova zemlja biti na našoj strani, na strani jedne majke koja je izgubila parče svoje duše? Da li je moguće da posle tri godine još uvek nema osuđenih, nego samo okrivljenih? Da li je moguće da još uvek niko ne odgovara za tvoje ubistvo? – poručila je, između ostalog, u ime okupljenih, Anđela, Stefanova drugarica iz odeljenja.

Viši sud u Smederevu je u januaru prošle godine krivim proglasio Nikolu Bojovića (24) i Mitra Pandurevića (22) za saizvršilaštvo u teškom ubistvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, za šta im je izrečena kazna od 18, odnosno 15 godina zatvora.

Apelacioni sud je, međutim, usvajanjem žalbe odbrane, tu presudu ukinuo u avgustu i predmet vratio Višem sudu u Smederevu na ponovno suđenje. Ponovljen postupak počeo je u novembru, a u međuvremenu je doneta odluka da glavni pretres bude zatvoren za javnost. Takođe, odlukom Veća Apelacionog suda, Mitru Pandureviću, jednom od okrivljenih, je ukinut pritvor i završetak postupka sada čeka kod kuće sa nanogicom.

Foto: J.V.

 

- Zamenom zatvorskog pritvora za kućni sa nanogvicom, optuženom Mitru Pandureviću, žalbeno veće Apelacionog suda je još jednom donelo odluku kojom smo mi kao roditelji duboko povređeni i poniženi, ali nekako i dalje verujemo u pravosudne organe i nadamo se da će pravda biti utvrđena i da će se optuženi kazniti adekvatnim kaznama za delo koje su počinili.

Nije lako sresti se oči u oči na parkingu smederevske Tvrđave sa optuženim za ubistvo vašeg deteta, gledati kako ga porodica odvodi kući bez neke posebne pratnje i ostati zdrav, što se naravno nije moglo ni desiti, jer je Stefanova majka završila u hitnoj i danima bila loše.

Foto: J.V.

Stefan Filić

Sud je smatrao da, pošto je prošlo tri godine od ubistva,,i zbog dužine trajanja suđenja, proces može da se nesmetano odvija i ovako. Ako je tri godine dovoljno, zašto Stefan nije došao majci za praznike. Da li je tri godine pod zemljom isto što i tri godine u pritvoru? – pita se porodica Filić
u otvorenom pismu javnosti.

Navode da bi porodica Filić ovakvu zamenu pritvora oberučke prihvatila da je moguće da joj se Stefan vrati i da bi sve ostalo bilo nebitno. I dalje istrajavaju u veri u pravosudni sistem, u nadi da će pravda za Stefana biti zadovoljena. Nastavak glavnog pretresa u ponovljenom postupku pred Višim sudom u Smederevu zakazan je za 9. mart.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija