• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.03.2023

11:23

OTVORENO PISMO UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE! Radi se o isključivo političkoj ideji da se ruše legitimno izabrani rukovodioci

Vesti

OTVORENO PISMO UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE! Radi se o isključivo političkoj ideji da se ruše legitimno izabrani rukovodioci

Podeli vest

Povodom juče održanog tzv. protesta u Beogradu, UST izražava zadovoljstvo što su sudije i tužioci pokazali da su dostojanstveni i pravi profesionalci, te da ne predstavljaju "sredstvo" kojom politički motivisani pojedinci i interesne grupe mogu olako da manipulišu.

Naime, sastav učesnika juče održanog skupa, jasno potvrđuje sve ono što je svim neostrašćenima bilo jasno od samog početka, odnosno da se radi o isključivo političkoj ideji da se na bilo koji način, pa makar i pod parolom navodne zabrinutosti za samostalnost zamenica tužioca, pokuša sa rušenjem legitimno izabranih rukovodilaca državnih organa, a zapravo pokušaja da se ruši država preko nasilnog urušavanja institucija. S obzirom da su se na prste ruke mogli izbrojati nosioci pravosudnih funkcija, među kojima čak nisu bile prisutne ni navodno oštećene zamenice tužioca, a da su većinu od nekoliko stotina okupljenih "zabrinutih" građana, činili istaknuti i već odavno osvedočeni politički predstavnici određenih partija i pokreta, kao i predstavnici određenih stranih ambasada, jasno je da sudije i tužioci nisu podlegli ovom jeftinom triku i pokazali su da su dostojni i svesni svoje društvene uloge.

Kada bi sudije i tužioci stvarno mislili da se institucionalna pitanja rešavaju na ulicama onda bi ova država imala daleko ozbiljniji problem. A ako predstavnici određenih političkih partija i njihovi agitatori do te mere nemaju poštovanje za nosioce pravosudnih funkcija, nego misle da će njima moći da upravljaju kao marionetama koji se "na pištaljku" i preko društvenih mreža pozivaju da izađu na ulicu, onda to govori i o izuzetno niskom stepenu svesti tih i takvih političkih predstavnika koji time jasno pokazuju do koje mere su spremni da unižavaju predstavnike najuvaženijih društvenih zvanja, zarad svoje promocije i postizanja ličnih ciljeva. Da li je u ovom momentu, kada već duže vreme nije bilo okupljanja na otvorenom bilo zbog litijuma, ekologiije, izbora ili nečeg slično, bilo potrebno osmisliti neki razlog da se kao vesnici proleća protagonisti određenih ideja prošetaju ulicama glavnog grada, pa se kao zgodan motiv nametnulo pravosuđe kao večito "slaba" tačka. Slaba tačka samo zato što sve interesne i zainteresovane strane, od kad je sveta i veka, pokušavaju da je stave pod svoju kontrolu, ili zato što su nedavna dešavanja u pravosuđu vezana za ustavne amandmane i set pravosudnih zakona, dovela do razilaženja prirodnih saveznika sa zajedničkim imeniteljem. 

UST ukazuje da se određena slabost pojedinih nosilaca javnotužilačke funkcije pokazala kroz prihvatanje direktnih ili indirektnih pritisaka rukovodilaca pojedinih osnovnih tužilaštava u Beogradu, ali to i ne čudi jer su isti oni, pre samo nepunih mesec dana, od strane Višeg javnog tužioca, bili javno opomenuti zbog svog selektivnog rada u vezi sa nelegalnom gradnjom. Takođe se pokazalo da ne postoji nikakva spontanost kao reakcija na neki nazovi problem, jer su odmah u samo nekoliko dana, aktivirani svi resursi dobro poznatih mehanizama političke propagande: svakodnevne TV emisije na određenim medijima i to potpuno jednobraznog sastava istomislećih gostiju, ovog puta i bukvalno - svi iz istog udruženja, svakodnevni tekstovi sa friško izašlim naslovnicama opet određenih elektronskih i štampanih medija, skupljanje potpisa po tužilaštvima sve do organizovanja protesta, pa je gotovo neverovatno da još uvek ima mislećih ljudi koji mogu da poveruju u spontanost akcije i reakcije. Začuđuje pak da su pojedini nosioci pravosudnih funkcija, odnosno navodno oštećene zamenice VJT, dozvolile da njihova imena, likovi i dela budu korišćeni kao "zaštitna lica" političke kampanje na naslovnicama sa proklamacijama. Zaista izražavamo žaljenje da su koleginice dozvolile da se njihove zavidne dugogodišnje karijere u pravosuđu (zlo)upotrebe za tuđe ciljeve i da dozvole sebi da ih podržavaju na "protestnom skupu" građani sa ponižavajućim transparentom "Babe se biju za Srbiju". Bez obzira na različita opredeljenja, bez obzira na potencijalne razlike u određenim stavovima, pružamo punu podršku koleginicama Savović i Paunović i nudimo zaštitu od besprizornog iskorišćavanja i srozavanja povlačenjem njihovih imena po beogradskom asfaltu, a sve za nečiji tuđi ćar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Pa naravno.... a bilo bi lepo da se negde jasno pročita koje "smenjena" tužiteljka, gde je i kada radila, kada je osnovano odelenje tužilaštva gde je radila, ko je bio načelnik tog odeljenja a i kako funkcioniše protok dokumentacije, tj. ko odlučuje kada i protiv koga će biti zatraženo privođenje/saslušanje i podizanje krivične optužbe... ovako se stiče utisak da je dotična bila država u državi, alfa i omega, maltene Eliot Nes ali iz filma.... a radilo se o zameniku tužioca jednog od mnogih odelenja Javnog tužilaštva.

UST: I dalje bez rešenja u pogledu VSS i plata sudija
Hronika

UST: I dalje bez rešenja u pogledu VSS i plata sudija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da su u nacrtima seta novih sudijskih zakona i dalje ostala nerešena i neadekvatno rešena suštinska pitanja za nezavisno i samostalno funkcionisanje sudstva, pre svega pitanja sudijskih plata i sastava i uloge Visokog saveta sudstva (VSS), tela koje će birati i razrešavati sudije

04.01.2023

12:28

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija