• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.03.2023

11:10

Savet za monotoring trazi razrešenje tužiteljki zbog sastanka sa ambasadorom SAD

Informer

Vesti

Savet za monotoring trazi razrešenje tužiteljki zbog sastanka sa ambasadorom SAD

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" podneo je Disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca disciplinsku prijavu protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, zbog njihovog neovlašćenog sastanka sa američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom 23. marta 2023. godine u ambasadi SAD u Beogradu.

"Transparentnost" zahteva pokretanje postupka protiv ove dve zamenice javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, jer, kako tvrdi, postoji očiglena opasnost po javnotužilački sistem Republike Srbije koja se mora otkloniti zakonom propisanim postupkom i razrešenjem imenovanih tužiteljki zbog činjenice "da nisu nezavisne u odnosu na druge države, što je im je zakonska obaveza".

Ambasada je istog dana po održanom aastanku Hila i tužiteljki na svom službenom nalogu na društvenoj mreži Tviter objavila informaciju o sastanku ambasadora Кristofera Hila sa zamenicama javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojanom Savović i Jasminom Paunović i u pomenutoj objavi nedvosmisleno saopštila da su imenovane kao tužioci partneri navedene ambasade.

Savet za monitoring zbog toga traži od Državnog veća tužilaca da se u displinskom postupku dobiju odgovori o tome da li su tužiteljke imale dozvolu rukovodioca organa u kojem su zaposlene, odnosno angažovane, da u svojstvu nosilaca javnotužilačke funkcije održe sastanak sa ambasadorom strane države, kako je to navedeno u objavi.

Takođe pita i "kako se može znati da imenovane tokom sastanka nisu saopštile informacije o istragama ili informacije kojima raspolažu, a tiču se rada javnog tužilaštvu i u kom svojstvu, po čijem odobrenju i na koji način su navedene tužiteljke partneri strane države, imajući u vidu da su nosioci javne funkcije u Republici Srbiji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stradija

pre 1 godinu

A taman su razradili posao u EPS-u i onda dođoše ove dve ????

Tužilac

pre 1 godinu

Nema tu mnogo da se nagađa ili razmišlja - obe tužiteljke MOMENTALNO RAZREŠITI sa funkcije tužilaca zbog nezakonitog šurovanja sa ambasadom strane zemlje, koja god da je a pogotovo Amerike. Neka idu u Ameriku pa neka tamo budu "partnerke" i neka određiju rukovodiocu šta će da rade. Sada je mnogo jasnije iz kog grma je izašao zec i zašto su gospođe onako drčne.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija