• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S./T. I.

31.03.2023

06:40

OTAC, NIJE NI PITAO ZA ROĐENO DETE! Sramno držanje monstruma na saslušanju u tužilaštvu VADI SE NA ALKOHOL I DROGU

Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

OTAC, NIJE NI PITAO ZA ROĐENO DETE! Sramno držanje monstruma na saslušanju u tužilaštvu VADI SE NA ALKOHOL I DROGU

Podeli vest

Uroš Pašajlić (38), koji je godinama držao ćerku Lanu (8) zaključanu u kupatilu u iznajmljenom stanu na Mirijevu, pokušava da se opravda time što je narkoman i alkoholičar, za dete nije ni pitao!

On se juče u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem, ali je pomenuo da je dugogodišnji zavisnik od droge i alkohola. Za dete, koje je u teškom stanju, neuhranjeno i dehidrirano zbrinuto u bolnici, nije ni pitao i ponašao sa kao da ga Lana i ne zanima. Samo bi se s vremena na vreme stresao, kao da je u narkomanskoj krizi!

Foto: printscreen

Priveden u pratnji inspektora u tužilaštvo 

Određen mu pritvor

Iz Prvog osnovnog suda potvrdili su juče da je Pašajliću određen pritvor do 30 dana.

"Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi ponovio krivično delo, zatim zbog mogućnosti da bi boravkom na slobodi ometao postupak uticajem na svedoke, kao i zbog težine i posledica krivičnog dela i uznemirenja javnosti", saopštio je sud.

Prema nezvaničnim saznanjima, Pašajlić je juče prilikom sprovođenja iz pritvora u tužilaštvo delovao spokojno i opušteno, ali je tokom saslušanja na trenutke delovao nervozno.

Grgur: Psihijatrijsko veštačenje presudno

Advokat Gvozden Grgur kaže da Uroš Pašajlić teoretski može da izbegne suđenje ukoliko bude proglašen neuračunljivim. Tada bi bio upućen na lečenje, koje može trajati i do kraja života.
- U konkretnom slučaju, s obzirom na to da se radi o dugogodišnjem zavisniku od droga i alkohola, osumnjičeni će biti podvrgnut psihijatrijsko-psihološkom veštačenju na okolnost da li boluje od neke duševne bolesti. Odnosno, da se utvrdi da li mu je uračunljivost bila smanjena u vreme izvršenja krivičnih dela - kaže Grgur i naglašava:
- Ukoliko se utvrdi da se radi o duševno oboleloj osobi, koja nije uračunljiva, njemu se ne može suditi, već mu sud može izreći meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zatvorenoj ustanovi. Ova mera može trajati dok za tim postoji potreba, ali najčešće se dešava da traje doživotno.

- Otkad je uhapšen, nijednom nije pitao za ćerku, ponaša se kao da ga uopšte nije briga za nju. Na saslušanju se u pojedinim momentima nekontrolisano tresao, verovatno zbog apstinencijalne krize - otkrio nam je sagovornik iz istrage.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičeni se tereti za nasilje u porodici, odnosno, da je duže od dve godine "bezobzirnim ponašanjem ugrožavao ćerkin život".

- U toku postupka utvrdiće se da li će osumnjičeni odgovarati i za zapuštanje i zlostavljanje deteta, kao i za kršenje porodičnih obaveza - precizirano nam je u tužilaštvu.

Pored toga, Pašajlić bi mogao da odgovara i za nasilje u porodici i za otmicu, jer je 19. marta brutalno pretukao ljubavnicu Ivanu L. (47) u njenom stanu u Krnjači, nakon čega ju je tamo držao zatočenu narednih pet dana. Ona je 24. marta pobegla iz stana i otrčala u policiju, gde ga je prijavila za nasilje, ali je otkrila i da Uroš godinama drži u ropstvu svoju ćerku. Policija je odmah ušla u Pašajlićev stan u Mirijevu i zatekla devojčicu u kadi, potpuno zapuštenu.

Foto: Z.G.

 
Centar pod lupom

Tokom istrage tužilaštvo će saslušati i druge svedoke koji bi mogli imati saznanja od značaja za ovaj postupak. Naloženo je i psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, kao i sudsko-medicinsko veštačenje povreda kod Ivane L.:

"Od Dečije klinike će biti pribavljena medicinska dokumentacija za maloletnu Lanu kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju primljena u tu bolnicu. Istovremeno, policija će u saradnji s tužilaštvom utvrditi eventualnu odgovornost drugih osoba i institucija, koje su na posredan način dovele do toga da devojčica godinama živi u nehumanim uslovima".

U ovom slučaju, po svemu sudeći, biće od presudnog značaja da se utvrdi odgovornost nadležnih iz Centra za socijalni rad.

Podsetimo, mala Lana je spasena iz stana u Mirijevu u poslednji čas jer je bila na ivici toga da umre od gladi. Nije u stanju samostalno ni da jede ni da stoji, ima jedva 15 kilograma, a medicinsko osoblje je hrani samo preko infuzije i tečnom hranom pošto ne može da žvaće. Zbog višegodišnje izolacije zaostala je u razvoju i psihički i fizički.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17