• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pobjeda.me

01.04.2023

21:25

SAT TI OTKUCAVA, AKO NAPRAVIŠ GREŠKU, SINA TI NIŠTA NE MOŽE SPASITI! Silvija pokušala da iznudi 200.000 evra od bivših stanodavaca!

Vesti

SAT TI OTKUCAVA, AKO NAPRAVIŠ GREŠKU, SINA TI NIŠTA NE MOŽE SPASITI! Silvija pokušala da iznudi 200.000 evra od bivših stanodavaca!

Podeli vest

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv srpske državljanke Silvije Ristić (68) koja je krajem prošle godine zajedno sa pokojnim Milom Kadijom (71) od njegovih rođaka pokušala da iznudi 200.000 evra.

Predmet je dodeljen sudiji Višeg suda u Podgorici Ivanu Peroviću koji je početak suđenja zakazao za 13. april. 

Slučaj iznude je razotkriven nakon što je I. P. iz Kotora 22. novembra prošle godine prijavio tužilaštvu da je dan ranije njegova supruga S. P. primila SMS poruku u kojoj joj je traženo 200.000 evra uz pretnju da će joj dići sina u vazduh ukoliko se obrati policiji.

Foto: Informer

Slala preteće poruke kod kojih je bila podstanarka

U poruci je navedeno i "da joj sat otkucava ako napravi grešku, da joj sina niko ne može spasiti".

S. P. je u istrazi ispričala da je ova poruka uzrujala i uplašila, jer nikada do tada nije doživela bilo kakvu pretnju. Na sugestiju brata koji je policajac u penziji o pretnjama je obavestila užu porodicu a sutradan njen suprug je slučaj prijavio kotorskom Osnovnom tužilaštvu.

Ubrzo se u slučaj uključila policija koja je zatražila od porodice I. P. da ih obaveštavaju o primljenim porukama i eventualnim pozivima kako bi na taj način identifikovali osobe koje prete i traže novac.

Dignućemo ti dete u vazduh

U narednim porukama koje je S. P. počela da dobija od 26. novembra od nje je traženo da obezbedi novac, kao i "da trojica drže detonatore i da ako ne postupi po njihovim nalozima, da će joj sin biti dignut u vazduh".

Po uputstvu policijskih inspektora S. P. je odgovorila da kod sebe ima samo 10.000 evra i da ne može da obezbedi više novca što je za iznuđače bilo neprihvatljivo.

Ipak su joj na kraju dali nalog da novac odnese u svoju kuću, koja se nalazi na Njegušima.

U saradnji sa policijom, S.P. je 9. decembra prošle godine u porodičnoj kući na Njegušima ostavila novac i o tome SMS porukom obavestila iznuđače.

Foto: In4s

 

Međutim, narednog jutra dobila je poruku u kojoj je pisalo: "Znamo da nijesi sama, uzmi lovu i čekaj dalje, neće ti falit dlaka sa glave".

S. P. je uradila kako joj je naloženo a istog dana iz policije joj je rečeno da je telefon sa kog je dobijala preteće poruke pronađen kod Silvije Ristić koja živi kod rođaka njenog muža – Mila Kadije.

Silvija Ristić je tog dana uhapšena a Mile Kadija je prilikom pretresa izvršio samoubistvo.

Porodica S. P. je u istrazi ispričala da su Ristićevu upoznali preko Kadije kod kojeg je radila u etno-selu kao i da je od novembra 2020. do aprila 2021. godine bez naknade, stanovala u njihovom apartmanu na Njegušima.

Odala je ekavica

S. P. je istakla da su u početku ona i njen suprug sumnjali na sasvim drugo lice, ali kada im je policija otkrila lokaciju telefona sa kojeg su im stizale poruke, sumnja je u potpunosti pala na pokojnog Kadiju a kasnije i Ristić koju je razotkrilo pisanje poruka na ekavici.

- Kadija nikada nije koristio reč "lova" niti je pravilno padežom odredivao "Njeguše", kao i druge reči na ekavici, koje su tipične za Ristićevu. Tačno se po porukama može zaključiti kada ih je pisao Mile, a kada Silvija, jer su neke pisane na ekavici, a neke na ijekavici – ispričala je S. P. u istrazi. 

Rođak od kojeg je Kadija pokušao da iznudi novac predočio je u tužilaštvu da njegova porodica ni privatni ni poslovno ni sa kim nisu bili u sukobu.

 

Kada je saznao od policije da se poruke šalju iz Njeguša, pribojavao se da to ne bude neko od njegovih rođaka. Ispostavilo se da su njegove sumnje opravdane.

On je naveo da je Kadija bio njegov rođak sa kojim je bio u dobrim odnosima do 2020. godine, kada je zbog njegovih uvreda prestao da komunicira sa njim, ali se nije svađao.

Za to vreme, Kadija nije pretio niti je bilo što preduzimao, a pokušao je čak i da se pomiri sa njim preko sina I. P. Međutim, znajući kakav je Mile, I. P. nije hteo da se sa njim miri.

On je naveo da do poslednjeg dana nije mogao da se odredi ko može njegovoj porodici da šalje preteće poruke. Čak i kada je policija našla telefon kod Silvije Ristić, i dalje je bio u neverici.

Ubio se pred policajcima
Milo Kadija je 10. decembra prošle godine izvršio samoubistvo dok je 15 službenika policije iz Budve i Kotora pretresalo kuću i druge prostorije koje koristi u Njegušima.

Prema pisanju Pobjede, u jednom trenutku, Kadija je seo na krevet, izvadio pištolj i oduzeo sebi život.

Nije poznato kako je Kadija došao da oružja iako su mu policajci bili u kući, a u prostorijama je bio i jedan građanin.

Prilikom pretresa pronađeni su tragovi kolji su potkrepili sumnje policije i tužilaštva da su Ristić i Kadija pokušali da iznude 200.000 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija