• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.G

02.04.2023

17:36

TRAŽIM ISTINU I PRAVDU ZA SVOG BRATA! Oglasila se sestra nastradalog tinejdžera u selu Ratkovo kod Sombora

printscreen

Vesti

TRAŽIM ISTINU I PRAVDU ZA SVOG BRATA! Oglasila se sestra nastradalog tinejdžera u selu Ratkovo kod Sombora

Podeli vest

Motociklista Luka Jovović (15) iz sela Ratkovo, nastradao je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći kada ga je udario automobil kojim je upravljala N.A. (22), a nakon toga pobegla. Godinu dana od nesreće niko nije odgovarao, umesto toga porodica nerećnog Luke muku muči sa porodicom devojke koja ga je udarila!

Kako za Informer kaže Dijana sestra nastradalog Luke, 11 meseci devojka koja je udarila njenog brata nije osuđena za nesreću koju je izazvala, niti za to što je njenog brata ostavila da umre jer je nakon nesreće pobegla. 

- Ona je udarila mog brata, ostavila automobil i pobegla u svoju kuću. Ona živi tu u blizini, čak ni hitnu pomoć nije pozvala, već su to uradile komšije koje su čule udarac. Ležao je nepomično, ali je davao znake života - objašnjava Dijana sestra nastradalog tinejdžera i dodaje:

Foto: privatna arhiva

Dijana i njen brat Luka Jovović

Komšije su zvale hitnu pomoć i policiju. Luka je prevezen u bolnicu. Devet dana je bio u komi. Poslednjeg dana mama i tata su otišli u redovnu posetu, tada im je doktorka otvoreno rekla, da se oni bore za njegov život. Pojasnila im je da je 15 do 20 minuta, koliko je trebalo vremena da mu se ukaže pomoć bilo gubljenje dragocenog vremena. Da su pozvali odmah hitnu pomoć, moj brat bi možda danas bio živ - ističe nesrećna sestra.

Podsetimo,  Luka Jovović teško je povređen u saobraćajna nesreći koja se dogodila 30. aprila prošle godine oko 21.30 sati kada je, kako se sumnja devojka presekla put motociklu prilikom pokušaja da skrene u levo. Motociklista koji se kretao ulicom udario je u njenu bočnu desnu stranu. Od siline udarca maloletnik je pao, a vozač automobila je pobegla sa mesta nesreće. 

Foto: privatna arhiva

Mesto nesreće

Kako je objasnila, policija je nakon nesreće obavila uviđaj, a N.A. je nakon svega tvrdila da nije videla Luku zato što na motoru nije imao svetla?! 

- Međutim, snimak video nadzora jedne od kuća pokazuje da je bilo potpuno drugačije i nakon superveštačenja ispostavilo se da je motor bio potpuno ispravan, kao i da je imao svetla napred i pozadi. Takođe, veštačenjem je utvrđeno je Luka smanjivao brzinu kretanja, verovatno jer je video automobil ali nažolst nije mogao da ukoči kada mu je automobil presekao put. Pored toga vide se njegovi tragovi kočenja kao i tragovi ulja koji su ostali na putu. Sa druge strane ne vide se tragovi njenog kočenja. Volan je bio namotan na levu stranu. Verujem da je istragom utvrđen razlog uzbog koga ga nije videla, ili ukoliko ga je videla iz kog razloga mu je presekla putanju - kaže Dijana koja nam je prosledila snimak na kom se vidi da je motocikl njenog brata bio osvetljen.

Kako kaže naša sagovornica vadili su se i na to da Luka nije imao vozačku dozvolu. 

- Tačno je, Luka nije imao vozačku dozvolu i fokus je konstantno na tome što je razumljivo. Na kraju, poenta jeste da ti nekoga udariš, ali se ne zaustaviš na tome, ti osobu svesno ostavljaš da umre iako ima šansu da preživi, to nas boli! - rekla je Dijana za Informer. 

Foto: privatna arhiva

Spomen ploča gde roditelji ne mogu da u miru upale sveću 

Prema njenim rečima dok se Luka borio za život N. A kao ni njena porodica nisu ni pitali kako je moj brat.

- Nisu se udostojili da dok je Luka bio u bolnici da dođu da pitaju kako je. Kada je umro ni saučešće nam nisu izjavili. Sada ne možemo u miru ni da žalimo za njim. Podigli smo spomen ploču na mestu gde je bila nesreća, njima i to smeta jer je preko puta njihove kuće. Provociraju, pljuju i prijavljuju nas policiji  - rekla je sestra nastradalog tinejdžera. 

Sa druge strane kako kaže ceo slučaj stoji u mestu.

- Tokom istrage koju je radila policija. Svedoci su saslušani posle 3 meseca, a ona je imala poziv na koji se nije odazvala ni prvi ni drugi put. Menjala je iskaze... I evo skoro će godinu dana, ona je na slobodni i ponaša se kao svaki građanin bez ikakve griže savesti iako veštačenja i dokazi ukazuju da je 99,9 posto kriva i opet se ništa ne dešava. Sa razlogom se pitamo da li će ona uopšte i da odgovara za napuštanje mesta nesreće i nepružanje prve pomoći. Predugo sve traje, ovo je već ceđenje porodice i želim da se zna istina - kaže Dijana i dodaje da je kucala na sva vrata da pravda bude zadovoljena, ali da u tome još nije uspela.

 

FONDACIJA

Kako je objasnila Dijana s obzirom da se niko ne bavi porodicama koje dožive slične tragedije ona je osnovala fondaciju  "Luka Jovović" sa ciljem pružanja podrške svim porodicama koje su ostale bez svojih voljenih u saobraćajnim nesrećama. Takođe na taj način žele da apeluju na nadležne da se zakon izmeni i da kazne za nesavesne vozače budu drastičnije.

- Želimo da imena stradale dece ne budu zaboravljena, da se zna da su živeli i da se zna da su nas napustili, ali ne svojom krivicom i da odgovorni za njihovu smrt moraju da budu osuđeni i to adekvatnim kaznama. Samo porodice koje dožive ovako nešto znaju kako je. Sa nama je i Vladimir Majorski kome je sin sa devojkom nastradao na motoru kod Beške - kaže Dijana i dodaje da je njen brat iako je imao samo 15 godina uradio i živeo da ostavi trag što neko možda ne bi ni za 90 godina življenja. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija