• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T.I.

07.04.2023

15:05 >> 17:48

MILJKOVIĆEV KUM O UŽASU IZ KUĆE U RITOPEKU: Veljko je sekirom sitnio ostatke spaljenog Gorana Mihajlovića, NISAM IMAO STOMAK ZA TO!

Reuter Stefan Tomašević/ Tanjug

Vesti

MILJKOVIĆEV KUM O UŽASU IZ KUĆE U RITOPEKU: Veljko je sekirom sitnio ostatke spaljenog Gorana Mihajlovića, NISAM IMAO STOMAK ZA TO!

Podeli vest

Bojan Hrvatin svedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih kojima se na teret stavlja pripadnost kriminalnoj grupi, svedočio je pred Specijalnim sudom u Beogradu. Posle njega na red je došao treći svedok okrivljeni Nikola Spasojević, inače kum Marka Miljkovića.

Sledeće suđenje na kom će izlaganje nastaviti svedok saradnik Nikola Spasojević zakazano je za 24., 25. i 26 april.

Prema optužnici, pripadicima kriminalne grupe na teret se stavljaju sedam ubistava, otmice, nedozvoljena trgovima narkoticima, nelegalno posedovanje oružja, a pojedinima i silovanje.

19.00 - Sudsko veče odbilo predloge odbrane i zakazalo nova suđenja

Sledeće suđenje na kom će izlaganje nastavit svedok saradnik Nikola Spasojević zakazano je za 24., 25. i 26 april.

Za reč se javio Marko Miljković i zatražio da mu se dostave transkripti sa suđenja.

18.45 - Sudsko veće napravilo je pauzu od 10 minuta da bi odlučilo o predlozima

Foto: Tanjug

 
18.30 - Advokati odbrane dobili reč

Advokat Stefan Jokić potom se javio za reč i naveo da "nema ni obraza ni časti" da posle ovakvog izlaganja u 18. 30 sati traži ukidanje pritvora za Aleksu Stošića.

Branilac Milovana Tadića, potom je zatražio ukidanje pritvora.

Advokat Dalibor Katančević zatražio je da pritvor bude ukinut optuženom Nemanji Lakićeviću.

Branilac Vladimira Greka, advokat Dragan Malović zatražio je da veće i njemu ukine pritvor.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal usprotivio se ovom predlogu, smatrajući da i dalje stoje razlozi da oni budu iza rešetaka.

17.45 - Spasojević o kući strave u Surduku i Ritopeku

Spasojević je do detalja opisao kako izgleda plac u Surduku, kao i kuća koja je na njemu. Inače, tokom suđenja je otkriveno da je vlasnik kuće u Surduku bivša supruga Radoja Živkovića, rođaka Radoja Zvicera, koji je uhapšen u Istanbulu zbog organizova ubistvo vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića.

- Nisam ništa smeo da pitam, čemu to služi, ali nisam znao da će tu neko da bude ubijen ili spaljen. Posle nekog vremena, niko mi ništa nije pričao o otmici ili ubistvu, možda je prošlo dvadesetak dana, ja sam bio na stadionu Partizana sa Nenadom Đeneralom, pominje se ovde kao Deda, bio sam sa njim na sastanku navijača i odatle smo krenuli u restoran Mala Zvezdara kod Cvetkove pijace. U jednom momentu, dok smo vozili,on je istrčao iz svojih kola, došao do mojih i rekao evo Veljko ti šalje poruku, tada sam prvi put čuo za skaj. Veljko je bio Soprano. Poruka je glasila da trebam njemu i Marku, na jednu noć, da im nešto pomognem. Poručio je da dođem preko puta njegove zgrade i da će me tu čekati njegov drug - nastavio je detaljno izlaganje. Kada je otišao do zgrade, sačekao ga je optuženi Miloš Budimir, kog je tada prvi put video.

- Pratio sam ga kolima, pre toga je tražio da isključim svoj telefon i da mu predam. Opet sam se vratio u strahove za sopstveni život, razmišljao sam što bih ostavljao svoj telefon ako idem da im pomognem. Pomirio sam se stim, idem pa šta mi bude. Vozio sam za njim Smederevskim putem, u jednom momentu, nisam znao da je to Ritopek, on se zaustavio. Video sam tu Veljka Belivuka koji je stajao na raskrsnici, Miloš se okrenuo i vratio za Beograd, ja sam stao, Veljko je ušao na mesto suvozača i rekao da vozim pravo. Posle 200 ili 300 metara rekao je da stanem. Pomoću daljinskog je otvorio kapiju, rekao je da uparkiram auto u garažu. Sve mi je to bilo stresno, rekao mi je da dođem gore - opisao je svoj prvi dolazak u kuću u Ritopeku.

- Seli smo, objasnio mi je da je tu neki momak i da treba da ga pričuvam sa Draganićem celu noć. Ja sam rekao "dobro". Pokazao mi je slike na svom skaju nekog vezanog momka. Imao sam opciju da odustanem, ali se znalo kako bi se to završilo. Sišli smo opet u garažu i rekao "da počnemo". Pitao me, da li vidim neka vrata, s desne strane je bio kao radni sto sa alatom, napred je bio frižider, bila je neka dečija kao kućica, bile su police na tom čeonom zidu i neke gume sa leve strane. Rekao sam "nemam pojma", zagledao sam ali nisam mogao ni da pretpostavim da postoji tajna prostorija. Veljko je tada sklonio kućicu za decu i u donjem desnom uglu skinuo metalni okvir police, uzeo šraf, ušrafio u zid i povukao jako udesno, tada sam video da se otvara film. Bilo mi je neverovatno, kao iz filmova, to mi je bio prvi utisak - opisao je Spasojević.

Kako je naveo, Veljko Belivuk je prvi ušao i to tako što se savio, jer je otvor bio mali. Iza betonske kocke, kako je naveo, bio je međuprostor u kom je već mogao normalno da se uspravi.

- Iza su bila metalna vrata, Veljko je pokucao i otvori. On je ušao, a posle par minuta je izašao Marko Miljković iz te tajne prostorije. Rekli su da je taj momak tu i da treba da ga pričuvamo ja i Vlade Draganić. Uveli su me u prostoriju rekli su da ćutim i da ne progovaram. Momak je bio svezan sivom armiranom trakom, ruke su mu bile svezane od zglobova do lakta, spojene skoro, čak i šake su mu bile obmotane trakom. Noge su mu isto bile svezane trakom, od zglobova do kolena. Ležao je na pločicama, na najlonima, zeleni pa providni najlon. Ispod glave mu je bio džak sa zemljom za cveće - opisao je svedok saradnik.

Prema njegovim rečima, rekli su mu da je momak opasan, da je ubica i da planiraju da ga likvidiraju. Objasnili su mu, kako je dodao, da su gume, ćumur i sve ostalo što je kupio za to da bude spaljen.

- Pitali su me da obezbednim kamion da telo pokojnog Gorana, tada mi nisu rekli da je Goran Mihajlović, oslovljavali su ga sa NN. Objasnili su mi da ćemo Draganić i ja da budemo tu celu noć. Veljko i Marko su otišli kući i rekli da će doći ujutru a da ja tada odem po kamion i da nabavim i pesak da bi kada eliminišu Mihajlovića, ako slučajno naiđemo na policiju ne primete telo, tome je služio pesak koji su mi rekli da kupim - naveo je on.

Tu noć je ostao u kući i kako je rekao, pokušao da razgovara sa otetim Goranom Mihajlovićem.

- U toj prostoriji su bile dve rešetkaste metalne stolice. Draganić mi je dao pištolj, a Veljko i Marko su mi rekli pre nego što su otišli "ako mali nešto proba, pucaj". Držao sam pištolj pored sebe. Probao sam da razgovaram sa njim, pitao sam kako se zove rekao je da ne sme da mi kaže jer će da ga puste sutra, pitao sam ga kako je došao u ovu situaciju rekao je "drugari su me namestili", rekao je i da se bavi prodajom skanka, da ima ćerkicu, da ima oko 20 godina i da mu je Marko obećao da će ga sutra pustiti. Ja nisam smeo da mu kažem da neće biti oslobođen. Pitao sam ga da li je žedan ili gladan, rekao je da neće da jede ni pije. Povremeno je zaspao, na pet ili 10 minuta. Rečeno mu je da ne sme da se pomera a da ne pita, u jednom momentu me pitao da ide do toaleta, ja sam rekao Draganiću "Boske molim te, ide se momku u toalet", nisam imao srca da ga pustim da izvrši nuždu u gaće, ali on mi je rekao "ma pusti ga". Ipak smo ga podigli od zemlje, jer nije mogao sam da ustane tako svezan. I glava mu je bila oblepljena od nosa do čela, da ne bi video nas koji smo ga čuvali. Podigli smo ga, ja sam mu spustio trenerku i donji veš, Draganić ga je pridržavao jer nije tako svezan mogao da održava ravnotežu. Prineo sam mu kofu, izvršio je nuždu, navukao sam mu veš i trenerku - opisao je u sudnici Specijalnog suda poslednje trenutke života Gorana MIhajlovića.

Foto: Tanjug/Informer/Privatna arhiva

 

U kući je, kako je naveo, bio nameštaj a u dvorištu i pas, rase kane korso.

- Do jutra smo se smenjivali Draganić i ja. Pričali smo, rekao mi je da je primarna namena te prostorija bila da uzgaja skank. Ujutru, Veljko i Marko dolaze sivim golfom 6 i ja sam tada otišao iz kuće, po kamion i pesak. Rekli su mi da se na pumpi u Krnjači nađem sa Milošem Budimirom Aresom. Rekli su mi da će oni da ispituju tog momka. Kada sam otišao iz Ritopeka, Goran je još bio živ - rekao je Nikola Spasojević.

- Do jutra smo se smenjivali Draganić i ja. Pričali smo, rekao mi je da je primarna namena te prostorija bila da uzgaja skank. Ujutru, Veljko i Marko dolaze sivim golfom 6 i ja sam tada otišao iz kuće, po kamion i pesak. Rekli su mi da se na pumpi u Krnjači nađem sa Milošem Budimirom Aresom. Rekli su mi da će oni da ispituju tog momka. Kada sam otišao iz Ritopeka, Goran je još bio živ - rekao je Nikola Spasojević.

Potresni detalji komadanja i spaljivanja tela

On je otišao i od prijatelja pozajmio kamion, a potom kupio paletu peska. Odatle je, otišao do kuće da ostavi telefon a onda se opet vratio u Ritopek.

- Bilo je pre podne, kamion sam u rikverc uvezao u dvorište. Rekli su mi "idi budi ovog momka". Ušao sam unutra kroz kocku, ali je bilo mračno, nisu bila upaljena narandžasta svetla koja su celu noć radila. Video sam da je najlon smotan. Rekao sam "ej drže, budi se", a oni su počeli da smeju na moju reakciju kada sam shvatio da je ubijen. Nisam video krv, niti neke povrede, samo mu je glava virila iz najlona. Nisam video udarce, krv i slično. Rekli su mi da otvorim ciradu, stavio sam kartone po tovarnom prostoru, ako krv iscuri da koliko toliko karton upije. Ušli smo svi zajedno u tu tajnu prostoriju, Draganić, Belivuk, Miljković i ja. Nezgodno je kada se izlazi kroz tu betonsku kocku, Boske i ja smo izašli u garažni deo, a Veljko i Marko su nam dodali telo pokojnog Gorana kroz taj otvor, a onda smo uzeli i bacili telo u kamion - ispričao je Spasojević.

Džakove sa peskom, kako je naveo, stavio je preko tela Gorana Mihajlovića koje je bilo umotano u najlone.

Sa Belivukom i Miljkovićem je potom krenuo u Surduk, oni su golfom išli ispred

- Plan je bio ako naletimo na policiju, da se oni zakucaju u njih - ispričao je kako su otišli do kuće koju su prethodno obilazili.

Kamionom su se uvezli u dvorište i parkirali ga između kuće i šupe.

- Ušli su u šupu, presvukli se u radničke kombinezone, obuli čizme, stavili kačkete. Izbacili smo gume iz šupe, Veljko je napravio lomaču od guma, a između je sipao ćumur. Ušao sam u tovarni prostor i sklonio džakove s peskom. Izvadili smo telo, koje je bilo u najlonu. Pošto smo ga držali uspravno, kao kada čovek stoji, tražili su da navučem par guma preko njega, tada mi je bilo jasno zašto su tražili da kupim veće gume. Položili smo telo s gumama na lomaču, Veljko je sve polio benzinom i zapalio - ispričao je Spasojević.

Naveo je da je buknula velika vatra i da je duvao vetar a da je lomača bila blizu Dunava, na litici ka reci. Kada se zapalila vatra, kako je dodao, ljudi su zastajali i gledali da nije požar.

- Ja sam imao zadatak da sečem grane i da donosim da Veljko pojača vatru, potrebna je bila jaka vatra da se telo uništi. Koliko sam razumeo Veljka, objašnjavao je da je imao ranije iskustva sa paljenjem tela. Ne znam tačno kada, pa ne mogu da kažem, ali je rekao da je to već radio - dodao je svedok saradnik navodeći da je Belivuk bio zadužen za vatru "jer je uvek voleo da pali nešto".

- Miljković je sedeo i dopisivao se s nekim, ja sam glumio u dvorištu da nešto radim i da čistimo plac. U jednom momentu sam čuo da Veljko s nekim priča, ispostavilo se da je komšinica sa susednog placa. Ja sam se trudio da me ne vidi, jer se palilo telo ubijenog čoveka a ja nisam bio maskiran. Kratko su pričali, a Veljko i Marko su posle komentarisali da se zabrinula jer je duvao vetar a plamen je bio jak, Veljko je posle komentarisao "dobro je, da je prišla bliže, morali bi i nju", na šta sam se zgranuo - ispričao je u nastavku izlaganja i dodao da su u nekom momentu odlučili da zagase vatru, ali da deo od grudi prema stopalima nije potpuno izgoreo.

- Komentarisali su da su ostali srce i pluća, Veljko je rekao da je moralo duže da bi se sve pretvorilo u pepelo. Tu je bilo i neko korito, Veljko je uzeo te ostatke tela i stavio u korito, da bi ih posle bacili sa Pupinovog mosta, jer nisu smeli tu da ih ostave. Kada su se ostaci ohladili u koritu, Veljko je uzeo sekiru i na nekoj betonskoj stazici oko šupe isekao na sitne komade. Ja sam se sklonio sa strane, nisam imao želudac to da gledam. Ostatke su stavili u džak za šut, malo je curelo, pa sam im rekao da stave u tovarni deo, a i nije mi se vozilo u kabini sa spaljenim telom. Međutim, Veljko je insistirao da se stavi u kabinu - ispričao je do detalja, navodeći da su dok je telo gorelo tražili da ih fotografiše. Miljković je, kako je naveo, slikao i svojim telefonom a fotografije su slali Helu, odnosno optuženom Nebojši Jankoviću.

- Došao je i Miloš Budimir, pojavio se niotkuda za mene, jer nisam bio upućen u njihove planove. Dogovor je bio da on ispred nas ide kilometar, da bi javljao ako ima policijskih patrola. Pre nego što smo krenuli, zgarište koje je bilo zagašeno vodom, lopatom su tovarili u kolica. Od guma su ostale nagorele žice, sve su utovarili i vozili na liticu i prosipali sa nje , a prethodno su zapalili i kombinezone - nastavio je detaljno izlaganje treći svedok saradnik.

- Došli smo do Pupinovog mosta, znam da nije bilo video nadzora i da nije bio puno osvetljen. Nije bilo mnogo prometno, zaustavili smo se negde kod sredine, Veljko je izašao i otvorio vrata suvozača, preskočio bankinu i prosuo preko ograde ostatke koje je prethodno isekao. Vratio mi je džak i rekao da ga se rešim negde, a onda da dođem do picerije u Borči - završio je za danas izlaganje svedok saradnik Nikola Spasojević.

17.25 - O ubistvu Gorana Mihajlovića

- Renovirao se 2019. stan dede Veljka Belivuka u Mirijevu. Veljko i Marko su došli da obiđu radove i Veljko me neobavezno pitao da li može da se prebaci tura šuta. Ja i brat smo imali manji kamion, bio je u kvaru, rekao sam mu da mogu da pozajmim od prijatelja. Posle nekog vremena, Veljko i Marko su tražili da ih odvezem da pronađu neku kuću. Rečeno mi je da ne nosim telefon i da se nađemo na stadionu Partizana. Mislio sam da sam gotov, da mrtva usta ne govore jer sam bio umešan u ubistvo Vlastimira Miloševića - ispričao je Spasojević kada je prvi put pomislio da će zloglasne vođe klana da ga likvidiraju.

Kako je naveo, otišli su do Surduka. Dok su se vozili navodno im je rekao da misli da će ga ubiti.

- Imejali su me, rekli su mi da lupetaram gluposti. Veljko je rekao "kako da ne veruješ čoveku koji misli da ćeš da ga ubiješ a svojevoljno kreće sa tobom". Gledali su usput neku mapu, jer im je neko poslao lokaciju kuće. Došli smo do nje, videli su belu ogradu, posle su se i šalili jer je meni bilo nejasno što traže kuću, smejali su mi se. Kada smo stigli, rekli su da pođem sa njima do kuće, rekao sam da ne bih ako ne moram pa su mi rekli da pođem napred da se okrenem i da se vratim po njih - ispirčao je Spasojević.

Podsetimo, prema optužnici u dvorištu kuće u Surduku, zapaljeni su ostaci Gorana Mihajlovića koji je prethodno ubijen u kući u Ritopeku.

- Tada mi je bila nejasna ta situacija zašto smo tražili tu kuću, nisam znao da će neko da bude ubijen. Veljko me posle nekog vremena zvao sa telefona supruge Bojane Belivuk rekao je da dođem do njega, mislio sam da je zbog radova u stanu u Mirijevu. Ja sam došao u stan u kom je živeo sa porodicom, seli smo za šank u dnevnoj sobi. Tu je bila prisutna i njegova supruga, za koju mislim da ništa nije znala o ubistvima i da nije mogla ni da pretpostavi šta njen suprug radi. Počeo je da mi diktira neki spisak, koji mi nije bio logičan, dva metra debljeg klabla, molerske kape, kombineozoni, dva metra lanaca, najloni deblji i tanji, čekić, kreč, korita i još neke stvari koje su mi bile nepovezane. Rekao je da hoće da osveži vikendicu tetke - nastavio je detaljno izglaganje Spasojević, koji prvi put javno svedoči o zločinima klana.

Kako je priznao, otišao je i kupio sve što mu je Belivuk izdiktirao.

- Veljko je opet došao do stana u Mirijevu, tada je tražio da kupim više guma većeg profila, stare kod vulkanizera i što više džakova ćumura. Nisam se usudio da pitam šta će mu, ali mi je bilo sumnjivo. Veljko mi je i tada dao novac, kao i za prethodnu kupovinu. Pozajmio sam beli kamion sa plavom ciradom, otišao do Pančeva, kupio gume kod vulkanizera i u jednom marketu ćumur oko 40 džakova po tri kilograma - nastavio je detaljno izlaganje o drugoj likvidaciji klana za koju je znao.

- Nedugo potom, dan ili dva kasnije, to je oko 20 dana pre otmice i ubistva Gorana MIhajlovića, rekao je da odvezemo sve to što sam kupio do kuće u Surduku. Veljko i Marko su došli do parkinga ispred zgrade stana koji se renovirao u Mirijevu, sve smo upakovali u kamion, iz Veljkovog blindiranog audija A8 prešli su u kamion i otišli smo da ostavimo sve - naveo je svedok saradnik.

16.55 - Za Hrvatina više nema pitanja, svedoči Miljkovićev kum

Posle pauze suđenje je nastavljeno, Bojan Hrvatin je izveden iz sudnice, pošto za njega niko više nema pitanja.

Sudija je za govornicu pozvala trećeg svedoka saradnika, Nikolu Spasojevića, inače kuma Marka Miljkovića, od kog je zatraženo da pre početka svedočenja položi zakletvu da se zaklinje svojom čašću da će govoriti istinu i da ništa što mu je poznato neće prećutati.

- Ostajem pri iskazu koji sam dao pred Tužilaštvom za organizovani kriminal. Ja bih morao da krenem od dela koja nisu predmet optužbe, od Vlastimira Miloševića, da bi ste shvatili kako sam dospeo u grupu. Sa Miljkovićem sam išao u srednju školu, radili smo zajedno poslove obezbeđenja. Belivuka sam upoznao preko njega. Vlastimir Milošević je isto radio obezbeđenje. Marko Miljković je 2014. prestao da radi na vratima, a i Vlastimir je prestao. Posle svadbe, Miljković je bio kum Miloševiću, izgubili smo kontakt. MIljković me 2016. kontaktira preko svog kuma Peska na skaju. Zvao me da dođem u Pančevo na piće. Kada sam došao iznenadio sam se, bilo mi je drago što je Miljković tu. Tada mi je rekao "kume, hoću da ubijem Vlastimira Miloševića", jer su se nešto posvađali. Rekao mi je "ili si sa mnom, ili si protiv mene" - počeo je izlaganje o ubistvu za koje se sudilo Belivuku i Miljkoviću, ali su oslobođeni optužbi.

Spasojević je naveo da je morao da bira između dva zla.

- Znao sam da ću svakako da budem u problemu. Marko mi je rekao da treba da opserviram kretanje Vlastimira, kada dolazi, kada odlazi iz stana u 17. marta. To je trajalo godinu dana, ja sam mu davao pogrešne informacije, jer nisam želeo da se to desi - naveo je Spasojević.

Tokom susreta u Pančevu, kako je naveo, Miljković mu je rakao da će se viđati na nedeljnom nivou da mu daje informacije o kretanju Vlastimira.

- Izabrao je mene, jer se stan moje bivše devojke nalazio u istoj zgradi, zid u zid sa Miloševićem. Njeni roditelji su bili investitori te zgrade. Viđali smo se, da mu dajem informacije kada izlazi i ulazi iz stana. U prvom momentu, što se toga tiče, bio je uključen jedan od braće Kovač. Bio je uključen u plan, Marko je tražio da skiciram, koliko ima koraka od ulaza da stana i do podrumskih prostorija i da mu tu skicu predam, što sam i uradio. Tada sam upoznao Kovača, videli smo se ispred zgrade na Banjici gde je živeo, Marko mu je predao skicu na ruke - naveo je Miljkovićev kum.

Foto: Informer

 

Posle par dana, kako je dodao, Kovač mu je vratio skicu.

- U ubistvo je bio uključen i Mirko Kojić, kog su Belivuk i Miljković zvali Vepar. U celu priču se uključio i Belivuk, sredinom 2016., tada sam ga bolje upoznao, a znao sam ga od 2013. kada je radio kao obezbeđenje na splavu Fristajler. Tada sam zamolio Marka da mi omogući da uđem preko reda, pa me on uputio na Veljka. Isto smo se viđali, kada se Belivuk uključio u plan, dolazio je i on da im saopštavam sve što znam o kretanju. U par navrata su dolazili blizu zgrade u 27.marta, već je krenula zima. Marko je od mene tražio takođe da odem do kafane Gaučosi, gde je Vlastimir držao obezbeđenje, da mu odnesem dva grama kokaina i da se zbližim sa njim. To veče je planirano da se izvrši to krivično delo. Marko me poslao, a pre toga mi je dao novac da kupim telefon i da javim kada krene iz Gaučosa - nastavio je detaljno izlaganje Spasojević.

Probao da upozori Vlastimira da mu Marko radi o glavi

Kako je naveo, kada je Vlastimir krenuo kući, javio je, odnosno poslao poruku da kreće.

- Polomio sam i bacio telefon, likvidacija se nije desila to veče. Ja sam Vlastimira probao da upozorim da mu Marko radi o glavi, ali mi nije poverovao. Bio je zavisnik od droge, kada sam mu rekao da mu Marko radi o glavi, izvukao je pištolj i rekao "ja se ne bojim nikoga" - naveo je svedok saradnik i dodao da ga je MIlošević zvao sledećeg jutra i tražio još droge.

- Ne pravim od sebe nevinašce, ali bilo mi je drago što nije bio ubijen. Prošlo je neko vreme, i opet su me Belivuk i Marko pitali da li sam video Vlastimira i kako je bio obučen, ja sam rekao da je nosio zelenu jaknu, ali sklagao sam ih i oni su mi rekli "nije nosio je crvenu". Ustuknuo sam, nije mi bilo svejedno - naveo je on.

Prema rečima Spasojevića, Belivuk i Miljković su potom osmislili da stave kameru na zid hodnika.

- Slagao sam svoju tadašnju devojku da je to zbog bezbednosti, jer je još jedan stan na spratu gledao neki Crnogorac, jer su vrata do vrata. Ta tri stana su bila na spratu, njen, Milošević u kom je živeo sa porodicom i treći koji je bio prazan - opisao je svedok saradnik, navodeći da su Vlastimir i Miljković zajedno učestvovali u poslu oko nadogradnje dela zgrade.

- Krajem 2016. je postavljena ta kamera, Marko mi je rekao da će doći majstor Kosta, to je drug Srđana Lalića. On nije znao zašto postavlja kameru, sećam se da su Veljko i Marko komentarisali "e da zna za šta postavlja kameru". Ta kamera je postavljena na bočni zid stana moje bivše devojke, probušena je rupa i sproveden kabl - nastavio je izlaganje o pripremama ubistva karatiste na šinama 30. januara 2017.

Posle postavljanja kamere, kako je naveo, slabije je dolazio jer su oni pratili kretanje preko video nadzora.

- Tako sam dospeo u sve to, nisam svojevoljno pristao da učestvujem u ubistvima. Svako ima svoj izbor, ja sam išao linijom manjeg otpora, bio sam uplašen - ispričao je kako je postao član kriminalne grupe.

Foto: Miloš Rafailović

 
16.25 - Sudija je odredio pauzu
16.20 - Branioci su završili sa ispitivanjem svedoka saradnika Bojana Hrvatina

Foto: Tanjug

 
16.10 - Advokat Petrović ispituje Hrvatina

Advokat Vladimir Petrović, branilac Marka Miljković, pitao je svedoka saradnika za koja krivična dela je potpisao sporazum sa tužilaštvom.

- U vezi svih krivičnih dela za koja sam učestvovao - odgovorio je Hrvatin.

Petrović: Pominjali ste, na Veljkovo pitanje, da ste vi bili član grupe, ali da o tome da li ste bili članovi organizovane grupe ili kriminalne grupe odlučuje tužilac.

Hrvatin: Tako je.

Petrović: Tim sporazumom na koliko ste osuđeni?

Hrvatin: Na 15 godina.

Petrović: Da li je sporazumom obuhvaćen pritvor?

Hrvatin: Jeste, ja se nalazim u pritvoru kao i ostali optuženi.

Petrović: Vi se nalazite u pritvoru? Hoćete da kažete da sporazumom nije dogovoreno da vam se ukine pritvor?

Hrvatin: Ja se nalazim u pritvoru.

Petrović: Vi ste rekli da ste odmah, kada ste ušli u postupak, prilikom prvog dolaska u policiju odlučili da pričate. Zašto?

Hrvatin: Pokazano mi je koje dokaze imaju, snimak koji imaju mene i Gorana, slike, znao sam da je mašina nađena. Odlučio sam tako.

Petrović: Koji ste po redu svedok saradnik?

Hrvatin: Ja sam prvi.

Petrović: Da li ste razmišljali, pričali ste da ste se družite, da li to podrazumeva neki stepen lojalnosti i moralne obaveze da čovek ne optužuje?

Hrvatin: Belivuk i Miljković namestili ljudima ubistvo u Belvilu

Hrvatin: Ako Belivuk i Miljković mogu da nameste ljudima ubistvo za Bojana Mirkovića u Belvilu, zašto ja ne bih govorio sada kada smo svi popadali.

Bojan Mirković, podsetimo ubijen je 12. novembra 2020. i postupak protiv optuženih za taj zločin i dalje je u toku pred Višim sudom u Beogradu. Njega je maskirani napadač sačekao u zgradi na Novom Beogradu i u njega ispalio osam hitaca. Miljković i Belivuk uhapšeni su nekoliko meseci kasnije, 4. februara 2021

Foto: Tanjug

 
15.35 - Advokat Jerković postavlja pitanja

Advokat Stefan Jokić, branilac Alekse Stošića pitao je Hrvatina da li je on nekada bio obezbeđenje Miljkovića i Belivuka, na šta je svedok saradnik izjavio da nije.

Advokat Nikola Jerković, koji brani veliki broj optuženih na početku je pitao Hrvatina da li mu je nadimak "Fabula" na šta je on potvrdio da jeste.

Jerković: Rekli ste da ste bili u bratskim odnosima sa prvom petoriconm?

Hrvatin: Jesam.

Jerković: Bili ste u zatvoru 12 i po godina, da li ste poznavali Pištu, odnosno Zemu, poznavali ste veliki broj pritvorenika? Miloš Budimir vam dolazi u posetu i pozdravlja vas od Lalića?

Hrvatin: To je bila zabuna, nema veze sa delom za koje sam izdržavao kaznu, nego veze sa nečim što je bilo mnogo ranije, pa je Lalić pričao da je pomagao da nas preveze

Jerković: Rekli ste da ste imali tuču u zatvoru sa Slavoljubom Trajkovićem, jel straža saznala za to ?

Hratin: Jeste kasnije, ja nisam disciplinski kažnjen za to

Jerković: Navodite da nemate veze sa Partizanom nego sa Radom, koliko navijača ima?

Hrvatin: Dok sam ja išao bilo nas je oko 300

Jerković: Da li je Srđan Lalić u tom periodu prodavao narkotike?

Hrvatin: Ne, nismo se intenzivno družili

Jerković: Zanima me što se tiče Mladena, kuma od Sandokana? Da li je on kum od Ljepoje?

Hrvatin: Znam za braću Sandokan, oni su dolazili u bazu dok smo radili Mladena Lazarevića, moguće je da je bio kum od Milana Ljepoje.

Jerković: Što se tiče Slavoljuba Trajkovića Trajka, raspitivali ste se s kim se družio?

Hrvatin: Jesam

Jerković: Od nestalih?

Hrvatin: Sa Aleksandrom Šarcem mislim da se družio i sa Aleksandrom Gligorijevićem.

Jerković: Govorite da se tu prestaje zbog izbora, i da se ne vrše krivična dela jer tek izbori treba da budu?

Hrvatin: Tako mi je rečeno.

Jerković: Ko je od okrivljenih imao zajedničke tuče sa drugim navijačima?

Hrvatin: Znam da je na dan kada smo radili opservaciju bila neka tuča i pucnjava, sa navijačima Zvezde, ali ne znam ko je učestvovao

Jerković: Jesu li drugi navijači znali da ste sa Principima?

Hrvatin: Ne, mene je Veljko držao negde po strani, nisu znali ljudi ili su ćutali da sam provodio vreme u bazi

Foto: Tanjug

 

Jerković: Da li ste obavestili Veljka i Marka sa koliko ste strana kupovali drogu?

Hrvatin: Njih to nije interesovalo uopšte, ali sam kao pripadnik grupe uvek gledao ako imam kupca da prvo njima stavim u džep

Jerković: Da li ste stavljali markere za drogu?

Hrvatin: Ja ne znam šta je to, nisam učestvovao u velikim količinama, za markere ne znam, čuo sam da se nekada stavi kliker ako neko prepakuje da se zna

Jerković: Jeste li imali neke zakonite prihode?

Hrvatin: Da, od prodaje stana.

Jerković: Od kojih para ste kupili "opel insigniju"?

Hrvatin: Od kriminala.

Jerković: Da li znate da je to pranje novca.

Jerković: Tuča koju ste imali u gradu, posle toga Miloš Budimir vam je donosio ručak, jel se to može shvatiti kao provera lojalnosti vas prema njemu?

Hrvatin: Čoveče, mi se znamo od 2015.

Jerković: Vezano za informacije koje ste dobijali o Goranu Veličkoviću i Lazaru Vukićeviću iz policije, jesu li svi učesnici znali za te informacije?

Hrvatin: Jesu, pričali smo za Gorana, da su našli preko baznih stanica možda, Lalić je bio 50:50 da su iz policije. Ja sam mislio da je Šerif Papić, ovde se utvrdilo da nije, ja ne znam da li je policajac Purković bio Šerif na skaju.

Jerković: Da li je Marko Miljković rekao da je bilo nekih očevidaca prilikom otmice Nikole Mitića?

Hrvatin: To je uglavnom Belivuk pričao, da smo ga oteli pred kamerama, da je možda bilo svedoka.

Jerković: Kada koristite prvi put oružje od kada ste izašli iz zatvora u maju 2020?

Hrvatin: Nisam ga koristio.

Foto: Tanjug

 
15.20 - Marko Miljković ima još deset pitanja

Janković je završio, za govornicu izlazi Marko Miljković.

Miljković: Ja neću da dužim, imam par suđenja. Juče si pominjao da si se kupao pre odlaženja na Dunav da ne bi ostavljao tragove u automobilu, a da se Lalić i Miloš Budimir nisu tada kupali?

Hrvatin: Kupali su se posle. Ja sam se kupao jer sam završio posao, što se oni nisu kupali, pitaj njih

Miljković: Da li smo mi nekada nosili sa sobom vatreno oružje, hladno oružje?

Hrvatin: Nisam siguran, bilo ga je u bazi

Miljković: Da li smo nosili oružje prilikom opservacije, vezano za Nikolu Mitića.

Hrvatin: Ja i Lalić nismo, za ostale ne znam, nisam ih pretresao. Vas nisam video dok nismo oteli Mitića.

Miljković: Da li smo imali sumnje da su ovi koji nas opserviraju naoružani?

Hravatin: sumnja je postojala

Miljković: Jel moguće da sam ja Stiven Sigal, da izlazim pred čoveka koji nas prati?

Hravtin: Ti si hrabar momak, šta da ti kažem. Stiven Sigal je nosio oružje

Miljković: Vidim, gledao si filmove.

Sudija je prekinula raspravu Miljkovića i Hrvatina o Sigalu, oružju i filmovima.

Miljković: Interesuje me, Lalić je rekao da smo Danilu Vučiću hteli da pripišemo ubistvo Lazara Vukićevića, da li si ti bio tu kada smo dogovarali?

Hratin: Nisam.

Miljković: Da li smo oružje vatreno nosili ikada prilikom tih navlačenja?

Hrvatin: Ne

Miljković: Rekao si da ste nosili prilikom Vukićevića?

Hrvatin: Marko Budimir mi je rekao da ima pištolj kada smo videli čoveka za kog smo pomislili da mu je pratnja

Miljković: Rekao si da se sećaš kako si bio obučen samo kada si preuzimao onih 600.000 i da li si nosio masku?

Hrvatin: Rečeno mi je da javim kako sam obučen

Miljković: Sad me zanima nešto za šta nisi oputužen, gde si bio 20.04.2020. godine?

Hrvatin: Ne sećam se

Miljković: Da li imaš veze sa pokušajem ubistva Marka Miljkovića na groblju Lešće toga dana?

Hrvatin: Ne.

Miljković je završio ispitivanje i u pratnji šestorice zatvorskih stražara vratio se u boks u kom sede optuženi.

Foto: Tanjug

 
14:40 Nebojša Janković ispituje Hrvatina

Za sudsku govornicu istupio je okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin, a iz dela u kom sede optuženi Vlade Draganić je pokazao da nema više pitanja, te je za postavljanje pitanja istupio Nebojša Janković.

Takođe, Marko Miljković se javio i rekao da ima još deset pitanja.

Janković: Ko vidi "reno senik" ko Laste, ti ili Marko Budimir?

Hrvatin: Marko Budimir, rekao sam.

Janković: Da li su na lasti u "insigniji" bili Marko Budimir i Belivuk ili Marko Budimir i ti?

Hrvatin: Marko Budimir i ja.

Janković: Da li ti je poznata izjava da je Veljko rekao da imaju posla, da su znali da Zdravko dolazi sivim ili srebrnim "Pasatom". Tu si rekao da su u automobilu bili Marko Budimir i Belivuk.

Sudija: Ne možete da koristite iskaz koji je dao u svojstvu osumnjičenog.

Advokat Jerković: Taj iskaz se nalazi u optužnici, jedino da pozovemo tužioca da izmeni optužnicu i da odložimo postupak.

Sudija: Odbija se da se predočava iskaz koji je dao u svojstvu optuženog.

Advokat Jokić: Je l' to znači da mi koristimo samo delove optužnice?

Sudija: Ovo je obrazloženje, mi ne koristimo obrazloženja. Veće ne dozvoljava da se predočavaju iskazi dati u svojstvu optuženog jer je on u svojstvu okrivlejnog saradnika. Sledeće pitanje.

Janković: Znači ja ne mogu ništa da koristim, već samo ono što su ga dve godine učili da priča i da uklapa iskaz sa Lalićevim. Pričao je da je Belivuk bio u kolima, to stoji u optužnici. Koliko ja znam, mi smo u zatvoru na osnovu te optužnice. Koga pitaš da li Janković čeka Radojevića u "seniku"?

Hrvatin: Nisam pitao nikog, to sam uopotrebio onako u svom izgovoru. Nisam se ni sa kim dogovarao oko svoje prijave, i nikoga ne pitam oko svoje izjave. Ali dobro.

Janković: Pa nije dobro. Kakvi su to komentari? Veče, molim vas. Da li si video "senika" da odlazi ka auto putu ili ka Lasti?

Hrvatin: Video sam kad odlazi ka auto-putu. Bilo je dvoje ljudi u kolima. Ti voziš senika, takav je bio dogovor i plan.

Janković: Da li fizički prepoznaješ vozača?

Hrvatin: Tebe sam prepoznao.

Janković: Šta bi s onim da nosim masku i kapu?

Hrvatin: Pa nisam rekao da nisi nosio, nego da sam te prepoznao.

Janković: Da li su na "seniku" zatamnjena stakla

Hrvatin: Nisu.

Janković: Ako si video Radojevića u autu što nisi rekao?

Hrvatin: Evo, sad sam rekao.

Janković: A sad si se prisetio? Treba ti dve i po-tri godine da se setiš. Vozilo je u pokretu, ja imam masku, i Radojevića si prepoznao. A videli smo da Lalić ne može da prepozna samog sebe u kolima na naplatnoj rampi gde ga je snimila kamera visoke rezolucije. Koliko ja mrzim Gorana Veličkovića?

Hrvatin: Nismo pričali o tome da li i koliko mrziš Veličkovića. Kad sam rekao da su ga svi mrzeli, mislio sam na Belivuka, Miljkovića i braću Budimir.

Sudija: Da li ste poznavali Vuka Vučinića?

Hrvatin: Ne poznajem čoveka.

Janković: Da li ja poznajem Veličkovića pre navodne otmice?

Hrvatin: Ne znam.

Janković optužio Hrvatina da laže

Janković: Odakle Miloš izlazi pri navodnoj otmici Goksija? Imamo različite iskaze. Jednom izlazi iz kukuruza, a onda sa vozačkog mesta pikapa.

Hrvatin: Oni se hvataju bukvalno za svaku reč kako mu odgovara. Pričao sam da je auto bio u kukuruzu. Draganić juče ne zna ni da pročita šta mu je advokat Marko Miljković rekao da pročita. Već sam objasnio.

Janković: Imamo onda da Lalić kaže da je Miloš Budimir sa njim u kukuruzu. Okej. Ko viče policija?

Hrvatin: Ti vičeš.

Janković: Rekao si da i Belivuk i Lalić istrčavaju iz kukuruza i viču policija.

Hrvatin: Naravno, svi viču policija.

Janković: Dao si dva različita iskaza. Ko otvara gepek "kedija"?

Hrvatin: Ti.

Janković: Lalić je rekao da Šurić otvara. Je l' on laže?

Hrvatin: Ne, nego Lalić nije mogao da vidi.

Jaković: Pa bio je udaljen 10 metara, isto kao ti i ja.

Hrvatin: Ne znam, to pitaj njega.

Janković: Ko obara Veličkovića?

Hrvatin: Rekao sam.

Janković: Različiti su iskazi. Ti kažeš da je jedan, Lalić da je drugi.

Hrvatin: Pa ti pitaj Lalića.

Janković: Pa vas dvojica ne možete da se usaglasite, a slušao si ga kako ovde priča o tome. Znači jedan od vas laže.

Hrvatin: Ali jedan govori istinu.

Janković: Da li kad prilazi Veličković ja držim kiesu u ruci i šta radims njom?

Hrvatin: Ne držiš, one se nalaze na početku tovarnog dela da simuliraju pištolja. Ja sam mislio da su pištolji tu, tek posle sam saznao da pištolji nisu ni bili tu.

Već svedočio Lalić, posle Hrvatina na redu je Spasojević  

Pre Hrvatina, svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa sumnjiči ispričao je okrivljeni-sarađik Srđan Lalić. Nakon Hrvatina očekuju se izlaganja okrivljenog-saradnika Nikole Spasojevića. Svedoci okrivljeni su pristali da za kazne zatvora od 14,15 i 18 godina pričaju o zločinima koje je grupa počinila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija