• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RTS

12.04.2023

21:49

DECA RAĐAJU DECU! Inicijativa za izmenu zakona: DA SE DEČIJI BRAK DEFINIŠE KAO OBLIK TRGOVINE LJUDIMA

printscreen

Vesti

DECA RAĐAJU DECU! Inicijativa za izmenu zakona: DA SE DEČIJI BRAK DEFINIŠE KAO OBLIK TRGOVINE LJUDIMA

Podeli vest

Svaka peta devojčica u svetu uda se pre punoletstva, Srbija nije izuzetak. Prema podacima Ministarstva pravde, za krivično delo vanbračna zajednica sa maloletnikom, pre dve godine bilo je 75 osuđujućih presuda, od kojih je 18 bilo za krivična dela vanbračne zajednice sa maloletnikom, prošle 62.

Prema podacima Unicefa, 16 odsto devojčica iz romskih naselja uda se i pre navršene petnaeste godine, a pet odsto rodi dete. Takvi brakovi su najteži oblik kršenja dečjih prava, upozoravaju nadležni.

Deca rađaju decu. Ranom udajom mnogim devojčicama oduzeto je pravo na detinjstvo, na obrazovanje, zdravo odrastanje, pravo da se zaposle, pravo na bolji život.

"Globalno, svaka peta devojka se uda pre svog 18. rođendana. Srbija nije izuzetak. Danas se 22 odsto mladih žena iz najsiromašnijih domaćinstava i 56 odsto iz romskih naselja udaje pre svog 18. rođendana. Ono što Srbiju čini drugačijom su napori da se izbori sa ovako složenim kršenjima prava deteta“, kaže Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji, prenosi RTS.

Prema podacima Ministarstva pravde, za krivično delo vanbračna zajednica sa maloletnikom, tokom 2021. godine bilo je 75 osuđujućih presuda, od kojih je 18 bilo za krivična dela vanbračne zajednice sa maloletnikom, prošle godine - 62. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Maja Popović

"Pored toga što dečiji brak predstavlja grubo kršenje prava deteta, posebno devojčica, on u sebi može da krije i mnogo krivičnih dela, i to posredovanje u vršenju prostitucije, prinudno zaključenje braka, vanbračna zajednica sa maloletnikom, zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, trgovina ljudima“, upozorava ministarka pravde Maja Popović.

Foto: Pixabay

 

Zbog toga i predlog da se izmenama porodičnog zakona dečiji brak definiše i prepoznaje kao oblik trgovine ljudima. Takva dela smatraće se nasiljem u porodici.

"Često se postavlja pitanje u javnosti do koje mere država ima pravo da zadire u privatnu sveru pojedinca kao što je brak i porodica. Međutim, štetnost posledica dečijih brakova i te kako daju državi pravo da preduzme sve moguće mere da se takve posledice spreče“, naglašava ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Foto: Foto: Marko Đoković

Maja Gojković

"I pored odličnih rezultata, sve dok svedočimo sklapanju i jednog jedinog dečjeg prinudnog braka kao drastičnom ugrožavanju ne samo ženskih i dečijih prava, već i kao obliku rodno zasnovanog nasilja, naša zajednička borba i naši zajednički napori nisu završeni", poručuje potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković.

Zakoni su dobra osnova, ali nisu dovoljni. Teži posao je rušenje predrasuda da su dečji brakovi deo tradicije i romske kulture i da devojčice dobrovoljno stupaju u takve brakove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 1 godinu

Baš me interesuje kak će te zabraniti ciganima da se razmnožavaju i da im automatski oduzeti pare što dobijaju za nerad i đžabalebarenje !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija