• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.04.2023

07:30

LANA JE VIRILA IZ KADE, NIJE MOGLA DA USTANE! Potresan iskaz policajke koja je spasla zatočenu devojčicu u Mirijevu

printscreen

Vesti

LANA JE VIRILA IZ KADE, NIJE MOGLA DA USTANE! Potresan iskaz policajke koja je spasla zatočenu devojčicu u Mirijevu

Podeli vest

Devojčica je sedela u kadi, imala je jaknu s kapuljačom i trenerku spuštenu do kolena. Bila je mršava, kad sam je podigla, sva garderoba je spala s nje, kazala je na saslušanju policajka Jasmina Rakić, koja je spasla malu Lanu (8).

- Kad sam ušla u stan, nije bilo svetla. Kupatilo je bilo zaključano sa spoljne strane i kad sam ušla unutra, videla sam devojčicu kako viri iz kade. Nije imala snage da ustane. Nosila je neku jaknu s kapuljačom, a trenerka joj je bila spuštena do kolena. Bila je sitna i mršava, kad sam je podigla, sva garderoba je spala s nje...

Ovo je, kako nezvanično saznajemo, u Prvom osnovnom tužilaštvu ispričala policajka Jasmina Rakić, koja je 24. marta u stanu u Ulici Ružice Sokić u beogradskom naselju Mirijevo pronašla i spasla malu Lanu (8).

Nesrećnu devojčicu je otac Uroš Pašajlić godinama držao u zatočeništvu u kupatilu, dajući joj samo povremeno da popije malo vode i da pojede ostatke buđave hrane.

Razotkrila ga ljubavnica

Policajka Jasmina ispričala je istražiteljima da je 24. marta u policijsku stanicu došla Uroševa ljubavnica L. I. i prijavila da ju je on pretukao u njenom stanu u Krnjači. L. I. je tada otkrila i da Uroš u svom stanu u Mirijevu godinama drži u nehumanim uslovima svoju osmogodišnju ćerku, pa je patrola policije odmah otišla na tu adresu.

- Kad smo koleginica i ja ušle u stan, nije bilo svetla. Dok sam pregledala prostorije, došla sam do kupatila, koje je bilo zaključano. Između vrata i štoka izbijala je slaba svetlost, a u bravi sa spoljašnje strane videla sam ključ - rekla je policajka, i dodala:

Foto: zoran sinko

Majka male Lane

- Pažljivo sam ušla u kupatilo i u tom trenutku iz kade je provirila devojčica. Jedva se uspravila, sela je pošto nije mogla da ustane. Bila je jako mršava, na sebi je imala jaknicu sa kapuljačom i trenerku koja joj je bila mala, jedva joj je prekrila kolena. Ništa nije govorila, samo me je gledala. Oprezno sam je uzela u naručje, a u tom trenutku garderoba je spala sa nje, jer je bila strašno sitna...

Osim policajke, u petak je saslušana i Lanina majka Nevena T., koja je ispričala da se sa Urošem upoznala 2010. i da se sa njim zabavljala sve do 2015, kad se rodila Lana.

- Ćerka mi je odmah oduzeta jer sam bila osuđivana zbog nasilja u porodici, pošto sam napala majku. Koliko se sećam, Lana je prvo bila u bolnici, a zatim u domu za nezbrinutu decu, odakle ju je Uroš preuzeo na staranje na njen treći ili četvrti rođendan - kazala je Nevena.

Tiho pričala

Ona je dodala da je retko viđala ćerku i da ju je poslednji put čula šest meseci pre nego što je policija upala u Urošev stan u Mirijevu i odvela dete.

- Videla sam je tada preko video-poziva, činilo mi se da normalno izgleda, ali je veoma tiho pričala, jedva sam je čula. Više puta sam pitala Uroša kada ćemo da je upišemo u školu, a on mi je tvrdio da će sve to on rešiti i da Lana ima sve što joj je potrebno za život. Ja sam, inače, i ranije pokušavala da vidim Lanu, ali je Uroš to uvek izbegavao - ispričala je Nevena.

Monstrumu preti do 15 godina robije

Advokat Dragoljub Đorđević, nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da će sud prilikom odlučivanja o kazni za Uroša Pašajlića sigurno uzeti u obzir svirepost i bezobzirnost koju je on pokazao prema svojoj ćerki.

- Njemu zbog nasilja prema maloletnoj osobi preti deset godina robije, a za protivpravno lišenje slobode i svirepost do osam godina. Za nanošenje teških telesnih povreda nevenčanoj supruzi predviđena kazna je pet godina. U svakom slučaju, preti mu jedinstvena kazna između osam i 15 godina zatvora - procenjuje Đorđević.


Podsetimo, Uroš nije zatečen u stanu 24. marta kad je policija tamo pronašla izmučenu i izgladnelu Lanu u kadi. On je bio u bekstvu sve do 28. marta, kad je lociran i uhapšen u iznajmljenom stanu na Karaburmi.

Lana je, nakon što je spasena iz zatočeništva, prebačena u bolnicu u Tiršovoj, gde je primljena u teškom stanju, sa samo desetak kilograma težine. Nije bila u stanju da stoji, niti da jede zbog višegodišnjeg izgladnjivanja i u početku su je lekari i medicinske sestre hranili preko sonde i infuzije. Boravila je u sobi u kojoj je bila jedna žena s detetom, koja je bila veoma brižna prema Lani, pa je devojčica s vremenom počela da je zove "mama".

Međutim, uz veliki napor medicinskog osoblja, Lana se polako fizički oporavlja, počela je da jede i uspostavila je kontakt s njima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija