• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.05.2023

07:00

Stravični detalji sa saslušanja masovnog ubice iz škole 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru Kad sam ubio portira, sve je posle išlo lakše...

Informer

Vesti

Stravični detalji sa saslušanja masovnog ubice iz škole 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru Kad sam ubio portira, sve je posle išlo lakše...

Podeli vest

Kad sam ušao u školu, prvo sam pucao u portira, a čim sam njega ubio, nestao je strah. Posle sam ubijao redom... Sam sam pozvao policiju jer mi je to bilo logično posle onog što sam uradio, kazao je Kosta K. (13) u policiji, nakon što je ubio pripadnika obezbeđenja škole i osmoro dece

Kad sam ušao u školu, prvo sam ubio portira. Tad je nestao strah, posle je išlo lakše, ubijao sam redom... Na kraju sam se sam prijavio policiji jer mi je to bilo logično posle onog što sam uradio...
Ovo je, između ostalog, u policiji izjavio Kosta K. (13), učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, nakon što je u sredu ujutro napravio nezapamćen masakr u toj školi pobivši pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i osmoro dece.

 

ŽRTVE:
Ana B. (12)
Bojana A. (12)
Sofija N. (14)
Andrijana D. (14)
Mara A. (14)
Ema K. (14)
Andrija Č. (14)
Katarina M. (13)
Dragan Vlahović (51)

 


 

Jezivo hladnokrvan


Kako saznajemo od izvora iz istrage, Kosta je nakon hapšenja bio jezivo hladnokrvan i nije pokazao ni trunku kajanja.
- Bilo je očigledno da je dugo planirao masakr. Bio je miran, svestan onoga šta je uradio i nije pokazivao nikakve emocije. Saslušan je u policiji u prisustvu psihologa i radnika Centra za socijalni rad. Nije hteo mnogo da priča o motivima masakra. Kazao je da je u ubilački pohod krenuo sa dva očeva pištolja i četiri "Molotovljeva koktela", kojima je planirao da zapali ulaz u školu da bi zaustavio policiju ukoliko bi pokušali da ga spreče. Rekao je da je prilikom ulaska u školu osećao strah, ali da je sve išlo mnogo lakše nakon što je ubio portira. Upucao ga je sa metar, metar i po razdaljine - ispričao je naš izvor.

Na pitanje policajaca zašto se sam prijavio policiji, Kosta je mirno odgovorio:
- Pa valjda je logično da se sam prijavim posle onog što sam uradio.
Kosta je, inače, uoči krvavog pira uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, a "Molotovljeve koktele" je sam napravio, uz instrukcije sa interneta. Imao je pripremljen spisak sa 15 dece koje je planirao da likvidira, ali je sa tog spiska ubio troje. Takođe, imao je i detaljan nacrt prizemlja školske zgrade, gde je strelicama obeležio ubilački plan kretanja od ulaza u školu do učionice.


Kako je utvrđeno tokom uviđaja, Kosta je u sredu u 8.40 ušao u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza - Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14) i Andriju Č. (14) i ranio još šestoro školskih drugara.

Foto: Informer

Žrtve Koste K.


U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu. Patrole policije odmah su upućene u školu, gde su u dvorištu zatekle Kostu. On je mirno stavio ranac s pištoljima i "Molotovljevim koktelima" među noge i digao ruke. Policajci su mu rekli da stavi ruke na glavu i da legne, a dečak ih je poslušao i mirno rekao: "Pucao sam zato što sam psihopata".

Borba za ranjene


Što se tiče ranjene dece i nastavnice istorije, oni su odmah posle pucnjave zbrinuti u Urgentnom centru i u Dečjoj bolnici u Tiršovoj. Najteže povrede su zadobili jedna devojčica (13) koja je upucana u glavu i u kritičnom je stanju, kao i dečak (13) koji je upucan u vrat.
Nastavnica Tatjana Stevanović je takođe u teškom stanju, ali prema poslednjim informacijama, nije životno ugrožena.
Inače, Kosta je bio jedan od najboljih đaka škole u kojoj je počinio stravičan zločin. Išao je na takmičenja iz matematike, biologije i istorije i osvajao je brojne nagrade i pohvale. Takođe, pohađao je muzičku školu i trenirao ošarku.

Foto: Informer

Privođenje oca Koste K.


Pet pušaka pronađeno u sefu Kostinog oca


Otac Koste K. (13), ugledni radiolog Vladimir K., bio je strastveni ljubitelj oružja i sina je povremeno vodio u streljanu, gde ga je učio da puca. On je nakon masakra koji je počinio njegov sin uhapšen i danas bi trebalo da bude saslušan u Višem tužilaštvu u Beogradu. Kako saznajemo, policija je, prilikom pretresa njegovog stana, u sefu iz kog je Kosta uoči zločina uzeo dva pištolja pronašla još pet pušaka. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija