• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.05.2023

11:35

U TUŽILAŠTVU SASLUŠANI OSUMNJIČENI ZA MALVERZACIJE U EPS! Ojadili kompaniju i državu, pa se ovako branili

Više javno tužilaštvo u Beogradu

Vesti

U TUŽILAŠTVU SASLUŠANI OSUMNJIČENI ZA MALVERZACIJE U EPS! Ojadili kompaniju i državu, pa se ovako branili

Podeli vest

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušana su četiri osumnjičena za pranje novca i poreska krivična dela, koji su u čevrtak uhapšeni u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

Trojica osumnjičenih su se branila ćutanjem, dok je četvrti osumnjičeni izneo svoju odbranu. 
Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima Velimiru B, Nikoli L, Draganu R. i Siniši K. odredi pritvor. Sudija im je odredio pritvor da ne bi uticali na svedoke.

Velimir B. je odgovorno lice privrednog društva “Profil Projekt", Dragan R. je odgovorno lice privrednog društva "Nib Part” , Nikola L.  iz "Sbos Construction”. Sav tri preduzeća su iz Beograda, dok je četvrti osumnjičeni Siniša K. vlasnik firme iz Uba.

Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeni su i Bojan Vladimir S. odgovorno lice stranog privrednog društva “Italiana Construcioni” S.P.A ogranak u Beogradu i “Meta Balkan” doo Beograd i Nemanja T. direktor privrednog društva “Bauwasen” doo iz Lazarevca, protiv kojih se istraga vodi od februara ove godine i koji se već nalaze u pritvoru.

Njih dvojica će povodom krivičnih dela za koja se terete naredbom o proširenju istrage biti saslušani narednih dana. 

Sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima “Profil projekt”, “Nib Part'” i “Sbos Construction” kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu Siniše K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.
Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD “Bauwasen” doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takodje sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD "Metal Balkan” doo Beograd.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Nakon toga je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S, dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD "Bauwasen” doo iz Lazarevca.

Osumnjičeni su na ovaj način izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

Svim osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DETALJI HAPŠENJA U EPS! Privedeno četvoro, oštetili kompaniju za 7,5 miliona dolara
Hronika

DETALJI HAPŠENJA U EPS! Privedeno četvoro, oštetili kompaniju za 7,5 miliona dolara

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija Srbije uhapsili četiri osobe osumnjičene zloupotrebe u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih, koji su oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

11.05.2023

14:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija