• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dudvarski

16.05.2023

07:10

"NUDILI MI DA ŽIVIM U KLANICI S MAJKOM!" Šokantni detalji iskaza svedoka saradnika na suđenju bandi Veljka Belivuka!

ATA Images, Tanjug/Zoran Žestić, Informer/Miloš Rafailović

Vesti

"NUDILI MI DA ŽIVIM U KLANICI S MAJKOM!" Šokantni detalji iskaza svedoka saradnika na suđenju bandi Veljka Belivuka!

Podeli vest

Veljko Belivuk i Marko Miljković nudili su mi da se s majkom preselim u kuću u Ritopeku, pošto nemam svoj stan. Kad bi u toj kući neko trebalo da se ubije i samelje, moju mamu bi poslali u banju.

Ovo je juče u Specijalnom sudu u Beogradu ispričao Nikola Spasojević, svedok okrivljeni u postupku protiv koljačke bande Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mesara.

Spasojević je pomenuo ovaj događaj dok je odgovarao na pitanja optuženog Vlade Draganića, koji je formalni vlasnik "klanice" u Ritopeku, gde su žrtve klana ubijane i samlevene u mašini za mlevenje mesa. Pošto su svedoci ranije pomenuli da su Belivuk i Miljković u međuvremenu otkupili tu kuću od Draganića, iako se u papirima on i dalje vodi kao vlasnik, Vlade je upitao Spasojevića:

- Da li imaš neka saznanja oko kuće, da li je prodata?

Foto: Privatna arhiva

Nikola Spasojević, svedok okrivljeni je osušen na 14 godina zatvora

- Veljko i Marko su mi nudili tu kuću da tamo živim posle ubistva Gorana Mihajlovića, jer sam živeo kao podstanar, trebalo je da se tamo preselim sa majkom. Uslov je bio da, kada im kuća zatreba, plate mojoj majci da ode u banju na dva, tri dana. Znam da si im je dao na raspolaganje, znam da si se vodio kao vlasnik, ali ne znam da li ste to papirološki rešili - odgovorio je Spasojević.

Osim Draganića, svedoka su juče ispitivali i optuženi Nebojša Janković, Miljković i Belivuk, što se u pojedinim trenucima pretvorilo u prepucavanje bivših saradnika iz klana. Optuženi su mu tražili da se seti nekih banalnih i nebitnih detalja u vezi sa zločinima, na primer, koje je boje bio neki auto iz pratnje ili koliko centimetara je bila dugačka posuda u kojoj su stavljani delovi tela. Spasojević im je odgovarao ili da se ne seća ili bi im ironično odbrusio.

Uneo britvicu u sud

U jednom trenutku, Miljković je šokirao prisutne u sudnici kad je upitao Spasojevića da li je ikada pokušao da unese nož u sudnicu?!?

- To je britvica mog pokojnog oca, imao sam torbicu i zaboravio sam da izvadim britvicu kada sam dolazio u sud. Ta britvica mi je draga, izvinio sam se straži što sam zaboravio da je izvadim. Nisam tada imao neke skrivene namere - pravdao se Spasojević, a Miljković je nastavio:

- Koja je dužina britvice?
- Ne znam, nije čak ni oštra - odgovorio je svedok.

Kad je Janković došao na red da ispituje svedoka, upitao je Spasojevića:

Foto: Informer DN

U ovoj kući su ubijali i mleli protivnike

- Nikola, reci mi, dok si bio u pritvoru, u CZ-u, jesi li čitao novine, gledao TV? Jesi li čuo kada je jedan ministar pomenuo da će većina pripadnika grupe dobiti doživotnu robiju? Jesi li se uplašio tada?

- Svakako je neprijatna situacija - odbrusio je svedok.

- Da li je to bio okidač za tebe da ispričaš čak i neistine, ako treba, samo da ne dobiješ doživotnu kaznu - pitao je optuženi, a Spasojević mu je odbrusio:

- Ne!

Janković je potom upitao Spasojevića da li ga sporazum sa tužilaštvom u Srbiji oslobađa odgovornosti za dvostruko ubistvo na Krfu i za učešće u ubistvima u Crnoj Gori.

- Da li znaš da ćeš biti izručen Grčkoj ili Crnoj Gori kada budeš ovde odslužio kaznu - pitao je Janković, a iznenađeni Spasojević je odgovorio:

- Ne znam... Nije mi tako rečeno... Četrnaest godina nije mala kazna... Odlučio sam da priznam, kajem se zbog svega u čemu sam učestvovao. Znam da se niko sad ne bavi motivima, nego posledicama, a ja sam objasnio moje motive.

Podsetimo, Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika bande uhapšeni su 4. februara 2021. i terete se da su pod plaštom Partizanove navijačke grupe "Iz principa" radili direktno za crnogorski "kavački klan". Terete se, za sada, za sedam ubistava, drogu, oružje, otmicu i silovanje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija