• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Republika

28.05.2023

09:17

DROGA JAČA 50 PUTA OD HEROINA: Smrtonosni fentanil stigao u Srbiju?

Vesti

DROGA JAČA 50 PUTA OD HEROINA: Smrtonosni fentanil stigao u Srbiju?

Podeli vest

Najopasnija droga koja dnevno ubija 300 američkih narkomana uveliko stiže na Balkan i, po svemu sudeći, u Srbiju. Policija istražuje da li su tri smrti novapazarskih zavisnika u poslednja dva meseca povezane s fentanilom, narkotikom 50 puta smrtonosnijim od heroina. U Srbiji, kažu u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, već ga sporadično koriste.

U osnovi, reč je o leku protiv bolova, koji je jači od morfijuma i do 100 puta, a koristi se samo u bolnicama za pacijente koji imaju najteže bolove, poput onkoloških pacijenata, koji su u terminalnoj fazi, odnosno nije dostupan u apotekama i niko ne može da ga kupi.

Tu informaciju potvrdili su nam zaposleni u jednoj beogradskoj apoteci uz napomenu: "Informacije o narkoticima ne dajemo". Međutim, u ampulama je dostupan na crnom tržištu.

Poznato je da dileri, osim što švercuju ampule, koriste fentanil u prahu, kao dodatak drugim narkoticima, da bi pojačali dejstvo kokaina ili heroina. 

Treći način su tablete koje se u Meksiku prave od sastojaka ilegalno uvezenih iz Kine i potom distribuiraju prvo u SAD, a potom i po Evropi.

Koriste ga u Novom Pazaru?

U aprilu ove godine muškarac E. P. (36) iz Novog Pazara preminuo je od prevelike količine droge, a policija istražuje da li je koristio baš mešavinu heroina i fentanila.

Foto: printscreen

 

Da se droga skrivena u kutiji leka sve više koristi i u Srbiji, svedoče i stručnjaci.

- To su preparati u raznim oblicima, tabletama, kapsulama za injekcije ili čak flasteri, koji su veoma popularni na crnom tržištu u Srbiji. Među pacijentima u Srbiji najpopularniji su fentanilski flasteri, koje mnogi zloupotrebljavaju - rekao je nedavno za medije dr Aleksandar Vujošević, psihijatar iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu, a zatim i dodao:

- Registrovani su kao preparati za redukciju bola i daju se ljudima kojima su neophodni. Opijatski zavisnici, međutim, zloupotrebljavaju sve što sadrži opijat. Imao sam pacijente koji izlepe celo telo fentanilskim flasterima i tako postignu određeni efekat. Te flastere dobijaju pacijenti koji imaju hronična ili maligna oboljenja, a opijatski zavisnici do njih dolaze na najrazličitije moguće načine jer je naše crno tržište ogromno - dodao je on.

Droga broj jedan po zaradi kartela

Fentanil je izvozni hit meksičkih narko-kartela. Proizvodi se lako, brzo i jeftino, za samo 5.000 dolara može da sa napravi kilogram čiste droge koja razređena u uličnoj prodaji može da donese zaradu veću od milion dolara. Meksički narko-kartel Sinaloa zarađuje više na fentanilu nego na kokainu ili bilo kojoj drugoj drogi. Hrvatsku je američka DEA pre mesec dana upozorila na ovu opasnost. U Estoniji je na listi zloupotrebe introvenoznih droga fentanil prestigao heroin, što je slučaj i u nekim regijama Finske i Švedske. Bugarska i Slovačka su takođe preplavljene ovom drogom

Ova zaraza širi se Evropom. U Estoniji je policija već uključila alarm, upozorenja o fentanilu iz američke agencije za borbu protiv narkotika DEA stigla su nedavno u Hrvatsku, a i Bugarska i Slovačka registruju sve veći broj smrtnih slučajeva od ovog sintetičkog opijata.

Farmaceut: Nabavljaju ga iz EU

Farmaceut Sonja Stojanović svedoči da je fentanil zavisnicima od narkotika sve pristupačniji.

- Fentanil je opioidni analgetik koji se koristi u terapiji protiv bola, ali, takođe, i kao anestetik, međutim, njegova zloupotreba je sve češća kao vrsta droge. Ljudi u Srbiji ga masovno nabavljaju ispod žita, i to iz zemalja Evropske unije - objasnio je farmaceut.

Kako stiže do narkomana

- Preradom kineskih hemikalija u meksičkim narko-laboratorijama prave se pilule slične ekstaziju, privlačnih boja

- Prah sirovine za lek meša se s kokainom i heroinom umesto bebi-pudera, koji dileri koriste da povećaju količinu

- Flasteri i ampule nabavljaju se falsifikovanim receptima u apotekarskoj mreži u državama gde je dozvoljena prodaja




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija