• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.I.

30.05.2023

21:00

SASLUŠANA DEVOJKA IZ SMEDEREVA KOJU JE OTEO UROŠ BLAŽIĆ POSLE MASAKRA: Ubicu sam slagala da sam trudna, tako sam se spasla

Facebook, MUP Srbije

Vesti

SASLUŠANA DEVOJKA IZ SMEDEREVA KOJU JE OTEO UROŠ BLAŽIĆ POSLE MASAKRA: Ubicu sam slagala da sam trudna, tako sam se spasla

Podeli vest

Uroš Blažić je 4. maja oko 23 sata, kod naplatne rampe Mali Požarevac, uleteo u taksi u kom sam bila, seo je na zadnje sedište pored mene i rekao taksisti: "Vozi, imam bombu, pobio sam ljude!" Uplašila sam se, pa sam mu rekla da sam trudna, da bi me poštedeo... Tad nisam ni znala šta je uradio malo pre toga u selima kod Mladenovca... Kod Uba sam izašla iz taksija, tamo me je čekao verenik, a Uroš i taksista su produžili. Nisam smela da zovem policiju posle toga...

Ovo je, između ostalog, rekla na saslušanju J. A. (19) iz Smedereva, koju je Uroš Blažić oteo i dva sata držao u strahu i agoniji nakon što je pobio osmoro mladih u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Trauma za ceo život

Prestravljena devojka juče je u tužilaštvu do detalja opisala traumatične događaje koji su se odigrali u noći između 4. i 5. maja.

- Kazala je da se 4. maja dogovorila sa verenikom da taksijem dođe iz Smedereva do njegove kuće u selo Bogdanovica kod Uba. Taksista je došao po nju autom "ford fokus" malo pre 23 sata, pa je sela na zadnje sedište, iza suvozačevog mesta, i uputili su se ka Ubu. Vozili su se skoro pola sata do skretanja sa autoputa, ka rampi u Malom Požarevcu - rekao je naš izvor, blizak istrazi.

Foto: Facebook, MUP Srbije

Devojka J.A. iz Smedereva

Na rampi su, prema rečima J. A., bila dva vozila ispred njihovog, a iza nije bilo automobila.

- Dok su čekali da plate putarinu, Uroš Blažić je otvorio vrata taksija i munjevito seo na zadnje sedište, iza vozača. U tom momentu J. A. nije znala ni ko je on, niti da je ubio mlade ljude u Malom Orašju i Duboni. Rekao je taksisti: "Vozi, imam bombe, ubio sam ljude... Juri me policija". Uroš je jednu bombu, zelenu, kako ju je opisala J. A., držao u ruci, dok je drugu videla u njegovoj torbici, koju je imao uz sebe. Rekla je da se mnogo uplašila, ali joj je odmah sinula ideja da mu kaže da je trudna. Nadala se da Uroš neće ugroziti život mlade trudnice - dodaje naš izvor. 

Foto: Informer

Uroš Blažić i puška iz koje je počinio zločin
Vrteo bombu u ruci

Ubrzo su skrenuli sa glavnog puta, po Uroševom naređenju, da bi izbegli policijske blokade. J. A. nije mogla da precizira kojim putevima su se tačno vozili, ali su, koliko se seća, to bili neki seoski drumovi. 

- U toku vožnje Uroš je nervozno vrteo bombu u ruci. Povremeno je vadio i drugu bombu iz torbice. Vozili su se tako, po proceni J. A., nekih dva sata, pri čemu je ona sve vreme razmišljala samo o tome da izvuče živu glavu. Tokom vožnje, nekoliko puta joj je zvonio mobilni telefon, zvao ju je njen verenik, ali ona nije smela da mu se javi - napominje naš izvor. 

Kada su konačno stigli u Bogdanovicu, verenik, zabrinut što se njen put odužio, čekao ju je ispred svoje kuće. Uplašena i uznemirena J. A. je istrčala iz taksija i ušla u verenikovu kuću, dok je on ostao da taksisti plati vožnju.

Foto: J. Vasiljević

Privođenje osumnjičenog

- J. A. je ispričala da se plašila kako će Uroš reagovati dok njen verenik plaća taksisti vožnju. Kada je mladić konačno ušao u kuću, J. A. mu je ispričala kroz kakvu torturu je prošla. Razmišljali su da odmah obaveste policiju, ali to nisu uradili, kako je objasnila, iz straha. Plašili su se da će se Uroš vratiti, jer zna gde je kuća njenog verenika, i da će ubiti i nju i verenika i njegovu porodicu, koja živi u tom domu - ističe naš sagovornik.

Sledi saslušanje 16 svedoka

Za ovu sedmicu zakazano je saslušanje 16 svedoka masakra. Njihove izjave trebalo bi da razjasne sve okolnosti petostrukog ubistva u Malom Orašju i trostrukog ubistva u Duboni. Prošle nedelje iskaze je dalo šestoro očevidaca. Osim Uroša, u istrazi masovnog ubistva uhapšeni su i njegov otac Radiša B. (55) i ujak Goran G. (49). Obojica se terete za nelegalno oružje, koje je policija pronašla u njihovim kućama, i određen im je pritvor do 30 dana.

Inače, juče je saslušan i verenik prestravljene devojke, koji je ispričao kako je u noći između 4. i 5. maja čekao J. A. ispred svoje kuće, jer se zabrinuo pošto mu se nije javljala na telefon.
- Kada je video taksi kako se zaustavlja ispred njegove kuće i J. A. kako u panici istrčava iz auta, pao mu je kamen sa srca jer je bila živa i zdrava. Dok je taksisti plaćao račun video je muškarca na zadnjem sedištu taksija, ali ne i bombe, niti je slutio da je to masovni ubica za kojim je u tom trenutku tragalo 600 policajaca. Tek kada je ušao u kuću, verenica mu je ispričala šta je doživela i kako se setila da slaže Uroša da je trudna da bi se spasla - napominje naš sagovornik.

Iskaz će dati i taksista

Kako je planirano, sutra bi iskaz u tužilaštvu trebalo da da i taksista D. A. Upravo je on, nakon što je Uroša odvezao do sela Vinjište kod Kragujevca pozvao policiju i obavestio ih gde se krije ubica. U ranim jutarnjim satima 5. maja, policija je opkolila Vinjiše i uhvatila je Uroša u kući njegovog ujaka.

Podsetimo, Uroš je kobne večeri u selu Malo Orašje hicima iz "kalašnjikova" ubio pet mladića, a zatim u Duboni još dva mladića i jednu devojku. U krvavom piru ranio je još 14 mladih. Nakon masakra, automobilom je iz Dubone sporednim putem otišao ka susednom Šepšinu, ali tamo mu se "mercedes" zaglavio, pa je put nastavio peške.

Usput je odbacio automatsku pušku i mobilni telefon, a zadržao je dve bombe i pištolj. U Šepšinu je iz jednog dvorišta ukrao "reno x spejs", kojim se odvezao do rampe u Malom Požarevcu. U tom automobilu je ostavio pištolj, ali je poneo dve bombe, i tako naoružan je utrčao u taksi u kome su bili vozač i putnica.

Blažić je nakon hapšenja prebačen u pritvoru u Smederevo, odakle je prošle sedmice upućen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, gde je podvrgnut psihijatrijskom veštačenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija