• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.05.2023

09:34

ZAVLADALI JUŽNOAMERIČKIM NARKO TRŽIŠTEM, ALI TO PLAĆAJU ŽIVOTOM! Srpski kriminalci, u borbi kartela, ginu kao u ratu

informer

Vesti

ZAVLADALI JUŽNOAMERIČKIM NARKO TRŽIŠTEM, ALI TO PLAĆAJU ŽIVOTOM! Srpski kriminalci, u borbi kartela, ginu kao u ratu

Podeli vest

Kriminalci iz Srbije i Crne Gore u poslednjih deceniju i po su, kako su izveštavali južnoamerički mediji preuzeli skoro celokupnu trgovinu kokainom i oni su najveći krijumčari koji drogu transportuju iz Južne Amerike u Evropu, Ameriku i Australiju. Onda i ne čudi da je deset naših državljana ubijeno u Južnoj Americi od 2010. godine.

Koliko je balkanska mafija, odnosno srpska i crnogorska, jaka u Južnoj Americi otkriveno je tek posle akcije "Balkanski ratnik" kada je 2009. godine u Urugvaju zaplenjen kokain koji je klan Darka Šarića pokušao da prokrijumčari iz Južne Amerike u Evropu.

Foto: informer.rs

Posle ove akcije skoro da nije bilo veće zaplene kokaina, a da istraga nije pokazala da je neko sa naših prostora umešan u taj posao. Naravno ovoliki uticaj naših kriminalca u poslovima sa kokainom doveo je do toga da je veliki broj naših državljana i ubijen u obračunima, bilo da su otišli u Južnu Ameriku kako bi radili kao telohranitelji, bilo da su direktno bili umešani u krijumčarenje.

Foto: printscreen

Zoran Jakšić uhapšen u Peruu

Visoki čovek iz Lime i iz zatvora komanduje

Verovatno najpoznatiji Srbin u Južnoj Americi je Zoran jakšić, jedan od vođa klana "Amerika". On je uhapšen još 2016. godine u Peruu i osuđen zbog krijumčarenja kokaina na 25 godina zatvora. Iako iza rešetaka, "Visoki čovek iz Lime" kako su prozvali južnoamerički policajci i dalje rukovodi narko poslovima. Skoro u redovnim razmacima zatvorski stražari u njegovoj ćeliji pronalaze mobilne telefone, ali to ga ne sprečava da on nastavi da rukovodi poslovima i da organizuje transporte pošiljki kokaina. 

Od 2010. godine u Južnoj Americi ubijeno je deset srpskih državljana, a poslednji među njima je Slobodan Marjanović (40) koji je u nedelju likvidiran u mestu Santa Marta u Kolumbiji. On je izrešetan i bačen na autoput. U Kolumbiji je boravio kao turista, ali to nije ništa novo, jer su i drugi Srbi koji su ubijeni u južnoameričkim državama uglavnom boravili sa turističkim vizama.

Pre ovoga ubistva imali smo već likvidacije Srba u Kolumbiji, Ekvadoru, Boliviji, Peruu.

Nišlija Saša Spasić (56) likvidiran je u julu 2020. godine pred ženom i ćerkom u kafiću u predgrađu lučkog grada Gvajakil u Ekvadoru. Samo tri meseca ranije u aprilu 2020. godine ubijen je Dejan Stanimirović Markos (45) u gradu Gvamalu u Kolumbiji.

Vladimir Vidaković (38) ubijen je marta 2019.  u Medeljinu u Kolumbiji. Pet godina ranije u julu 2014. godine Goran Popović Goksan (39) likvidiran je u gradu Santa Kruzu u Boliviji, a mesec dana ranije i Goran Stavrić Frederik (41) u Limi, prestonici Perua. Iste te godine u aprilu 2014. godine otet je i likvidiran Marko Mitić (30) u San Migelu u Peruu.

Prva likvidacija srpskih državljana nakon akcije Balkanski ratnik bila je u maju 2010. godine kada su Bojan Bakula (28), Saša Turčinović (31) i Predrag Stojkov (35), koji su bili angažovani kao telohranitelji oteti, mučeni i likvidirani u blizini grada San Ramona u Boliviji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija