• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija

19.06.2023

18:06

UDARIO ŠAMAR ADVOKATU, PA DOBIO DVE GODINE ZATVORA! Članu "valjevske grupe" sud povećao kaznu!

Vesti

UDARIO ŠAMAR ADVOKATU, PA DOBIO DVE GODINE ZATVORA! Članu "valjevske grupe" sud povećao kaznu!

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu Zoranu Jeličiću, kojem se sudi kao pripadniku tzv. "valjevske grupe" i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od dve godine zbog fizičkog napada na svog advokata 23. decembra 2020. godine.

Prvostepenom, sada preinačenom presudom, Jeličić je za krivično delo ometanje pravde bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pola godine sa rokom provere od dve godine, objavljeno je na sajtu tog suda.

Jeličić je pored zatvorske kazne osuđen i na novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pogrešno ocenio kao olakšavajuću okolnost porodične prilike okrivljenog, ne navodeći pritom u čemu se one ogledaju, budući da Jeličić nije oženjen i nema decu.
Prvostepeni sud, kako je navedeno, nije uzeo u obzir ni Jeličićevu ličnost, raniji život, ponašanje posle izvršenog krivičnog dela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je delo učinjeno, kao i raniju osuđivanost zbog krivičnog dela sa elementima nasilja.

Foto: D. Ćuruvija

Skupo ga koštao napada na branioca, Zoran Jeličić

Apelacioni sud je kao olakšavajuću okolnost cenio što se oštećeni advokat nije pridružio krivičnom gonjenju i nije istakao imovinsko-pravni zahtev, dok je od otežavajućih okolnosti uzeo u obzir Jeličićevu raniju osuđivanost, stepen krivice, a posebno vršenje bezrazložnog i ničim isprovociranog nasilja prema braniocu.

Jeličić je oglašen krivim što je ispred Specijalnog suda u Beorgadu udario šamar svom braniocu koji mu je postavljen po sluzbenoj dužnosti, kako ga ne bi zastupao kao branilac na suđenju tzv. "valjevskoj" grupi.

- On je 23. decembra 2020. godine, na trotoaru ispred stepeništa glavnog ulaza zgrade Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal, silom ometao advokata oštećenog u vršenju advokatske službe, na taj način što je prethodno na trotoaru ulice Ustaničke na potezu između zgrade opštine Voždovac i zgrade Posebnog odeljenja Višeg suda, sreo oštećenog prilikom dolaska na zakazano suđenje u Posebno odeljenje Višeg suda u predmetu u kome je oštećeni postavljen za branioca po službenoj dužnosti okr. Jeličiću protiv koga se vodi krivični postupak zbog izvršenja krivičnog dela zločinačko udruživanje,  krivičnog dela teško ubistvo i krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kada se oštećenom dva puta obratio rečima: „Stani ovde da ti kažem nešto“, a potom i dodao: „Jel čuješ šta sam ti rekao!“-navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Foto: printscreen

Milan Lazarević, zvani Laza Bombaš, vođa "valjevske grupe"

Dalje se obrazlaže da se oštećeni nije zaustavio, već je išao za oštećenim i ponavljao reči: "Stani, stani", nakon čega se oštećeni dolaskom do stepeništa glavnog ulaska zgrade Posebnog odeljenja Višeg suda zaustavio i okrenuo prema okrivljenom koji mu je prišao, pa je nakon kraćeg razgovora je okrivljeni šakama desne pa leve ruke udario oštećenog u predelu glave, a sve kako bi uticao na oštećenog da ga ne zastupa kao branilac u navedenom krivičnom postupku na pretresu dana 23. decembra 2020. godine. Nakon toga, oštećeni je utrčao u zgradu suda i o navedenom obavestio pravosudnu stražu, a potom i pretresno veće, kada je usmeno na zapisnik podneo zahtev da ga sud razreši dužnosti branioca po službenoj dužnosti zbog navedenog događaja, pa je nakon neodržavanja glavnog pretresa zbog neispunjenja procesnih pretpostavki, dana 24. decembra 2020. godine doneto rešenje kojim je oštećeni razrešen dužnosti branioca po službenoj dužnosti - piše u odluci.

Nakon šamara branilac je podneo zahtev da ga sud razreši dužnosti branioca po službenoj dužnosti, što je sud i usvojio i doneo rešenje o razrešenju branioca.

Jeličić je inače uhapšen 11.oktobra 2022. godine po poternici nakon skoro godinu i po dana bekstva.

Valjevskoj grupi sudi se niz teških krivičnih dela - ubistva, zločinačko udruživanje, nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija, iznuda, nanošenja lakih i teških telesnih povreda, kao i za iznudu novca. Ova grupa je pohapšena 2009. godine, suđenje je i dalje u toku, jer je kako je ranije saopštio sud, od ukupnog broja zakazanih suđenja čak trećina bila odložena na zahtev odbrane.

Pored Milana Lazarevića, zvanog Laza Bombaš, i Jeličića optuženi su i Milan Milijanović, Nebojša Goloskoković, Aleksandar Pavlović, Dejan Velimirović, Mirko Lazarević, Marko Miličković i Aleksandar Bošković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 10 meseci

Da je samar udario nekom drugom, mozda bi ga samo opomenuli. Ali, advokat je to.

Boriša Maksimović

pre 10 meseci

Da li sudovi svima za šamar daju dve godine ili je ovo klasičan primer gde štite svoje dupe i svoju sabraću advokate, ne znam po čemu se oni razlikovao od drugih građana.

Bane

pre 10 meseci

Vozač autobusa koji je izazvao sudar sa vozom kod Niša za 8 poginulih putnika i još 20 teško povređenih u najgorem slučaju će dobiti 8 godina apse, pa čim odsluži dve trećine kazne može ponovo da vozi pod voz.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija