• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

28.06.2023

15:34

Suđenje Belivukovom klanu! Miljković: Pristajem da me dave kablom u sudnici!

Printscreen/Beta Ana Slović/ Miloš Rafailović

Vesti

Suđenje Belivukovom klanu! Miljković: Pristajem da me dave kablom u sudnici!

Podeli vest

U nastavku postupka protiv klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, kojem se sudi za sedam svirepih ubistava i druga teška krivična dela, danas je sa iznošenjem primedbi na iskaze trojice okrivljenih saradnika završio Nemanja Đurić Tajson.

- Ja verujem da ste, kada ste videli Bojana Hrvatina ovde, shvatili da su njegove psiho-fizičke sposobnosti ograničene. Pričao je kako ga su ga čuvali kao džokera, da "škaljarski klan" ne zna za njega, pa nije "škaljarski klan" policija da ga legitimiše. Ja verujem da oni nisu svesni težine svojih iskaza - rekao je pred Specijalnim sudom Đurić.

On je istakao da Hrvatin "očigledno nije svestan" kakav je sporazum potpisao sa Tužilaštvom, niti da li se nalazi ili ne u pritvoru:

- Nisam video da ga neko ovde vezuje za nas, a priznao je silovanje, ubistva. Na pitanje zašto je pristao da učestvuje u ubistvu Gorana Veličkovića, s kojim je trgovao drogom, rekao je zbog "pripadnosti grupi", a onda je posle Miljkoviću rekao da prvenstveno zbog "finansijskih razloga, a onda i drugarstva sa članovima grupe". On ne zna šta priča, priznaje silna ubistva, očigledno mu je interes na prvom mestu, ali nije sposoban da istera priču. Na pitanje šta mu je motiv da prizna, rekao je "opstanak", a onda posle na pitanje advokata Petrovića kaže "gledao sam sebe".

Đurić se zatim osvrnuo i na iskaz saradnika Srđana Lalića koji je naveo da mu je motiv da priča o zločinima klana bio taj što "neće da mu Marko Miljković kroji odbranu i što "kavački klan" neće da mu uplaćuje kantinu".

On se na kraju požalio da mu je sa nepoznate adrese stiglo preteće pismo, koje je želeo javno da pročita, ali mu je sudija Vinka Beraha rekla da u ovom trenutku nema potrebe za tim.

Miljković: "Počeću od čuvenog Dunava!"

Za reč se potom javio drugooptuženi Marko Miljković Mesar, koji je prethodno rekao da će mu biti potreban ceo jedan dan da iznese sve primedbe na iskaze okrivljenih saradnika.
On je otvorio svesku i rekao da će da počne od "čuvenog Dunava" koji su saradnici pokazivali tokom istrage.

Foto:      Aleksandar Jovanović Cile/MIloš Rafailović/Tanjug

 

- Da vidite kako njih trojica, koji su navodno bili tamo, opisuju potpuno različito to mesto. Tužilaštvo kaže da su njihovi iskazi u potpunosti u skladu sa fotodokumentacijom. Lalić kaže "ako se ne varam to je ta lokacija na kojoj su prosipani džakovi", vi mu kažete "dobro", na fotografiji 3. pitate ga da li je to to "kaže to je to šipražje, dolazio sam tu više puta, to je taj raskrčeni deo", a onda kaže "na celom potezu se prosipalo, jedan uđe u reku sa džakovima" - započeo je nadmeno i cinično Miljković, uz opasku "da nije baš Lalić toliko pametan kako hoće da se predstavi!", a potom nastavio:

- Lepo je sve to što je on ispričao, ali moram vas podsetiti da su on i Nikola Spasojević navodno zajedno prosipali Gligorijevića, ili nekoga već, dok Hrvatin nije. Sad ćete videti da Spasojević na vaša pitanja kaže "čini mi se da je to ta zaravan kada se spustite niz nizbrdicu", a kada ga ja pitam za ubistvo Gorana Veličkovića kaže "ovde je visok vodostaj reke, pa ne znam". Neko ko ne zna kolika je vatra, meri vodostaj reke, jako zanimljivo - počeo je da se smeje Miljković za govornicom.

Hrvatin nije inteligentan

Miljković je nastavio da čita i upoređuje iskaze trojice svedoka saradnika o mestu na kom su, prema optužnici, posle brutalnih ubistava i mlevenja žrtava u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, ostatke žrtava u džakovima nosili do Dunava u Ritopeku i prosipali ih u reku.

Foto: Svedok okrivljeni Bojan Hrvatin/Novosti

 

- Krenuću od aprila kada je slikano to mesto, Hrvatin je rekao da je on tu 25. aprila 2021. doveo policiju na to mesto. Rekao je "mi smo išli noći, a tad sam ih vodio preko dana i nisam zagledao to šiblje", pa šta on ima da zagleda šiblje, nema on šta da zagleda da bi mogao ovde da priča, valjda je odveo policiju. On nije inteligentan da bi mogao da zna šta priča, ispada da je policija vodila njega - nastavio je da iznosi ono što smatra nelogičnim, držeći u rukama ispisani papir i gestikulirajući rukama.

Miljković je pred sudom rekao i da je "Hrvatin upao u klopku", dok mu je on postavljao pitanja i da je tada "počeo da menja svoj iskaz".

Lalić je shvatio da će biti ubijen

Miljković prešao na analizu iskaza svedoka saradnika o ubistvu Gorana Veličkovića i Nikole Mitića.

- Lalić je rekao da se iznenadio kada je shvatio da će biti ubijen. Ovde se definitivno vidi da izmišlja, to je kao da se vojnik iznenadi što je na ratištu neko ubijen, jer kao znao je sve što radimo a onda se iznenadio što je ubijen - nastavio je Miljković.

Miljković je potom prešao na izlaganje o ubistvu Nikole Mitića, navodeći da mu je bitno da kaže da je Lalić rekao da nije znao šta se dešava, ali da je "video otmicu svojim očima" u decembru 2022., ali da je kasnije na pitanj sudije jel tačno da nije video otmicu rekao "tako je".

- I da ste ga pitali da li je video da sam ja oteo Veljka Belivuka, on bi rekao da je video. Ja ću vam reći, istina je da ništa nije video - rekao je Miljković pred sudom.

Ne znaju ko je prosuo ostatke Mitića u Dunav
Posle polučasovne pauze, Marko Miljković je nastavio da diskredituje saradnike tužilaštva i njihove iskaze. 
 
- Hrvatin i Lalić nisu saglasni ni oko toga kada su i kako prosuli ostake Gorana Mitića u Dunav. Nigde dokaza ni o navodnom brisanju snimaka sa kamera, ništa. Sve mi se čini da je tužilaštvo išlo logikom - "mlati ti Laliću šta god hoćeš, u redu je" - naveo je samouvereno Miljković.
On se potom osvrnuo na naknadna sećanja kod saradnika, posebno kod Hrvatina, čime je hteo da kaže da je usklađivao i menjao svoj skaz na osnovu detalja iz optužnice, ali i Lalićevog svedočenja. 
 
Lalić je taj koji "sekira" ljude!
 

Mesar je otvoreno optužio svedoka saradnika Srđana Lalića da je on bio taj "koji sekira ljude", pozivajući se na iskaz drugog saradnika Bojana Hrvatina i aludirajući na Lalićev nadimak "nasmejani koljač":

- Zašto Hrvatin stalno potkopava Lalića, to ćemo kasnije da vidimo.

Foto: Lazar Vukičević je zverski mućen i ubijen u klanici u Titopeku, printscreen/društvene mreže

 

Miljković je potom prešao na "silne nelogičnosti" oko ubistva Lazara Vukićevića u klanici u Ritopeku.

- Tužilaštvo o optužnici kaže da ima bazne stanice kretanja Vukićevića, a Lalić priča da je posle otmice telefon stavljen u posebnu futrolu da ne bi mogle da budu otkrivene bazne stanice, ali i da ne bi obavestio Mileta Kapetana koji je u tom trenutku, prema optužnici, pod mojom kontrolom - izdeklamovao je drugooptuženi i zapitao se sa čuđenjem:

- Pa šta će Mile Kapetan, pod mojom kontrolom, da obavesti policiju? Baznim stanicama sam se bavio i sada iako sam u pritvoru. Ne može da se odredi tačna lokacija, nego krug od 10 kilometara, ali to ćemo kada dođu veštaci. Šta nam sve ispriča Lalić, ništa se nije desilo od onoga što je pričao. To je naučna fantastika .


Nigde nema tela, imamo samo neki imaginarijum!
 

Neverovatnu rečenicu je u jednom trenutku izgovorio Miljković u vezi tragova krvi Vukićevića koja je pronađena u kući u Ritopeku:

- Na tone litara sone kiseline smo, prema iskazima saradnika, potrošili da bismo uklonili sve tragove iz tajne prostorije, a ovamo sebi da dozvolimo da u prizmenlju kuće ostane par kapljica krvi. Neverovatno! Čitao sam neke doktorate i vršio neka istraživanja, na osnovu kojih sam zaključio da iz tragova krvi ne može da se zaključi da li je te tragove ostavilo lice koje je mrtvo ili živo!
S neverovarnom lakoćom Mesar je nastavio u istom tonu pa "znalački" zaključio da je sve ovo "imaginarijum!"

 

-  Da bi postojalo krivično delo, moramo da imamo obdukcioni zapisnik kako je došlo do smrti nekoga. Ja tvrdim, ovde krivičnog dela nema, Objekat krivičnog dela je telo, a telo nemamo, Imamo neki imaginarijum da smo ljude mleli, to može svako da ispriča - ponovio je ranije iznetu tezu "nema tela, nema dela".

 

BIA  je snimala kuću u Livadicama 

- Stavljam još jedan procesni predlog, odnosi se na tajno praćenje Veljka Belivuka. Videli smo svi te snimke kad je ulazio u kuću, nije ulazio, mislim na Milana Ljepoju. Naredba o tajnom snimanju za 8. i 9. decembar 2020. ne postoji. BIA je postavila rasvetu i nezakonito snimala u Livadicama a naredba je dobijena tek kasnije, 10. decembra. Imamo i neovlašćeno fotografisanje, a zakon kaže ko neovlašćeno snima kazniće se novčanom ili zatvorom do tri godine - zatražio je da se izuzmu i snimci načinjeni ispred kuće, navodeći da se zadiralo u "lični i privatni život Veljka Belivuka".

- Ovde smo svi čuli na primer da je Nikola Spasojević pričao kako je policajac Purković radio po našem nalogu, ja sam razgledao te komunikacije, a interesantno je da je Spasojević od nekog policajca Kize tražio da mu proveri tablice auta koji mu prati devojku. Prećutao je to ovde, a pričao je o nekom Purkoviću i nekim drugim ljudima, prekršio je sporazum. Svi smo videli šta tužilaštvo radi ovde, iako je Spasojević priznao da je prenosio oružje, odustaje od krivičnog dela protiv njega. Očekujem da tužilaštvo odustane od sprazuma sa Spasojevićem, ili da ga sud odbaci. Ako se to ne desi, u Strazburu će vam se smejati, neću odustati da se borim za svoja prava - izneo je još predloga Miljković, optužujući tužioca da je počinio krivično delo i da mora da bude razrešen.

Nigde nema cijanida 

 

On je istakao da je nemoguće da neko bude udavljen petožilnim kablom.

- Ja bih voleo da mogu da vam donesem ovde petožilni kabl i evo pristajem da me dave ovde - rekao je on.

Dodao je da mu najviše bode oči iskaz u kom je Hrvatin rekao da su se posle ubistva Milana Ljepoje skinuli i presvukli "da je Draganić skupio da bi mogli da ih koriste sledeći put".

- Navodno smo uvek palili stvari, što bi ih sada ostavljali za sledeći put. Glavno pitanje, ko je to trebao da bude ubijen sledeći put? Niko nije ubijen navodno posle Ljepoje, policija nas je opservirala - dodao je Miljković.

- I još samo ovo, Lalić menja, boji svoj iskaz. Ja sam ga pitao u kojim je likvidacijama učestvovao Kojić, a on mi odgovara "ti si mi rekao da je opasan čovek i da ima više ubistava". Janković ga posle pita koji je motiv bio da Kojić bude otet, on kaže "imao sam sumnju da je finansijski motiv, zato što je on bio i pretnja oko šina", a onda je rekao "ja sam uveren da ste vi učestvovali u ubistvu vlasnika Pink taksija i da je debeli bio sa njim" - naveo je Miljković delove iskaza Srđana Lalića koji je za ubistvo vlasnika Pink taksija optužio nestalog Kojića, kom je navodno bio nadimak Debeli, Miljkovića i Nebojšu Jankovića.

- Ako sam tolike ljude pobio kao što kaže, što bih se toliko mučio, ašovom i lovačkim nožem, onda taj cijanid koji pominje, ni njega nema nigde - nastavio je sa pokušajem diskreditacije svedočenja.

Dramatičan preokret: Belivuk raspustio branioce!

Za govornicu je tada izašao Veljko Belivuk i, u znak protesta, otkazao punomoćje svojim braniocima uz napomenu da ne želi da angažuje druge! Njegov primer su ispratili i Nemanja Đurić, kao i Nebojša Janković.
- Čuli smo ovde juče od tužilaštva da smo mi imali priliku da iznesemo dokaze, što nije tačno. Mi nismo mogli da prisustvujemo saslušanju svedoka i da im postavljamo pitanja. To su nam namerno onemogućili, jer da smo bili mi ili naši advokati, ne bi mogli da ih pripreme ovako. S oproštenjem, uvalili su nam kosku - istakao je prvooptuženi Belivuk i dodao:
- Dali su im svima status posebno osetljivih svedoka. Hteo sam još pre neki dan ovo da iznesem, ali se ja držim svoje reči. Reč mi je svetinja, pa nisam hteo da prekidam ovu fazu. Kada sam tražio izuzeće rekao sam "neću pristati na suđenje, dok se ne reši o izuzeću i status svedoka okrivljenih. Na prvu našu, neka bude pretnju, da ćemo da se povučemo iz postupka, tužilaštvo reaguje i odustaje od oružja za Spasojevića, iako je ovde sve priznao. Samo su mi odgovorili na to za Spasojevića tako što su odustali. Ali rekli smo i da su i Hrvatin i Lalić i Spasojević priznali dela, a protiv njih nije podignuta optužnica.
Posle kratkog konsultovanja, sudsko veće je donelo odluku da se glavni pretres odloži za kraj avgusta.
 

Đurić: Na mene vrše pritisak da postanem četvrti svedok saradnik

Optuženi Nebojša Janković je sledeći izašao za govornicu i otkazao punomoćje svojim advokatima.

Isto je sledeći učinio optuženi Nemanja Đurić. Sudija mu je pre nego što se vratio na mesto vratila pismo i fotografije koje je dostavio, a za koje je prethodno rekao da su pritisak na njega da postane četvrti svedok saradnik.

- Pogledali smo i preduzeli mere - rekla je sudija.

Sudsko veće se zbog novonastale situacije, u kojoj je troje optuženih otkazalo punomoćja svojim advokatima, povuklo na kratko.

Sudsko veće se vratilo i pitalo Belivuka, Jankovića i Đurića da li mogu odmah da izaberu nove branioce.

- Ja nisam otkazao advokate zato što su nešto pogrešili ili ne rade dobro, to je vid moje borbe - odgovorio je Belivuk koji je ostao bez branioca.

- U potpunosti se slažem sa Belivukovom izjavom, ne želim da angažujem novog branioca - rekao je Janković.

- Pridružujem se onome što je rekao Belivuk - kratak je bio Đurić.

Sudija Vinka Beraha saopštila je da se glavni pretresi zakazani za sutra i prekosutra otkazuju

Suđenje će biti nastavljeno krajem avgusta, a predmet će biti iznet predsedniku suda kako bi Belivuku, Jankoviću i Đuriću biti postavljeni po službenoj dužnosti.

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija