• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

04.07.2023

14:38

Važno upozorenje policije: U Srbiju stigla droga, smrtonosnija od heroina!

AP/Jae C. Hong

Vesti

Važno upozorenje policije: U Srbiju stigla droga, smrtonosnija od heroina!

Podeli vest

Fentanil, koji se vezuje za Ameriku i smanjuje teške bolove za obolele od karcinoma, u zloupotrebi je jači i od heroina, a u skorije vreme se pojavio i u Srbiji!

To je danas otkrio direktor Kancelarije za borbu protiv droga, Milan Pekić, pozivajući se na poslednje statističke podatke i relevantne izveštaje.

- Od jula 2021. godine do jula 2022. godine na teritoriji Amerike direktno od fentanila preminulo je 107.000 ljudi. On je izuzetno opasan po zdravlje i ugrožava život onog ko ga konzumira. Po istom tom izveštaju, meksički karteli su se preorijentisali, jer imaju veću zaradu na krijumčarenju fentanila nego kokaina, s obzirom da je cela njegova proizvodnja lakša - istakao je Pekić i dodao da su SAD na svojoj teritoriji u prošloj godini zaplenile oko 4,5 tone i 50 miliona ampula.

On je podsetio da našu državu i dalje najviše ugrožava heroin koji dolazi sa područja Avganistana, zemlje koja je najveći svetski proizvođač te droge:

- Mi se nalazimo na centralnoj balkanskoj ruti. Čak 86 procenata heroina dolazi iz Avganistana preko Turske, Bugarske, Severne Makedonije na teritoriju naše države, odakle se jedan deo odvaja za KiM, drugi deo odlazi prema zemljama zapadne Evrope, a jedan deo ostaje kod nas. Marihuana je i sad najrasprostranjenija i najviše korišćena u celom svetu. Uzgaja se na dva načina, u ilegalnim laboratorijama i u prirodnim uslovima, ali se takođe i krijumčari na područje Albanije preko Crne Gore, do Srbije.

Foto: AP/Jae C. Hong

Za godinu dana 107.000 mrtvih u SAD-u

 

Droga je, kako je napomenuo Pekić, zdravstveni, ekonomski i finansijski problem celog sveta i društva u celini.

- Neophodno je posvetiti se javnom zdravlju i suzbijanju takve ponude, pronalaženju ilegalnih laboratorija, skidanja sa ulice i hapšenja krijumčara i organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem narkotika. Ono što je bitno reći je da MUP, ali i ostale agencije kada je Srbija u pitanju, rade zaista izuzetno dobar i težak posao. Oni za sada imaju oko 2,3 tone zaplene raznih vrsta narkotika, što pokazuje da je njihova aktivnost plodna - naglasio je Pekić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija