• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sedam

07.07.2023

11:58

Mogući epilog tragedije kod Mladenovca: Maloletni ubica brata ne  može u zatvor, ali može baka

printscreen

Vesti

Mogući epilog tragedije kod Mladenovca: Maloletni ubica brata ne može u zatvor, ali može baka

Podeli vest

Dečak A. L. (14), koji je juče ubio dve godine mlađeg brata N. L. u selu Međulužje kod Mladenovca, ne može da bude osuđen na zatvorsku kaznu niti može da mu se izrekne mera upućivanja u vaspitno-popravni zavod.

Prema rečima beogradskog advokata Nebojše Milosavljevića, koji godinama brani optužene za teška krivična dela, starosna granica za odlazak u zatvor ili vaspitno-popravnu ustanovu maloletnika je 16 godina. 

- Dečak koji je ubio brata ima 14 godina i jeste krivično odogovoran, ali prema našim zakonima, njemu ne može da se izrekne mera zatvora. U dosadašnjoj sudskoj praksi, maloletnicima mlađim od 16 godina izricane su vaspitne mere pojačanog nadzora roditelja ili staratelja - objašnjava advokat Milosavljević.

Na odluku o vaspitnoj meri, kako kaže, utiče težina krivičnog dela. U ekstremno teškim slučajevima, poput ubistva koje je u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru počinio Kosta K. (13), može da se izrekne mera upućivanja u kazneno-popravnu ustanovu. To, ipak, neće biti slučaj sa Kostom, jer nije imao punih 14 godina u momentu kad je počinio masakr i ne podleže krivičnoj odgovornosti.

Foto: Privatna arhiva

Advokat Nebojša Milisavljević

- Za bratovljevo ubistvo u selu kod Mladenovca može da odgovara roditelj ili staratelj deteta, jer oni podležu krivičnoj odgovornosti. Njih zakon može da tereti zbog nezakonitog držanja oružja koje je došlo u posed maloletnika. U ovom slučaju, to je baka - dodaje advokat.

Posle porodične tragedije u Međulužju, policija je uhapsila V. L. (56), baku dvojice braće, zbog posedovanja nelegalne lovačke puške koja je bila neadekvatno obezbeđena. Njoj je određeno zadržavanje do 48 sati i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena  u Više tužilaštvo u Beogradu.

Pušku, iz koje je A. L. ubio brata, dečak je našao u babinoj spavaćoj sobi. On će takođe biti saslušan pred sudijom za maloletnike Višeg suda u Beogradu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija