• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Lavanguardia

12.07.2023

10:53

Osuđeni Srbi za šverc kokaina iz Majamija u Španiju: Grupa narko dilera upala u zamku policije

printscreen elcorreogallego

Vesti

Osuđeni Srbi za šverc kokaina iz Majamija u Španiju: Grupa narko dilera upala u zamku policije

Podeli vest

Srpski državljani Pavle P. i Nikola D., osuđeni su u Španiji zbog umešanosti u šverc 560 kilograma kokaina. Njih dvojica su kako navode lokalni mediji vozili kamione za kriminalnu grupu koja je pala u zamku policiji.

Naime, sud u Španiji osudio je vođu grupe Herarda Rijala (44), koja je švercovala drogu sa sedištem u Galiciji, na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 24 miliona evra. Pored njega osuđena su još petorica saučesnika, na četiri i po godine od kojih su dvojica Srba Nikola D. i Pavle P. zbog pokušaja šverca 560 kilograma kokaina iz Кolumbije. 

Reč je o Nikoli D. i Pavlu P. srpski državljani koji su kao i ostali članovi grupe uhapšeni u Španiji 2020.godine u okviru velike međunarodne akcije "Dinastija", kada je pala kriminalna grupa pod nazivom "Poslastičari". Grupu je predvodio Rijal , koji je kako se sumnja švercovao drogu u saradnji sa balkanskim kartelom.

Foto: Nikola D. -printscreen/istraga ba

 

Nikola D. je bio poznat poznat istražnim organima u Španiji. Pre toga hapšen je u akciji sprovedenoj 2015. godine zbog krijumčarenja 3,5 tone kokaina za crnogorskog narko bosa V. Č. S druge strane Pavle P.  godinama živi u Španiji, gde je, takođe hapšen zbog veza sa organizovanim kriminalom.

Rijal kao i njegovih petoro saučesnika, pre tri godine pali su u zamku koju je Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Civilne garde koja je u grupi imala dvojicu svojih agenata. 

"DEA  je presrela određenu količinu droge na Pacifiku i o tome obavestila Policiju u Španiji, imali su informacije o mestu gde će droga biti dovezena. Za prijem kokaina, transport i distribuciju droge, Rijal je zadužio trojicu optuženih Gonzala Toreira, Rubena Rubijanesa i Hosea Anhela Ubinju. Sa njima su sarađivala dvojica srpskih državljana: Pavle P. i Nikola D.  petorica saučesnika su osuđeni na četiri i po godine zatvora - piše španski portal "lavanguardia".

Foto: printscreen/elcorreogallego.es

 

Droga koja je tada zaplenjena u Španiji dovožena je iz Majamija direktnim letom koji su pratili agenti DEA i Civilne garde, preko dvojice ubačenih tajnih agenata .

Po dolasku, droga je prebačena u sedište UCO-a u Madridu, a odatle u porodičnu kuću u Ribadeu (Lugo), koja je bila iznajmljena za isporuku narkotika. 

Rijala je preko skaj aplikacije komunicarao sa tajnim agentom ali da to nije znao. Sa njim je dogovorio da  isporuka kokaina bude u oblasti Ribadeo (Lugo) i da će obezbediti dva kombija da drogu prevezu u skladište koje kontroliše njegova organizacija.

Okrivljeni Hose Anhel Ubina je stigao sa dvojicom državljana Srbije koji su vozili šlep kamion u njegovom vlasništvu. U kamionu je bilo vozilo u kom su uneli keš za kupovinu narkotika 

Stigavši tamo, trojica putnika šlepera ušla su u kuću i tada je izvedena akcija hapšenja. 

Na sudu je objašnjeno da su šestorica osuđenih formirala kriminalnu organizaciju kako prošvercovali kokain u područje Ribadeo (Lugo) iz Južne Amerike, a na čelu ove organizacije bio je Herardo Rial Iglesias koji je na sudu preuzeo odgovornost za dogovor oko kupovine, a zatim naveo i sa kojim se osobama dogovarao oko isporuke. On je kako je prethodno navedeno osuđen na sedam godina zatvora. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Budi Banani i ćerci opet sude zbog 1,2 tone kokaina!
Hronika

Budi Banani i ćerci opet sude zbog 1,2 tone kokaina!

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Višeg državnog tužilaštva i ukinuo oslobađajuću presudu Marini i njenom ocu Budimiru Krstović, zvanom Budo Banana, povodom predmeta u kojem se sudilo zbog pronalaska 1,2 tone kokaina.

03.07.2023

18:55

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17