• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Juznevesti.com

15.07.2023

09:57

Šok u Nišu! Devojčica (12) stupila u brak - Policija ispituje slučaj

printscreen

Vesti

Šok u Nišu! Devojčica (12) stupila u brak - Policija ispituje slučaj

Podeli vest

Niška policija dobila je prijavu da je u tom gradu maloletna devojčica starosti 12 godina stupila u bračnu zajednicu, te kažu da su počeli rad na slučaju.

Ističu da je njihov rad u početnoj fazi i da trenutno rade na prikupljanju svih potrebnih i relevantnih informacija koje će im značiti.

Pozivajući se na poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i aktivnistkinja Ana Saćipović složni su da bi odličan početak bio izmena članova zakona o porodici i ukidanje mogućnosti da bilo koja osoba stupi u brak pre navršene 18. godine života.

Oni su ranije rekli da bi se raznim edukacijama roditelja mogla promeniti njihova svest, kao i to da će dugoročno ulaganje u obrazovanje i kasniji radni odnos, njihova deca imati bolju budućnost, što im, kako su rekli, rano stupanje u bračnu zajednicu ne može doneti.

Prema statističkim podacima iz 2022. godine, 143 deteta ušlo je u bračnu zajednicu sa 16 i 17 godina, dok je 60 deteta imalo manje od 15 godina, što prema rečima sociologa i aktivistkinje čini rast od 17 odsto više evidentiranih sklopljenih brakova mladih ispod 18 godina u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija